Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Black Week
X - Nutricia Bebilon
X - Axobiotic
X - Inhalatory
6

Mukowiscydoza. Jak skomponować dietę?

Słuchaj artykułu

W przebiegu mukowiscydozy często dochodzi do niedożywienia. Aby mu zapobiec, konieczne jest wdrożenie zbilansowanej diety. Jakie składniki są w niej kluczowe? Jak zwiększyć kaloryczność posiłków? 

Mukowiscydoza. Jak skomponować dietę?

Mukowiscydoza – ile kalorii spożywać?

Osoby cierpiące na mukowiscydozę mają zwiększone zapotrzebowanie energetyczne. Muszą przyjmować 110-200% kilokalorii w porównaniu do osób zdrowych w swojej kategorii wiekowej.  

Specjaliści zalecają zwiększenie ilości kalorii o ok. 30%. 

Nadwyżka kaloryczna zbilansuje większy wysiłek związany z oddychaniem i szybszą przemianą materii. Zrównoważy także nieprawidłowe wchłanianie składników odżywczych. Ponadto organizm walczący z częstymi infekcjami również zużywa więcej energii. 

Dieta wysokobiałkowa w mukowiscydozie

Chorym na mukowiscydozę specjaliści zalecają dietę wysokobiałkową. Większość białka powinna być pochodzenia zwierzęcego.  

Zalecane spożycie białka wynosi ok. 2,5 g/kg masy ciała. Jego najlepszym źródłem są pełnowartościowe produkty takie jak tłusty nabiał czy ryby. Jeśli chory nie jest w stanie zapewnić sobie odpowiedniej ilości białka w diecie, może sięgnąć po preparaty zawierające duże ilości tego makroskładnika.  

Do produktów bogatych w białko zaliczamy: 

  • mleko, 
  • jaja, 
  • mięso i wędliny,  
  • ryby, 
  • rośliny strączkowe. 

Przy wyborze nabiału zwracaj uwagę na jego kaloryczność. Unikaj odtłuszczonego mleka czy chudego twarogu ze względu na niską gęstość energetyczną. Tłusty nabiał jest świetnym źródłem białka, tłuszczu, mikroelementów oraz witamin.


Produkty z wysoką zawartością białka
Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Mukowiscydoza – węglowodany w diecie  

W zbilansowanej diecie nie może zabraknąć również węglowodanów. Chory powinien spożywać przede wszystkim węglowodany złożone, pochodzące głównie z pieczywa, ryżu, makaronu i ziemniaków, a w dalszej kolejności – z owoców i warzyw. Warzywa o niskiej gęstości energetycznej nie powinny być podstawą diety osoby chorej na mukowiscydozę.  

W jadłospisie nie może zabraknąć również błonnika, który reguluje pracę przewodu pokarmowego. Jego nadmiar może jednak spowodować uczucie sytości i sprawić, że zjemy mniej.  

Tłuszcz w diecie chorych na mukowiscydozę

Dieta w mukowiscydozie zdecydowanie nie jest dietą „fit”. Pokarmy muszą być bogate w energię, a nośnikiem największej ilości energii jest tłuszcz. Nie unikaj zatem produktów pochodzenia zwierzęcego o wysokiej zawartości tłuszczu, takich jak masło, śmietana czy sery. 

W diecie muszą znaleźć się także tłuszcze pochodzenia roślinnego, bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Powinny pokrywać one 35-40% dziennego zapotrzebowania na energię. Oleje spożywaj głównie na surowo jako dodatek do zimnych sosów, surówek, sałatek czy past.

Warto wspomnieć, że chorzy na mukowiscydozę rzadko miewają problemy z podwyższoną ilością lipidów we krwi. 

Do składników diety bogatych w tłuszcze należą:  

  • oleje (słonecznikowy, rzepakowy, oliwa z oliwek), 
  • masło, 
  • margaryny, 
  • majonez, 
  • pełnotłuste mleko,  
  • śmietana, 
  • awokado. 

Zdrowe oleje

Mukowiscydoza – odpowiednia ilość elektrolitów  

W przebiegu mukowiscydozy dochodzi do większej utraty sodu przez skórę, zwłaszcza w ciepłe dni. Pij zatem wysokozmineralizowaną wodę i dosalaj posiłki – w ten sposób również zwiększysz apetyt.


Mukowiscydoza – jak zwiększyć kaloryczność potraw?  

Aby posiłki były bardziej kaloryczne, skorzystaj z poniższych wskazówek: 

  1. Zagęszczaj potrawy mąką i tłustą śmietaną.
  2. Zamiast tradycyjnej zupy przygotuj zupę-krem z dodatkiem masła lub śmietany. Podaj ją z makaronem lub ryżem. 
  3. Tradycyjne ziemniaki zastąp purée z mlekiem lub śmietaną oraz masłem.  
  4. Zamień ziemniaki na frytki. 
  5. Często podawaj potrawy mączne, np. naleśniki, pyzy, racuchy. 
  6. Dodawaj do sałatek orzechy, żółty ser i oleje. 
  7. Smażone mięso podawaj z dodatkiem tłuszczu. 

Takie zabiegi nie tylko zwiększą kaloryczność potraw, ale również mogą poprawić ich smak.


Źródła
Zwiń
Rozwiń
  • Dietary intake in children and adolescents with cystic fibrosis | Elsevier Enhanced Reader. DOI: 10.1016/j.clnu.2013.07.011. 
  • Brownell J.N., Bashaw H., Stallings V.A., Growth and Nutrition in Cystic Fibrosis. Semin Respir Crit Care Med 2019; 40: 775–791. 
  • Dieta w mukowiscydozie, https://wylecz.to/diety/dieta-w-mukowiscydozie/ (2013, accessed 30 September 2022). 
  • Żywienie dzieci z mukowiscydozą, SERWIS Mukowiscydoza | muko.pl, https://muko.pl/zywienie/zywienie-dzieci-z-mukowiscydoza/ (2005, accessed 30 September 2022). 
  • Woestenenk J.W., Schulkes D.A., Schipper H.S. i in., Dietary intake and lipid profile in children and adolescents with cystic fibrosis. Journal of Cystic Fibrosis 2017; 16: 410–417. 
  • Leczenie żywieniowe w mukowiscydozie. Blog | Przyjazny Dietetyk, https://przyjazny-dietetyk.pl/leczenie-zywieniowe-w-mukowiscydozie.
Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę