Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Projekt opalanie 2
X - Aurovitas AuroGastro
X - Genactiv Colostrum
X - Pielęgnacja nóg
X - Produkty z gratisem
12

Jogurt typu islandzkiego Skyr – jakie ma właściwości?

Słuchaj artykułu

Dane przedstawione w ostatnich latach przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) pokazują, że z roku na rok produkcja mleka i jego przetworów ulega stopniowemu wzrostowi. Szczególnie dużym zainteresowaniem konsumentów cieszą się obecnie mleczne napoje fermentowane, takie jak jogurty i kefiry, które dostępne są w różnych odmianach, np. z dodatkiem świeżych owoców czy w wersji wysokobiałkowej.

Jogurt typu islandzkiego Skyr – jakie ma właściwości?

Jogurt jest jednym z najpopularniejszych mlecznych produktów fermentowanych, którego proces produkcji zachodzi przy użyciu kultur startowych bakterii Streptococcus thermophilus i Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus, które często są wzbogacone o inne szczepy bakterii probiotycznych, takie jak Lactobacillus acidophilus oraz Bifidobacterium bifidus. Wykorzystanie określonych szczepów bakterii w tym procesie powoduje fermentację cukru mlecznego i zgęstnienie masy, natomiast ich rodzaj w dużym stopniu determinuje smak oraz konsystencję otrzymanego jogurtu.


Zdrowa żywność
Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Czy warto regularnie włączać do diety jogurt naturalny? 

Jogurt naturalny o umiarkowanej zawartości tłuszczu (do 3%) jest produktem wysoce odżywczym, niskokalorycznym i łatwostrawnym, który może być bezpiecznie spożywany przez osoby z nadwagą lub otyłością oraz cukrzycą typu 2. Spożywanie fermentowanych produktów mlecznych (zwłaszcza jogurtów i kefirów) od dawna uważane jest za korzystne dla układu pokarmowego i ogólnego stanu zdrowia. Działanie probiotyczne i regulujące funkcjonowanie układu odpornościowego stanowi podstawę do zalecania regularnej konsumpcji jogurtów naturalnych jako zdrowej żywności dla niemowląt, dzieci i dorosłych.  

Wiele instytucji regulacyjnych, w tym Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), zatwierdziło oświadczenia zdrowotne związane ze spożyciem jogurtu i zmniejszeniem objawów spowodowanych nieprawidłowym trawieniem laktozy. Ponadto, jogurty i kefiry naturalne są często klasyfikowane jako żywność funkcjonalna, zawierająca związki biologicznie aktywne o właściwościach prozdrowotnych, które odgrywają ważną rolę w profilaktyce i leczeniu chorób przewlekłych.  

Zgodnie z aktualnie obowiązującymi wytycznymi Instytutu Żywności i Żywienia sugeruje się, aby każdy mieszkaniec Polski codziennie spożywał chude mleko i jego przetwory (m.in.: jogurt, kefir, maślankę, ser twarogowy) zważywszy na ich wysoką wartość odżywczą i prozdrowotny wpływ na organizm człowieka. 

Składniki występujące w jogurcie naturalnym 

  • Białka (kazeina, białka serwatkowe, immunoglobuliny, enzymy); 
  • Węglowodany (przede wszystkim laktoza, czyli cukier mleczny); 
  • Tłuszcze (głównie nasycone i jednonienasycone kwasy tłuszczowe); 
  • Witamina A
  • β-karoten; 
  • Witamina B2; 
  • Witamina B3; 
  • Witamina B9; 
  • Witamina B12
  • Potas; 
  • Wapń; 
  • Fosfor; 
  • Sód; 
  • Magnez
  • Cynk; 
  • Jod; 
  • Selen; 
  • Bakterie kwasu mlekowego. 

Korzyści wynikające z regularnej konsumpcji jogurtu naturalnego 

  • Zmniejszenie stężenia trójglicerydów w surowicy krwi; 
  • Obniżenie poziomu glukozy we krwi; 
  • Spadek wartości skurczowego ciśnienia tętniczego; 
  • Zmniejszenie obwodu talii; 
  • Ubytek masy ciała; 
  • Redukcja ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 2; 
  • Zmniejszenie ryzyka rozwoju otyłości; 
  • Wspomaganie odporności organizmu. 

Zalety i wady jogurtu Skyr 

Skyr jest tradycyjnym wyrobem islandzkim, zaliczanym do grupy przetworów mlecznych fermentowanych. Jogurt naturalny typu islandzkiego może stanowić niezwykle wartościowy element zwyczajowej diety, ponieważ dostarcza wysokiej jakości białka, aminokwasów, witamin, składników mineralnych i bakterii kwasu mlekowego, a przy tym jest niskokaloryczny, dzięki czemu nie wywiera negatywnego wpływu na masę ciała i wygląd sylwetki. Jogurt Skyr jest bogaty w białko, które może sprzyjać utracie masy ciała w wyniku poprawy poposiłkowego uczucia sytości i kontroli apetytu oraz chronić przed utratą masy mięśniowej podczas długotrwałego procesu odchudzania. Ze względu na wysoką zawartość pełnowartościowego białka, Skyr jest szczególnie popularnym produktem pośród osób, które regularnie trenują siłowo i często włączają go do pierwszego posiłku po zakończeniu ćwiczeń, aby poprawić regenerację organizmu i pobudzić rozwój muskulatury.  

Częste włączanie do diety jogurtu naturalnego Skyr może korzystnie wpływać na poziom cukru we krwi, wartość ciśnienia tętniczego krwi, gęstość mineralną kości, jak również obniżać ryzyko zachorowania na choroby układu sercowo-naczyniowego i osteoporozę.  

Wydaje się, że największą wadą jogurtu typu islandzkiego jest śladowa zawartość tłuszczu i co za tym idzie witamin w nim rozpuszczalnych (A, D, E, K), fosfolipidów oraz koenzymu Q10, choć z drugiej strony ten fakt powoduje, że jest on pokarmem o niskiej wartości kalorycznej. 

Unikać lub zachować ostrożność w spożyciu jogurtu typu islandzkiego Skyr powinny osoby: 

  • z alergią na białka mleka krowiego; 
  • z nietolerancją laktozy (najczęściej jednak większość osób z nietolerancją cukru mlecznego może spożywać jego umiarkowane ilości – np. połowę lub jedno małe opakowanie 150 g w ramach jednego posiłku w połączeniu z innymi składnikami odżywczymi).

Przeczytaj również:
Tapioka – czy warto ją jeść?


Źródła
Zwiń
Rozwiń

Źródła:

  1. Reykdal O., Rabieh S., Steingrimsdottir L. i in., Minerals and trace elements in Icelandic dairy products and meat. Journal of Food Composition and Analysis. 2011, 24(7):980-986. 
  2. Moore J.B., Horti A., Fielding B.A., Evaluation of the nutrient content of yogurts: a comprehensive survey of yogurt products in the major UK supermarkets. BMJ Open. 2018 Sep 18;8(8): e021387. 
  3. Żuchowski J., Kiraga A., Kowalska M., Ocena wyrobów typu islandzkiego w kontekście jakości żywności®. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 2/2019, 17-25. 
  4. Wajs J., Stobiecka M., Wpływ mlecznych produktów fermentowanych na zdrowie człowieka, Repozytorium Uniwersytetu Wrocławskiego, Wrocław 2020.
Daj nam znać, co myślisz o tym artykule

Wpisz swój komentarz...
Imię

Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę