Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Niezbędnik majówkowy
X - Alergia 2024
X - Baby Week 22.04-05.05
X - Bądź Eco
X - Sale do -50%
2

Tapioka. Zdrowa baza deserów

Słuchaj artykułu

Tapioka to składnik modnych ostatnio deserów i puddingów bezglutenowych. Z jej użyciem można przygotować także bubble tea, czyli napój o oryginalnym smaku. Włącz tapiokę do diety!

Tapioka. Zdrowa baza deserów

Tapioka – co to jest?

Tapioka to kasza otrzymywana z bulw manioku. Ta egzotyczna roślina pochodzi z rejonów Ameryki Łacińskiej, gdzie była uprawiana i wykorzystywana od czasów starożytnych. Maniok jest tam warzywem bardzo popularnym. Stanowi odpowiednik naszego ziemniaka. 

Tapioka ma charakterystyczny wygląd. To białe kuleczki, które pod wpływem gotowania pęcznieją i stają się przezroczyste. Na rynku spożywczym znajdziemy również mąkę z tapioki i płatki. Tapiokę można kupić najczęściej w sklepach ze zdrową żywnością oraz w marketach, na specjalnych stoiskach z żywnością ekologiczną. 

Tapioka – wartości odżywcze 

Wartość energetyczna tapioki to ok. 358 kcal/100 g, z czego 99% stanowią węglowodany. Tapioka zawiera niewielkie ilości białka, tłuszczu i błonnika pokarmowego. Jest źródłem wielu składników mineralnych, takich jak potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, mangan, cynk, miedź oraz witamin z grupy B.  

Tapioka – właściwości i zastosowanie

Tapioka jest produktem bezglutenowym. Może być urozmaiceniem jadłospisu osób cierpiących na celiakię czy nadwrażliwość na gluten. Zaliczana jest też do produktów łatwostrawnych, dlatego sprawdzi się jako element diety np. w przypadku choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, Leśniowskiego-Crohna, zapalnej trzustki, pęcherzyka żółciowego. Ponadto tapioka jest źródłem skrobi opornej, która stanowi pożywkę dla bakterii jelitowych.

Dzięki wysokiej zawartości węglowodanów deser z tapioki świetnie sprawdzi się jako posiłek potreningowy.


Zdrowe przekąski
Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Tapioka – jak gotować?

Pudding z tapioki

Składniki:

  • 125 g mleka kokosowego, 
  • 1-2 łyżki kuleczek tapioki, 
  • 1 łyżka ksylitolu lub 1 łyżeczka cukru, 
  • owoce jagodowe, np. truskawki, borówki, maliny.  

Przygotowanie:

Mleko wlej do garnka, zagotuj. Dodaj perełki tapioki i ksylitol lub cukier. Gotuj około 15 minut, często mieszając. Tapioka powinna napęcznieć i stać się przezroczysta. Umieść pudding w małej szklaneczce i pozostaw do wystygnięcia. Na koniec dodaj owoce.

Bubble tea

Bubble tea to orzeźwiający napój z tapioką, bardzo popularny w krajach azjatyckich. Jest doskonałym napojem na gorące dni, jak również lekką przekąską. Kolorowe kuleczki tapioki to także atrakcyjna forma deseru dla najmłodszych.

Składniki:

  • 1 szklanka perełek tapioki,
  • miód lub ksylitol,
  • herbata.

Przygotowanie:

Do garnka wlej ok. 8 szklanek wody, zagotuj. Dodaj tapiokę i gotuj zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Delikatnie mieszaj tapiokę, aby kuleczki nie pozlepiały się. Zdejmij z palnika, przykryj na 15 minut. Przełóż kuleczki do wysokiej, przezroczystej szklanki. Dodaj miód lub słodzik. Następnie przygotuj mocny napar z ulubionej herbaty i wlej go do szklanki z tapioką. Pij przez słomkę. 


Ksylitol

Przeczytaj również:
Kombucha – czy warto ją pić?


Źródła
Zwiń
Rozwiń
  • Akinpelu A. O., Amamgbo L. E. F., Olojede A. O. i wsp., Health implications of cassava production and consumption. Journal of Agriculture and Social Research 2011; 11 (1).
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169717/nutrients.
  • Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, PZWL, 2007. 
Daj nam znać, co myślisz o tym artykule

Wpisz swój komentarz...
Imię

Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę