Tapioka. Zdrowa baza deserów
Tapioka to składnik modnych ostatnio deserów i puddingów bezglutenowych. Z jej użyciem można przygotować także bubble tea, czyli napój o oryginalnym smaku. Włącz tapiokę do diety!
Tapioka – co to jest?
Tapioka to kasza otrzymywana z bulw manioku. Ta egzotyczna roślina pochodzi z rejonów Ameryki Łacińskiej, gdzie była uprawiana i wykorzystywana od czasów starożytnych. Maniok jest tam warzywem bardzo popularnym. Stanowi odpowiednik naszego ziemniaka.
Tapioka ma charakterystyczny wygląd. To białe kuleczki, które pod wpływem gotowania pęcznieją i stają się przezroczyste. Na rynku spożywczym znajdziemy również mąkę z tapioki i płatki. Tapiokę można kupić najczęściej w sklepach ze zdrową żywnością oraz w marketach, na specjalnych stoiskach z żywnością ekologiczną.
Tapioka – wartości odżywcze
Wartość energetyczna tapioki to ok. 358 kcal/100 g, z czego 99% stanowią węglowodany. Tapioka zawiera niewielkie ilości białka, tłuszczu i błonnika pokarmowego. Jest źródłem wielu składników mineralnych, takich jak potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, mangan, cynk, miedź oraz witamin z grupy B.
Tapioka – właściwości i zastosowanie
Tapioka jest produktem bezglutenowym. Może być urozmaiceniem jadłospisu osób cierpiących na celiakię czy nadwrażliwość na gluten. Zaliczana jest też do produktów łatwostrawnych, dlatego sprawdzi się jako element diety np. w przypadku choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, Leśniowskiego-Crohna, zapalnej trzustki, pęcherzyka żółciowego. Ponadto tapioka jest źródłem skrobi opornej, która stanowi pożywkę dla bakterii jelitowych.
Dzięki wysokiej zawartości węglowodanów deser z tapioki świetnie sprawdzi się jako posiłek potreningowy.
Tapioka – jak gotować?
Pudding z tapioki
Składniki:
- 125 g mleka kokosowego,
- 1-2 łyżki kuleczek tapioki,
- 1 łyżka ksylitolu lub 1 łyżeczka cukru,
- owoce jagodowe, np. truskawki, borówki, maliny.
Przygotowanie:
Mleko wlej do garnka, zagotuj. Dodaj perełki tapioki i ksylitol lub cukier. Gotuj około 15 minut, często mieszając. Tapioka powinna napęcznieć i stać się przezroczysta. Umieść pudding w małej szklaneczce i pozostaw do wystygnięcia. Na koniec dodaj owoce.
Bubble tea
Bubble tea to orzeźwiający napój z tapioką, bardzo popularny w krajach azjatyckich. Jest doskonałym napojem na gorące dni, jak również lekką przekąską. Kolorowe kuleczki tapioki to także atrakcyjna forma deseru dla najmłodszych.
Składniki:
- 1 szklanka perełek tapioki,
- miód lub ksylitol,
- herbata.
Przygotowanie:
Do garnka wlej ok. 8 szklanek wody, zagotuj. Dodaj tapiokę i gotuj zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Delikatnie mieszaj tapiokę, aby kuleczki nie pozlepiały się. Zdejmij z palnika, przykryj na 15 minut. Przełóż kuleczki do wysokiej, przezroczystej szklanki. Dodaj miód lub słodzik. Następnie przygotuj mocny napar z ulubionej herbaty i wlej go do szklanki z tapioką. Pij przez słomkę.
Przeczytaj również:
Kombucha – czy warto ją pić?
- Akinpelu A. O., Amamgbo L. E. F., Olojede A. O. i wsp., Health implications of cassava production and consumption. Journal of Agriculture and Social Research 2011; 11 (1).
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169717/nutrients.
- Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, PZWL, 2007.