Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Darmowa Dostawa InPost
X - Zadbaj o siebie zimą
X - Kalendarz adwentowy
X - Nutricia Bebiko
X - Inhalatory
X - Herbapol Syrop sosnowy
X - Pomysł na prezent 2
9

Suszone pomidory. Czy warto włączyć je do diety?

Słuchaj artykułu
Pytanie od Anny
Czy suszone pomidory są zdrowe?

Suszenie owoców i warzyw jest znaną od dawna metodą utrwalania żywności. Zwłaszcza suszenie na słońcu pozwala na zachowanie i skoncentrowanie aromatu.

Suszone pomidory składają się przede wszystkim z węglowodanów, białka, błonnika oraz niewielkich ilości tłuszczów. 100 g suszonych pomidorów dostarcza średnio 174 kcal. 

Suszone pomidory są dobrym źródłem: 

  • potasu, 
  • sodu, 
  • fosforu, 
  • żelaza, 
  • witamin C i A. 

Suszone pomidory są bogate w różnego rodzaju biologicznie substancje aktywne korzystnie wpływające na zdrowie organizmu. Są źródłem likopenu – związku o silnych właściwościach antyoksydacyjnych. Jest on szczególnie polecany mężczyznom będącym w grupie ryzyka zachorowania na raka prostaty. Związek ten zapobiega również chorobom układu krążenia.  

Suszone pomidory możesz przygotować samodzielnie. Pokrojone na kawałki pomidory wstaw na kilka godzin do piekarnika nagrzanego do temperatury 70-100°C. Badania wskazują jednak, że pomidory suszone na słońcu zachowują więcej wartości odżywczych niż te suszone w piekarniku czy pomidory liofilizowane.

W sklepach znajdziemy również suszone pomidory w zalewie. W tym przypadku musimy jednak uważać na nadmiar soli – w 100 g produktu może być nawet 7 g soli. Tymczasem zgodnie z rekomendacjami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) nie powinniśmy spożywać więcej niż 5-6 g na dobę.

Przeczytaj również:
Zdrowe przekąski na podróż. Co wybrać?


Warzywne przekąski
Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!
  1. 23 lipca 2024, 22:08
    Danuta

    Bardzo ciekawy artykuł.

Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę