Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Niezbędnik majówkowy
X - Alergia 2024
X - Baby Week 22.04-05.05
X - Bądź Eco
X - Sale do -50%
2

Sezam – czy warto włączyć go do diety?

Słuchaj artykułu

Nasiona sezamu indyjskiego cieszą się zainteresowaniem wśród entuzjastów zdrowego stylu życia i szczupłej sylwetki z uwagi na wysoką wartość odżywczą, atrakcyjny smak, niską cenę oraz powszechną dostępność w sklepach, co niewątpliwie ułatwia ich regularne włączanie do diety.

Sezam – czy warto włączyć go do diety?

Sezam indyjski (Sesamum indicum L.), nazywany również często sezamem wschodnim jest jednoroczną rośliną oleistą z rodziny połapkowatych, która uprawiana jest przede wszystkim w Indiach i Chinach, a także państwach Ameryki Środkowej. W zależności od różnych kolorów okrywy nasiennej, wyróżniamy biały, czarny i żółty sezam, z których najbardziej popularne są ziarna sezamu białego i czarnego.


Zdrowa żywność
Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Wpływ sezamu na zdrowie 

Konsumpcja nasion sezamu i ich przetworów może prowadzić do wzrostu stężenia enzymatycznych i nieenzymatycznych antyoksydantów, a także zmniejszenia poziomu markerów stresu oksydacyjnego. 

Regularne włączanie do diety ziaren sezamu może powodować obniżenie wartości ciśnienia skurczowego, jak i rozkurczowego oraz spadek stężenia triglicerydów w surowicy krwi

Codzienne spożycie wysokiej jakości sezamowej pasty tahini (w ilości 40 g na dobę) może przyczyniać się do znacznej poprawy markerów uszkodzenia mięśni, markerów procesu zapalnego i stresu oksydacyjnego oraz zwiększenia wydolności tlenowej u osób aktywnych fizycznie. 

Czym są lignany zawarte w nasionach sezamu? 

Ziarna sezamu i siemię lniane zaliczane są do pokarmów, które cechują się najwyższym stężeniem lignanów spośród wszystkich dostępnych produktów żywnościowych. Lignany należą do grupy związków polifenolowych, które mają strukturę chemiczną podobną do steroidów i są określane jako fitoestrogeny.  

Wysoka częstotliwość konsumpcji żywności bogatej w lignany może chronić przed wystąpieniem chorób układu sercowo-naczyniowego oraz niektórych rodzajów nowotworów, zwłaszcza raka piersi u kobiet w wieku pomenopauzalnym, a także raka jelita grubego.  

Ponadto lignany naturalnie występujące w ziarnach sezamu: 

  • regulują metabolizm kwasów tłuszczowych,  
  • hamują wchłanianie i biosyntezę cholesterolu,  
  • poprawiają funkcje wątroby związane z metabolizmem alkoholu, 
  • obniżają ciśnienie tętnicze krwi,  
  • zmniejszają stężenie markerów stresu oksydacyjnego i procesu zapalnego,  
  • modulują odporność organizmu, 
  • spowalniają proces starzenia się. 

Proporcja kwasów omega-6 do omega-3 w nasionach sezamu 

Choć nasiona sezamu są przede wszystkim bogate w kwasy tłuszczowe z rodziny omega-6 (stosunek omega-6 do omega-3 wynosi aż 57:1), to jednak zawierają one również bioaktywne fitozwiązki o silnych właściwościach przeciwzapalnych i przeciwutleniających, które w znacznym stopniu równoważą niekorzystny efekt prozapalny. 

Rezultaty przeprowadzonych do chwili obecnej badań klinicznych jednoznacznie wskazują, że ziarna sezamu wykazują działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne, dzięki czemu ich regularna konsumpcja w umiarkowanej ilości może prowadzić do hamowania utleniania kwasów tłuszczowych, jak również zmniejszenia stężenia markerów procesu zapalnego we krwi, takich jak białko C-reaktywne oznaczane metodą o wysokiej czułości (hs-CRP) oraz interleukina 6 (IL-6). 

Profil kwasów tłuszczowych nasion sezamu wykazuje dobrą stabilność oksydacyjną, co jest w szczególności powiązane z zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak kwas oleinowy, linolowy i arachidonowy, a także tokoferoli oraz związków fenolowych (zwłaszcza sezamol, sezamina i sezamolina) posiadających właściwości antyoksydacyjne. 

Czy odmiana sezamu ma znaczenie? 

Nasiona sezamu czarnego są droższe niż nasiona sezamu białego, ponieważ uważa się, że charakteryzują się one wyższą wartością odżywczą i tym samym są bardziej korzystne dla zdrowia. Jednak w rzeczywistości dokładne różnice w składzie poszczególnych składników odżywczych między sezamem czarnym a sezamem białym nadal nie są w pełni poznane. Obecnie wiadomo, że czarna odmiana sezamu wydaje się zawierać większą ilość wszystkich związków fenolowych i lignanów, dzięki czemu charakteryzuje się wysoką wartością ORAC, a więc doskonałą zdolnością do absorbowania reaktywnych form tlenu, jak również dużą aktywnością przeciwproliferacyjną. Warto zatem włączać do diety umiarkowane ilości wszystkich odmian sezamu (np. 1 łyżka stołowa dowolnych nasion sezamu jako dodatek do sałatki), aby zachować pożądaną różnorodność tygodniowego menu.

Przeczytaj również:
Tapioka – czy warto ją jeść?


Źródła
Zwiń
Rozwiń

Źródła: 

  1. Namiki M., Nutraceutical functions of sesame: a review. Crit Rev Food Sci Nutr. 2007;47(7):651-73. 
  2. Kamal-Eldin A., Moazzami A., Washi S., Sesame seed lignans: potent physiological modulators and possible ingredients in functional foods & nutraceuticals. Recent Pat Food Nutr Agric. 2011 Jan;3(1):17-29. 
  3. Wan Y., Li H., Fu G. i in., The relationship of antioxidant components and antioxidant activity of sesame seed oil. J Sci Food Agric. 2015 Oct;95(13):2571-8. 
  4. Zhou L., Lin X., Abbasi A.M. i in., Phytochemical Contents and Antioxidant and Antiproliferative Activities of Selected Black and White Sesame Seeds. Biomed Res Int. 2016. 
  5. Gouveia Lde A., Cardoso C.A., de Oliveira G.M. i in., Effects of the Intake of Sesame Seeds (Sesamum indicum L.) and Derivatives on Oxidative Stress: A Systematic Review. J Med Food. 2016 Apr;19(4):337-45. 
  6. Barbosa C.V., Silva A.S., de Oliveira C.V. i in., Effects of Sesame (Sesamum indicum L.) Supplementation on Creatine Kinase, Lactate Dehydrogenase, Oxidative Stress Markers, and Aerobic Capacity in Semi-Professional Soccer Players. Front Physiol. 2017 Mar 31;8:196. 
  7. Khosravi-Boroujeni H., Nikbakht E., Natanelov E., i in., Can sesame consumption improve blood pressure? A systematic review and meta-analysis of controlled trials. J Sci Food Agric. 2017 Aug;97(10):3087-3094. 
  8. Cardoso C.A., Oliveira G.M.M., Gouveia L.A.V. i in., The effect of dietary intake of sesame (Sesamumindicum L.) derivatives related to the lipid profile and blood pressure: A systematic review. Crit Rev Food Sci Nutr. 2018 Jan 2;58(1):116-125. 
  9. Majdalawieh A.F., Mansour Z.R., Sesamol, a major lignan in sesame seeds (Sesamum indicum): Anti-cancer properties and mechanisms of action. Eur J Pharmacol. 2019 Jul 15;855:75-89. 
  10. Wu M.S., Aquino L.B., Barbaza M.Y.U. i in., Anti-Inflammatory and Anticancer Properties of Bioactive Compounds from Sesamum indicum L.-A Review. Molecules. 2019 Dec 4;24(24):4426.
Daj nam znać, co myślisz o tym artykule

Wpisz swój komentarz...
Imię

  1. 26 stycznia 2023, 16:10
    Alina

    Bardzo wartościowy artykuł 🙂 “Znowu ” przewaga prozapalnych kwasów omega- 6, nie prażony sezam się obroni 😉 Ryby są bogate w kwasy omega 3,
    smażenie ich na olejach roślinnych zawierających omega 6, słonecznikowym, rzepakowym , arachidowym czy oliwie powoduje niszczenie omega 3. To samo dotyczy ryb puszkowanych w oleju roślinnym.

Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę