93
18 grudnia 2018

Drogocenne właściwości kakao

Kakao to proszek powstały ze zmielonych nasion owoców kakaowca, czyli rośliny bytującej w lasach równikowych Ameryki Południowej i Środkowej. Kto z nas nie kojarzy go jako napoju mlecznego z okresu dzieciństwa? Warto jednak zaznaczyć, że ze względu na właściwości odżywcze i zdrowotne, kakao znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni. Zdrowotne właściwości zostały bowiem docenione już przez Majów i Azteków, którzy sporządzony napój nazywali napojem bogów. Warto zatem szerzej poznać właściwości zdrowotne kakao, gdyż nie jest on wyłącznie składnikiem dań i wypieków.

Na rynku kakao dostępne jest pod wieloma postaciami: czekolady, kakao w proszku, czy kruszonego ziarna kakaowca. Nie każda postać kakao jest jednak równie wartościowa. Najwięcej właściwości zdrowotnych posiadają naturalne ziarna kakaowca, czyli takie, które nie zostały poddane obróbkom termicznym i nie posiadają żadnych dodatków np. cukru. Ponadto, kakao jest m.in. źródłem przeciwutleniaczy, substancji poprawiających nastrój i tych zwiększających popęd seksualny.

Kakao jest źródłem składników odżywczych oraz witamin

Kakao, a właściwie jego ziarna są źródłem wielu związków mineralnych.

W jego składzie znajduje się:

Taka kompilacja składników pomaga nam w walce ze stresem, poprawia koncentrację oraz przyspiesza regenerację. Dodatkowo ziarna kakao są źródłem witaminy A, E, C oraz witamin z grupy B.

Kakao jest źródłem przeciwutleniaczy

Jak wspomniano wyżej, naturalne kakao posiada w swoim składzie przeciwutleniacze chroniące organizm przed czynnikami chorobotwórczymi oraz zwalczające wolne rodniki. Wprowadzenie kakao na stałe do naszego menu może zwiększyć nasze szanse w walce z chorobami krążenia oraz zmniejszyć ryzyko zachorowań na nowotwory. Zawarte w ziarnach kakao polifenole mają działanie przeciwzakrzepowe, obniżają ciśnienie krwi w organizmie, zwiększają przepływ krwi do mózgu, działając pozytywnie na pamięć i koncentrację, obniżają poziom „złego cholesterolu” w organizmie, a także przeciwdziałają powstawaniu we krwi zakrzepów. Zawartość przeciwutleniaczy w kakao nie jest też obojętna dla naszej skóry. Neutralizując wolne rodniki, spowalniają proces starzenia skóry. Dlatego spożywanie naturalnego kakao jest skutecznym środkiem w walce o młody wygląd skóry. Niestety powszechnie dostępne w sklepach czekolady czy zmielone ziarna kakaowca są słabej jakości, bogate zaś w kalorie, które nie wpływają pozytywnie na wygląd naszej skóry. Dlatego musimy patrzeć na jakość produktu, który kupujemy. Najzdrowsza jest czekolada wyprodukowana z surowych składników, z ziarna konszowanego „na zimno”. Jeśli nie mamy możliwości zakupu takiej czekolady, wówczas najlepiej wybrać z jak największą zawartością kakao (70–98%), bez nabiału i innych dodatków.

Właściwości ziaren kakaowca a nauka

Właściwości ziaren kakaowca zaciekawiły naukowców z Harvard Medical School, którzy dokonali analizy diety plemienia Kuna z Kanami. W trakcie prowadzonych badań stwierdzono, iż członkowie tego plemienia konsumowali ok. 40 filiżanek kakao tygodniowo, a nadto rzadko chorowali, nie dotykała ich starcza demencja oraz żyli dłużej niż pozostali mieszkańcy Panamy. Tego stanu rzeczy naukowcy upatrywali w zawartym w kakao flawonoidzie – epikatechinie, występującym także w herbacie i winie. Rzecz jasna nie bez znaczenia dla długowieczności tego plemienia pozostają czynniki genetyczne oraz środowisko, w jakim żyją, jednakże jako jedyni spożywają kakao, które wspomaga odporność ich organizmów na takie choroby jak: choroby serca, cukrzyca, rak czy wylew. Tego typu schorzenia występowały wśród tej niewielkiej społeczności rzadziej niż na 1/10 osób. Określono, iż surowe ziarna kakao mają piętnastokrotnie wyższą zawartość antyoksydantów niż czarne jagody, dwudziestokrotnie wyższą niż czerwone wino i trzydziestokrotnie wyższą niż zielona herbata.

Właściwości pobudzające kakao

Kakao posiada w swym składzie kofeinę i teobrominę, czyli substancje dodające energii. Dodatkowo teobromina posiada właściwości przyśpieszające regenerację organizmu zarówno po wysiłku intelektualnym, jak i fizycznym. Co równie ważne, teobromina zawarta w ziarnach kakao pomaga w walce z kaszlem – swym działaniem blokuje neurony czuciowe, niwelując niemal do minimum odruch kaszlu.

Kakao jako afrodyzjak

Ciekawi fakt, iż ziarno kakao posiada w swym składzie hormon o nazwie anandamid, podobny w swym działaniu do ludzkich endorfin, czyli hormonu szczęścia. To właśnie dzięki niemu, poprawia nam się humor po spożyciu czekolady zawierającej w swym składzie kakao. Dzieje się to również dzięki zawartej w ziarnach kakaowca fenyloetyloaminie, która przyczynia się do uwalniania w organizmie hormonów szczęścia, powodując u nas poczucie szczęścia i błogości.

Kakao jako środek do walki z otyłością

Naturalne kakao może być bronią w walce z otyłością. Jedna łyżeczka naturalnego kakao w proszku to tylko 41 kcal. Dodatkowo zawarty w kakao magnez uczestniczy w 300 reakcjach metabolicznych w organizmie człowieka. Spożywanie kakao w takiej postaci daje poczucie sytości, hamuje apetyt na potrawy zarówno słodkie, słone, jak i tłuste. Obecna w kakao epikatechina pomaga spalać zbędny tłuszcz w organizmie poprzez pobudzanie mięśni. Jak widać, kakao to nie tylko dobry napój. Jest również bogatym źródłem witamin i antyoksydantów. Ma działanie pobudzające, a nawet może pomagać w walce z nadwagą. Warto zatem wprowadzić je do codziennej diety.

Odpowiedzi na pytania naszych czytelników

Trimebutyna – w jaki sposób wpływa na pracę jelit?

Trimebutyna reguluje motorykę przewodu pokarmowego poprzez wpływ na pracę mięśni gładkich. W zależności od stanu czynnościowego przewodu pokarmowego łączy się…

Zobacz więcej

Tabletki antykoncepcyjne dla mężczyzn

Aktualnie trwają badania nad opracowaniem niehormonalnej tabletki antykoncepcyjnej dla mężczyzn. Substancja aktywna w tabletkach antykoncepcyjnych została przetestowana klinicznie na myszach.…

Zobacz więcej

Przygotowanie do testu antygenowego w aptece

Na badanie należy się stawić z dokumentem tożsamości ze zdjęciem. Usługa jest przewidziana dla osób dorosłych. Informacje o punktach, w których…

Zobacz więcej

Bezpłatne testy antygenowe w aptece

W ramach rozszerzania kompetencji farmaceutów i umożliwienia im prowadzenia opieki farmaceutycznej 21.01.2022 r. pojawiło się Rozporządzenie Ministra Zdrowia w sprawie…

Zobacz więcej

Szczepienia przeciw grypie w aptekach – o czym warto wiedzieć?

Pod koniec listopada 2021 roku Minister Zdrowia ogłosił, że szczepienia przeciwko grypie będą bezpłatne dla wszystkich osób pełnoletnich, nie tylko…

Zobacz więcej

Czwarty czynnik ryzyka ciężkiego przebiegu COVID-19

Polscy naukowcy odkryli gen odpowiedzialny za ciężki przebieg COVID-19. Dokonali tego badacze z Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku (UMB) pod kierownictwem…

Zobacz więcej

Przeziębienie czy COVID-19?

Pamiętaj, by przede wszystkim nie lekceważyć objawów chorobowych. Nawet gdy nie wydają się niezbyt nasilone – mogą zwiastować początek infekcji…

Zobacz więcej

Ważność UCC po szczepieniu preparatem Johnson&Johnson

Obecnie trwa akcja szczepień tzw. dawką przypominającą. Dawka ta wydłuża ważność certyfikatu covidowego o kolejny rok. Szczepienie przypominające jest przeznaczone…

Zobacz więcej

Zostaw komentarz

Dziękujemy za Twoje pytanie!
Postaramy się udzielić odpowiedzi w jak najkrótszym czasie :)
Dziękujemy!
Twój adres e-mail został dodany do newslettera :)