Reishi. Czy warto je suplementować?
Grzyby reishi są stosowane od prawie dwóch tysięcy lat w medycynie ludowej w Azji. W przeszłości były one uznawane za magiczne i stosowano je w leczeniu wielu dolegliwości. Jakie działanie wykazuje reishi?
Czym jest reishi?
Reishi (łac. Ganoderma lucidum, pol. lakownica żółtawa) to japońska nazwa gatunku grzyba. W Chinach nazywana jest również lingzhi, czyli ziołem o mocy duchowej. Znana jest także pod nazwą boskiego grzyba nieśmiertelności. Informacje na temat reishi można znaleźć w księgach sprzed kilku tysięcy lat. W przeszłości wykonywano z nich nawet lecznicze amulety.
Grzyby Reishi występują w 6 odmianach. Według badań najcenniejszy jest rodzaj czerwony. Można go spotkać prawie na wszystkich kontynentach poza Antarktydą, natomiast w Europie występuje bardzo rzadko. Najczęściej rośnie w wilgotnych miejscach przy brzegach rzek. Jest pasożytem rosnącym na martwych lub osłabionych drzewach.
Reishi – właściwości
Reishi jest zaliczany do grupy roślin i grzybów adaptogennych. Są to gatunki, które zawierają substancje wspierające utrzymanie równowagi wewnętrznej organizmu. Mają za zadanie zmniejszać skutki stresu i przystosowywać ludzkie ciało do czynników zewnętrznych. Reishi zawiera liczne składniki aktywne biologicznie, m.in. węglowodany proste i złożone, a także aminokwasy i liczne białka. Najistotniejsze nieorganiczne jony to magnez, wapń, cynk i żelazo.
Zgodnie z badaniami naukowymi, reishi wykazuje działanie przeciwutleniające i ochronne na komórki i tkanki przed wolnymi rodnikami. Dzięki temu ma także właściwości spowalniające starzenie się organizmu i działa ochronnie na układ nerwowy (działanie neuroprotekcyjne).
Reishi wykazuje również działania:
- rozszerzające naczynia krwionośne, dzięki czemu zwiększa się przepływ krwi do narządów i dotlenienia się mięsień sercowy;
- obniżające ciśnienie krwi poprzez zmniejszenie naporu ciśnienia na ścianki żył i tętnic;
- obniżające poziom angiotensyny II (związek, który wpływa na podwyższenie ciśnienia krwi);
- zapobiegające miażdżycy i tworzeniu się zakrzepów;
- regulujące poziom cukru we krwi, dzięki wpływowi na regenerację i namnażanie komórek beta trzustki odpowiedzialnych za wydzielanie insuliny i obniżanie poziomu glukozy we krwi;
- odpornościowe, dlatego można go spożywać podczas okresu jesienno-zimowego, a także podczas osłabienia organizmu;
- przeciwalergiczne poprzez zmniejszenie reakcji nadwrażliwości;
- przeciwwirusowe przeciwko niektórym chorobom (m. in. HIV i wirusowi Epsteina-Barra);
- antyangiogenne, antyproliferacyjne i proapoptozowe (tzn. wspomagające proces zaprogramowanej śmierci komórki), dlatego też reishi może mieć działanie przeciwnowotworowe; efekt ten jest oparty na zatrzymywaniu cyklu komórkowego;
- łagodzące objawy astmy oskrzelowej i zapalenia oskrzeli;
- ułatwiające zasypianie.
Przeciwwskazania do stosowania reishi
- Ciąża i okres karmienia piersią;
- Wiek poniżej 18 lat;
- Problemy z krzepliwością krwi;
- Stany pooperacyjne;
- Problemy z ciśnieniem tętniczym krwi;
- Trombocytopenia (stosowanie reishi może zwiększać ryzyko występowania krwawień).
Suplementy z reishi stosuj w taki sposób i w takich ilościach, jakie są zalecane przez producenta. Możesz kupić je w formie sproszkowanej, tabletek, kapsułek, wyciągu w postaci płynu do picia.
Zazwyczaj producenci zalecają robienie przerw w stosowaniu preparatów z reishi. Przyczyną jest możliwe pojawienie się skutków ubocznych przy dłuższym przyjmowaniu tych suplementów. Mogą wystąpić: wysypka i świąd, niestrawność, ból głowy, a także krwawienie z nosa i krwawe stolce.
Grzyby reishi a odchudzanie
Reishi zawiera liczne składniki aktywne, które przyczyniają się do zwiększenia metabolizmu. Dzięki temu ciało zużywa więcej energii i wydajniej trawi pokarm. Energia jest pobierana z rozpadu tkanki tłuszczowej, dzięki czemu może dojść do spadku masy ciała. Pamiętaj jednak, że podstawą odchudzania jest zawsze dieta i aktywność fizyczna. Samo przyjmowanie suplementów może nie przynieść zadowalających efektów.
Przeczytaj również:
Cordyceps. Właściwości, dawkowanie, przeciwwskazania
- https://www.solvelabs.eu/blog/28_adaptogeny-ziola-dostosowane-do-xxi-wieku.html
- Załuski D., Smolarz H.D., Eleutherococcus senticosus – przykład rośliny adaptogennej, Postępy fitoterapii, 4/2008.
- https://solgar.pl/produkty/suplementy-specjalne/reishi-shitake-maitake-ekstrakty
- Grys A. i in., Ganoderma lucidum – grzyb o cennych właściwościach farmakologicznych, Postępy Fitoterapii, 1/2011.
- https://auraherbals.pl/leksykon/grzyby-reishi/#przeciwwskazania-w-stosowaniu-grzybyow-reishi
- https://herbanew.pl/grzyb-reishi-na-odchudzanie-jak-reishi-pomaga-schudnac/
- Wachtel-Galor S., Yuen J., Buswell J.A., Benzie F., Ganoderma lucidum (Lingzhi or Reishi), Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects, CRC Press/Taylor & Francis, 2011.
Warto spróbować