Niedobór witaminy C. Jakie mogą być skutki?
Witamina C kojarzona jest głównie z preparatami na przeziębienie. Ma ona jednak wiele innych właściwości. Czy wiesz, czym może grozić jej niedobór?
Jaką funkcję pełni witamina C?
- Przyspiesza gojenie się ran,
- obniża ciśnienie krwi,
- uszczelnia naczynia krwionośne,
- obniża poziom cholesterolu,
- działa przeciwmiażdżycowo,
- wpływa na syntezę kolagenu, a zatem korzystnie oddziałuje na skórę, stawy, mięśnie i kości,
- zwalcza wolne rodniki.
Co powoduje niedobór witaminy C?
Najbardziej prawdopodobną przyczyną niedoboru witaminy C w organizmie jest nieodpowiednia dieta. Spożywanie produktów przetworzonych, fast foodów oraz zbyt mała ilość warzyw i owoców sprzyja występowaniu niedoborów kwasu askorbinowego.
Źle zbilansowana dieta nie jest jedynym powodem występowania niedoborów.
Do grupy ryzyka niedoborów witaminy C należą osoby:
- niedożywione ze względu na kraj pochodzenia, w którym dostęp do świeżych owoców i warzyw jest utrudniony;
- niedożywione ze względu na uzależnienia, np. od alkoholu;
- palące;
- starsze o obniżonym apetycie i niechętnie pijące wodę;
- z zaburzeniami odżywiania (bulimia, anoreksja);
- z zaburzeniami wchłaniania (cierpiące na choroby zapalne jelit);
- na restrykcyjnych dietach;
- chorujące na cukrzycę.
- pozostające w ciągłym stresie;
- w ciąży;
- stosujące niektóre leki (np. aspirynę, barbiturany, sulfonamidy);
- narażone na działanie toksyn, smogu.
Objawy niedoboru witaminy C
Najbardziej znanym skutkiem niedoboru witaminy C w organizmie jest szkorbut. Jest to choroba, która w dzisiejszych czasach występuje rzadko. Jej objawami są samoistne krwawienia, bóle mięśni i stawów, niedokrwistość, osłabienie zębów, opóźnione gojenie ran.
Innymi skutkami niedoboru witaminy C w diecie są:
- zahamowanie produkcji kolagenu,
- krwawienia z dziąseł,
- łatwe siniaczenie,
- spowolnienie metabolizmu,
- pogorszenie nastroju, stany depresyjne,
- osłabienie naczyń krwionośnych,
- zmniejszenie odporności.
Badania wskazują, że długotrwały niedobór witaminy C może prowadzić do rozwoju:
- chorób nowotworowych,
- chorób układu sercowo-naczyniowego, np. miażdżycy, nadciśnienia tętniczego,
- nadczynności tarczycy,
- zaburzeń wzrostu kości i osteoporozy,
- hipercholesterolemii.
Jak zapobiec niedoborom witaminy C?
Nasz organizm nie jest w stanie syntetyzować kwasu askorbinowego, dlatego musimy dostarczać go w diecie. Odpowiednią podaż witaminy C gwarantuje zbilansowana dieta, bogata w owoce i warzywa.
Jeśli masz problem z dostarczeniem odpowiedniej ilości witaminy C z dietą, możesz sięgnąć po preparaty z witaminą C. Suplementy diety dostępne w aptekach to przede wszystkim produkty bazujące na kwasie askorbinowym lub aceroli. Możesz wybrać kapsułki, tabletki, tabletki musujące, proszek rozpuszczalny w wodzie, a nawet herbatki ziołowe (np. z hibiskusa, dzikiej róży, maliny itp.).
Przeczytaj również:
Co ma najwięcej witaminy C?
- Roth K., Streller S., Vitamin C deficiency, Chemie in Unserer Zeit, 2014.
- Janda K., Kasprzak M., Wolska J., Witamina C – budowa, właściwości, funkcje i występowanie, Pom J Life Sci, 2015, s. 419-425.
- Musiał C. , Sawczuk W. , Gawdzik B. , Kuban-Jankowska A. , Przychodzeń P. , Górska-Ponikowska M., Witamina C w medycynie i kosmetologii, Wiadomości Chemiczne, 2019, s. 503-522.