Niskokaloryczna, a przy tym pyszna. Jak jeść papaję?
Papaja to egzotyczny owoc o wielu korzystnych właściwościach dla naszego zdrowia. Może być stosowany profilaktycznie w wielu schorzeniach. Na szczególną uwagę z pewnością zasługuje jej silne działanie antyoksydacyjne. Dlaczego warto jeść papaję? Przeczytaj w artykule!
Jak wygląda papaja?
Papaja (Carica papaya) to inaczej melonowiec właściwy. Jest to gatunek rośliny występujący na terenach tropikalnych i subtropikalnych. Pochodzi z Ameryki Środkowej i południowego Meksyku. Jest powszechnie uprawiana także w Indiach.
Papaja ma owalny kształt. Dojrzałe owoce mają żółto-pomarańczowy kolor skórki. Miąższ jest pomarańczowy. Wewnątrz owocu znajdują się też czarne nasiona. Niedojrzałe owoce są twarde, a ich skórka jest zielona.
Papaja – wartości odżywcze
Zarówno w owocach, liściach, jak i nasionach papai znajdują się duże ilości cennych substancji odżywczych. Papaja zawiera różne związki chemiczne znane przede wszystkim ze swoich właściwości antyoksydacyjnych, w tym rutynę, kwercetynę, papainę, kwas kofeinowy, tokoferol czy kemferol.
Owoc papai jest niskokaloryczny. 100 g dostarcza tylko 43 kcal.
Na tę wartość energetyczną składają się głównie węglowodany (10,8 g w 100 g).
Zawartość pozostałych makroskładników pokarmowych jest znikoma:
- białko – 0,47 g w 100 g,
- tłuszcze – 0,26 g w 100 g.
Spożywając 100 g papai, dodatkowo uzupełnimy naszą dietę o 1,7 g błonnika pokarmowego.
Papaja jest dobrym źródłem:
- witaminy C (61 mg w 100 g),
- potasu (182 mg w 100 g),
- magnezu (21 mg w 100 g),
- miedzi (0,045 mg w 100 g),
- kwasu foliowego (37 mcg w 100 g),
- β-karotenu (274 mcg w 100 g).
Papaja – na co pomaga? Właściwości i zastosowanie
Różne części papai mają wiele zastosowań terapeutycznych. Co ciekawe, bardzo duży potencjał w leczeniu różnych dolegliwości mają liście papai. Zawierają one alkaloidy, saponiny i flawonoidy. Dzięki temu mają właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwnowotworowe i obniżające poziom cukru.
Wysoka zawartość witaminy C, witaminy A i likopenu stymuluje układ odpornościowy. Po owoce papai możesz sięgnąć w okresie obniżonej odporności, przeziębienia czy sezonowych infekcji. Spożycie 150 g tego owocu pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C dla osoby dorosłej. Ta witamina wzmacnia naczynia krwionośne, wspomaga układ odpornościowy i działa przeciwzapalnie. Papaja to także bogactwo witaminy A (950 IU w 100 g). Jest ona znana ze swoich właściwości antyoksydacyjnych. Razem z luteiną, zeaksantyną i β-karotenem, które są zawarte w owocach papai, przyczynia się do prawidłowego widzenia. Obecność tych cennych składników odgrywa ważną rolę w neutralizacji wolnych rodników.
Papaja wpływa także korzystnie na włosy, skórę i paznokcie. To zasługa dużej ilości β-karotenu i flawonoidów. Zapobiegają one fotostarzeniu, które sprawia, że skóra staje się szorstka i szybciej pojawiają się na niej zmarszczki. Jeśli zatem chcesz cieszyć się dobrą kondycją skóry i zachować wakacyjną opaleniznę na dłużej, to nie zapominaj o tym egzotycznym owocu.
Poza walorami antyoksydacyjnymi papaja wspiera nasz układ pokarmowy. Dzięki obecności papainy wspomaga procesy trawienne i poprawia pracę jelit. Preparaty zawierające papaję są stosowane jako naturalne środki w przypadku zaburzeń trawienia, np. w chorobie wrzodowej i niektórych chorobach bakteryjnych.
Niektóre badania sugerują, że papaja wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, które pomagają w regeneracji ran, zapobiega rozwojowi powikłań wywołanych cukrzycą oraz działa neuroprotekcyjnie.
Dawniej papaja była również wykorzystywana w łagodzeniu bólu menstruacyjnego, jako środek przyspieszający gojenie ran i wspomagająco w chorobach układu krążenia.
Wykorzystuje się ją również w kuchni, np. kiedy chcemy nadać kruchość potrawom mięsnym. Papaja stanowi świetny dodatek do sosów czy soli zmiękczających mięso.
To nie wszystkie zastosowania papai. Jest ona wykorzystywana także w kosmetyce. Dba o to, by skóra była miękka, gładka i odświeżona. Dodatkowo rozpuszcza zrogowaciały naskórek.
Papaja – jak jeść? Jak smakuje?
Miąższ papai jest bogaty w witaminy i składniki mineralne. Jadalna jest również jej skórka. Owoce możesz spożywać na surowo. Mają słodki, delikatny smak. Idealnie sprawdzą się jako składnik koktajli, sorbetów czy egzotycznych sałatek. Przygotowuje się z nich również przetwory (np. dżemy, marmolady, soki), konserwuje w puszkach lub kandyzuje.
Jadalne są także nasiona papai. Z wyglądu przypominają ziarna pieprzu. Są dość gorzkie i ostre.
Większość z nas spożywa tylko miąższ papai. Pamiętaj jednak, że zarówno skórka, jak i nasiona mają dużą wartość odżywczą.
Papaja – przepisy
Egzotyczny shake z papają
Składniki:
- pół papai,
- średni banan,
- szklanka napoju roślinnego (np. kokosowego),
- łyżeczka wiórek kokosowych.
Przygotowanie:
Owoce obierz ze skóry i pokrój na mniejsze kawałki. Zmiksuj z pozostałymi składnikami.
Sorbet z papają
Składniki:
- 150 g papai,
- średni banan,
- 50 g limonki.
Przygotowanie:
Papaję obierz ze skóry, oddziel miąższ od pestek i pokrój na kawałki. Banana obierz ze skóry, pokrój w plastry i umieść w zamrażalniku. Zmrożonego banana przełóż do blendera, dodaj papaję i sok z limonki. Całość zmiksuj na gładką masę. Zjedz bezpośrednio po przygotowaniu.
Sałatka z papają, rukolą i olejem sezamowym
Składniki:
- 150 g papai,
- garść rukoli,
- 100 g chudego twarogu,
- łyżka soku z cytryny,
- 2 łyżki nasion sezamu,
- łyżka oleju sezamowego.
Przygotowanie:
Rukolę umyj i przełóż na talerz. Dodaj pokruszony na kawałki twaróg i pokrojoną w kostkę papaję. Przygotuj dressing. Olej sezamowy połącz z sokiem z cytryny i ulubionymi ziołami. Polej sałatkę sosem i posyp sezamem.
Przeczytaj również:
Melon. Dlaczego warto po niego sięgnąć?
- Kong Y.R., Jong Y.X., Balakrishnan M., Bok Z.K., Weng J.K.K., Tay K.C., Beneficial Role of Carica papaya Extracts and Phytochemicals on Oxidative Stress and Related Diseases: A Mini Review, Biology (Basel). 2021, 10(4), s. 287.
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169926/nutrients.
- Singh S.P., Kumar S., Mathan S.V., Tomar M.S., Singh R.K., Verma P.K., Kumar A., Kumar S., Singh R.P., Acharya A., Therapeutic application of Carica papaya leaf extract in the management of human diseases, Daru., 2020, 28(2), s. 735-744.
- Leitão M., Ribeiro T., García P.A., Barreiros L., Correia P., Benefits of Fermented Papaya in Human Health, Foods., 2022, 11(4), s. 563.
- Muss C., Mosgoeller W., Endler T., Papaya preparation (Caricol®) in digestive disorders, Euro Endocrinol Lett , 2013, 34(1), s. 38-46.
Bardzo dziękuję właśnie przekonywałam męża do papai, On ciągle na nie. Przeczytalam Wasz artykuł i myśli…., może będzie na tak? 😉