Otręby – czy warto włączyć je do diety?
Otręby to ważny składnik diety, ponieważ stanowią bogate źródło błonnika pokarmowego o wielu właściwościach prozdrowotnych. Kto powinien włączyć otręby do diety, a kiedy należy ich unikać?
Otręby nie należą do produktów standardowych o określonym składzie i granulacji. Według definicji stanowią one mieszaninę o różnym stopniu rozdrobnienia produktów przemiału zewnętrznych części ziarna, z różną zawartością domieszek cząstek bielma. Są produktem powstałym w wyniku przemiału zbóż takich jak pszenica, owies, żyto, gryka czy ryż.
Otręby – wartość odżywcza i właściwości
Otręby należą do produktów wysokobłonnikowych, bogatych w składniki mineralne i niektóre witaminy. Otręby pszenne są bogatym źródłem:
- żelaza,
- magnezu,
- potasu,
- cynku,
- miedzi,
- manganu,
- selenu.
Obfitują również w witaminy z grupy B oraz witaminy E i K.
Otręby cechują się wysoką zawartością węglowodanów, które stanowią ok. 65%. Są to głównie węglowodany nieprzyswajalne, czyli błonnik pokarmowy, który łatwo chłonie wodę i przyspiesza perystaltykę jelit, przez co zapobiega zaparciom, hemoroidom, jak i nowotworom jelita grubego.
Błonnik pokarmowy, wiążąc znaczne ilości wody, wypełnia jelita i zwiększa uczucie sytości, dlatego jest również pomocny w redukcji masy ciała.
Około 10% błonnika pokarmowego zawartego w otrębach stanowi frakcja rozpuszczalna, zwłaszcza w postaci beta-glukanów. Błonnik rozpuszczalny wpływa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy oraz przyczynia się do spadku stężenia cholesterolu poprzez ograniczenie jego wchłaniania. Otręby zatem świetnie sprawdzą się w profilaktyce miażdżycy czy innych chorób układu krążenia. Spożywanie otrębów jest również zalecane osobom chorującym na cukrzycę, gdyż opóźniają one wzrost glukozy we krwi. Otręby mogą również wspomagać oczyszczanie organizmu poprzez wiązanie różnych substancji chemicznych, takich jak metale ciężkie.
Otręby nie są zalecane osobom będącym na dietach lekkostrawnych, z różnymi chorobami przewodu pokarmowego, jak na przykład stany zapalne błony śluzowej żołądka, choroba wrzodowa żołądka, choroby zapalne jelit czy skłonności do biegunek.
Przeczytaj również:
Czy soja jest zdrowa?
Źródła:
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169722/nutrients
- Borkowska B., Datta A., Ocena zawartości włókna surowego w wybranych otrębach pszennych, Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, nr 93, 6, 2016.
- Gertig H., Przysławski J., Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu, PZWL, 2007.
- Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, PZWL, 2007.
- Jarosz M., Praktyczny podręcznik dietetyki, Instytut Żywności i Żywienia, 2010.