Rzodkiew czarna – właściwości i zastosowanie
Uprawiana na całym świecie rzodkiew czarna wykorzystywana jest w medycynie tradycyjnej i kosmetologii. Wykazuje działanie żółciopędne i wspomagające pracę wątroby, przez co znajduje zastosowanie w łagodzeniu niestrawności. Dzięki zawartości glukozynolanów może również zmniejszać ryzyko wystąpienia nowotworów.
Rzodkiew czarna – charakterystyka
Rzodkiew czarna (Raphanus sativus L., var. niger) w starożytności była uprawiana w rejonach Morza Śródziemnego, dokąd trafiła prawdopodobnie z Chin. W klasyfikacji systematycznej należy do rodziny kapustowatych (Brassicaceae). Surowcem leczniczym jest korzeń. Rzodkiew czarna jest bogata w związki z grupy glukozynolanów, ale zawiera również m.in. witaminy C, B1, B2, PP, potas, magnez, fosfor, żelazo [1-3].
Rzodkiew czarna – działanie
Największe stężenie glukozynolanów znajduje się w warzywach świeżych. Na skutek rozdrobnienia część związków ulega rozpadowi i powstają z nich izotiocyjaniany nadające smak i charakterystyczny ostry zapach.
Glukozynolany odgrywają największą rolę w zapobieganiu powstawania zmian nowotworowych. Jednym z dobrze przebadanych związków jest indolo-3-karbinol, który wykazał działanie zapobiegające nowotworom szyjki macicy i endometrium, jednak nie powinien być stosowany w diecie osób chorych na nowotwory, gdyż może zaostrzyć chorobę. Związek ten działa również bakteriostatycznie w odniesieniu do Helicobacter pylori. Glukozynolany i ich pochodne wykazują również właściwości przeciwutleniające [2, 4].
Dodatkowo wyciągi pozyskiwane z czarnej rzodkwi wykazują działanie:
- moczopędne,
- żółciopędne i żółciotwórcze,
- rozkurczowe,
- odtruwające,
- wiatropędne,
- przeciwreumatyczne,
- przeciwzapalne [3].
Rzodkiew czarna – zastosowanie
Suchy ekstrakt z surowca wchodzi w skład produktów złożonych o działaniu żółciopędnym, żółciotwórczym oraz działających rozkurczowo na pęcherzyk żółciowy. Preparaty z czarną rzodkwią stosowane są w niestrawności i zaburzeniach trawienia związanych z dysfunkcją wątroby [5].
Rzodkiew czarna znalazła również zastosowanie w kosmetologii. Ekstrakt z rzodkwi czarnej to częsty składnik szamponów, wcierek i odżywek do włosów. Ogranicza przetłuszczanie się i pobudza cebulki, dlatego jest stosowany jako składnik wspomagający podczas okresowego wzmożonego wypadania włosów. Najskuteczniejsze są wcierki, które stosuje się na skórę głowy bez spłukiwania, przez co mają z nią najdłuższy kontakt. Sok z czarnej rzodkwi działa przeciwłojotokowo, rozjaśnia skórę, pobudza jej ukrwienie oraz działa przeciwdrobnoustrojowo, dzięki czemu ma zastosowanie w trądziku młodzieńczym [2, 6].
Rzodkiew czarna – działanie niepożądane
Przy bardzo dużym spożyciu glukozynolany mogą być przyczyną powstawania mutacji i wola tarczycy. Związki te występują także wśród innych roślin z rodziny kapustowatych, takich jak kapusta biała, czerwona, pekińska, kalafior, brokuł, kalarepa i brukselka. Wymienione warzywa nie powinny być spożywane w nadmiarze przez osoby cierpiące na choroby tarczycy, ponieważ mogą być przyczyną powstawania wola tarczycy, jeśli jednocześnie występuje w organizmie duży niedobór jodu [4].
Przeczytaj również:
Karczochy – właściwości i zastosowanie
Źródła:
- Frohne D., Leksykon roślin leczniczych, MedPharm Polska, 2010.
- https://panacea.pl/rzodkiew-i-rzodkiewka/
- Różański H., Fitoterapia chorób wątroby i pęcherzyka żółciowego, Ośrodek Badawczo-Rozwojowy LNB Poland http://espz.pl/materialy/hepar.pdf
- Cieślik E., Cieślik I., Borkowski M., Charakterystyka właściwości prozdrowotnych glukozynolanów, Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych nr 588, 2017, 3-14.
- Charakterystyka Produktu Leczniczego Raphacholin C.
- https://seboradin.pl/pl/content/122-czarna-rzodkiew-kosmetyczny-cud-natury