Salmonella w ciąży. Czy jest niebezpieczna?
Objawem zakażenia Salmonellą jest m.in. silny ból brzucha o charakterze kurczowym. Czy salmonelloza zagraża ciąży? Odpowiadamy w artykule.
Salmonella w ciąży – objawy i zagrożenia
Salmonelloza objawia się gorączką i dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, takimi jak nudności, wymioty, ból brzucha czy biegunka. Zakażenie może prowadzić do odwodnienia.
Początkowo zatrucie pokarmowe może przypominać objawy grypy lub nudności związane z fizjologicznym przebiegiem ciąży.
Zwykle salmonelloza nie stanowi zagrożenia dla dziecka. W przypadku odwodnienia może powodować powikłania związane ze zmniejszeniem objętości wód płodowych.
Ciężkie i długie infekcje podczas ciąży są związane z większym ryzykiem:
- poronienia,
- obumarcia płodu,
- porodu przedwczesnego,
- zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych.
Salmonella w ciąży – potencjalne skutki zakażenia
W ciężkim przebiegu salmonellozy mogą wystąpić:
- odwodnienie – poważne odwodnienie może doprowadzić do zaburzeń elektrolitowych i niewydolności nerek;
- posocznica – mówimy o niej, gdy infekcja rozprzestrzenia się przez krew i powoduje infekcję różnych organów wewnętrznych, m.in. mózgu (zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych), serca (zapalenie wsierdzia), stawów i kości (zapalenie szpiku); obecność tych bakterii we krwi zdarza się tylko w 4% przypadków i mogą one wówczas przedostać się do dziecka, powodując np. poród przedwczesny, poronienie, obumarcie płodu czy zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych;
- niewydolność wielonarządowa i zgon.
Leczenie salmonelli w ciąży – jak wygląda?
W przypadku ciężarnych z salmonellozą zwykle nie stosuje się leczenia. Antybiotykoterapia zarezerwowana jest tylko w uzasadnionych przypadkach ciężkiego i inwazyjnego przebiegu choroby. Stosuje się wówczas amoksycylinę lub cefalosporyny.
Jakich produktów unikać, aby nie zarazić się Salmonellą?
Bakterie Salmonella wchodzą w skład prawidłowej flory jelitowej zwierząt. Około 95% przypadków zakażeń jest przenoszonych przez niedogotowaną, niepasteryzowaną lub niedokładnie umytą żywność, która miała kontakt z zakażoną glebą lub odchodami zwierząt.
Jeśli jesteś w ciąży, unikaj:
- surowych lub niedogotowanych niepasteryzowanych jajek – np. w domowej roboty majonezach i sosach sałatkowych, lodach i kremach, surowym cieście;
- niepasteryzowanego nabiału: mleka i niektórych rodzajów miękkiego sera;
- surowego (tatar) lub niedogotowanego mięsa nieznanego pochodzenia;
- jedzenia, które stało przez dłuższy czas w lodówce,
- niepasteryzowanych soków,
- niedokładnie umytych warzyw i owoców.
Coraz wyższe standardy zredukowały występowanie zakażonych produktów w sklepach spożywczych. Z tego powodu nie musisz już całkowicie rezygnować z serów, wędzonych mięs czy sushi, jeśli pochodzą one ze sprawdzonego źródła, są odpowiednio przechowywane i przygotowane.
Przeczytaj również:
Wstydliwe przypadłości ciążowe
- Tam C. i in., Food-borne illnesses during pregnancy: prevention and treatment, Canadian family physician Medecin de famille canadien, vol. 56,4 (2010): 341-3.
- Perry I. i in., Analysis of the capacity of Salmonella enterica Typhimurium to infect the human Placenta, Placenta vol. 83 (2019): 43-52.
- Delcourt Ch. i in., Salmonella enteritidis during pregnancy, a rare cause of septic abortion: case report and review of the literature, Journal of obstetrics and gynaecology : the journal of the Institute of Obstetrics and Gynaecology vol. 39,4 (2019): 554-555.
- Gangneux F.R.., Darde M.L., Epidemiology of and diagnostic strategies for toxoplasmosis, Clin. Microbiol. Rev., 2012, 25, 264-296.