Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Black Week
X - Nutricia Bebilon
X - Axobiotic
X - Inhalatory
7

Salmonella w ciąży. Czy jest niebezpieczna?

Słuchaj artykułu

Objawem zakażenia Salmonellą jest m.in. silny ból brzucha o charakterze kurczowym. Czy salmonelloza zagraża ciąży? Odpowiadamy w artykule.

Salmonella w ciąży. Czy jest niebezpieczna?

Salmonella w ciąży – objawy i zagrożenia

Salmonelloza objawia się gorączką i dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, takimi jak nudności, wymioty, ból brzucha czy biegunka. Zakażenie może prowadzić do odwodnienia.

Początkowo zatrucie pokarmowe może przypominać objawy grypy lub nudności związane z fizjologicznym przebiegiem ciąży. 

Zwykle salmonelloza nie stanowi zagrożenia dla dziecka. W przypadku odwodnienia może powodować powikłania związane ze zmniejszeniem objętości wód płodowych.

Ciężkie i długie infekcje podczas ciąży są związane z większym ryzykiem: 

  • poronienia,  
  • obumarcia płodu,  
  • porodu przedwczesnego, 
  • zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych.  

Salmonella w ciąży – potencjalne skutki zakażenia

W ciężkim przebiegu salmonellozy mogą wystąpić: 

  • odwodnienie – poważne odwodnienie może doprowadzić do zaburzeń elektrolitowych i niewydolności nerek; 
  • posocznica – mówimy o niej, gdy infekcja rozprzestrzenia się przez krew i powoduje infekcję różnych organów wewnętrznych, m.in. mózgu (zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych), serca (zapalenie wsierdzia), stawów i kości (zapalenie szpiku); obecność tych bakterii we krwi zdarza się tylko w 4% przypadków i mogą one wówczas przedostać się do dziecka, powodując np. poród przedwczesny, poronienie, obumarcie płodu czy zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych; 
  •  niewydolność wielonarządowa i zgon. 

Leczenie salmonelli w ciąży – jak wygląda? 

W przypadku ciężarnych z salmonellozą zwykle nie stosuje się leczenia. Antybiotykoterapia zarezerwowana jest tylko w uzasadnionych przypadkach ciężkiego i inwazyjnego przebiegu choroby. Stosuje się wówczas amoksycylinę lub cefalosporyny.    

Jakich produktów unikać, aby nie zarazić się Salmonellą? 

Bakterie Salmonella wchodzą w skład prawidłowej flory jelitowej zwierząt. Około 95% przypadków zakażeń jest przenoszonych przez niedogotowaną, niepasteryzowaną lub niedokładnie umytą żywność, która miała kontakt z zakażoną glebą lub odchodami zwierząt.

Jeśli jesteś w ciąży, unikaj:

  • surowych lub niedogotowanych niepasteryzowanych jajek – np. w domowej roboty majonezach i sosach sałatkowych, lodach i kremach, surowym cieście;
  • niepasteryzowanego nabiału: mleka i niektórych rodzajów miękkiego sera;
  • surowego (tatar) lub niedogotowanego mięsa nieznanego pochodzenia;
  • jedzenia, które stało przez dłuższy czas w lodówce,
  • niepasteryzowanych soków,
  • niedokładnie umytych warzyw i owoców. 

Coraz wyższe standardy zredukowały występowanie zakażonych produktów w sklepach spożywczych. Z tego powodu nie musisz już całkowicie rezygnować z serów, wędzonych mięs czy sushi, jeśli pochodzą one ze sprawdzonego źródła, są odpowiednio przechowywane i przygotowane.


Witaminy dla kobiet w ciąży
Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Przeczytaj również:
Wstydliwe przypadłości ciążowe


Źródła
Zwiń
Rozwiń
  • Tam C. i in., Food-borne illnesses during pregnancy: prevention and treatment, Canadian family physician Medecin de famille canadien, vol. 56,4 (2010): 341-3. 
  • Perry I. i in., Analysis of the capacity of Salmonella enterica Typhimurium to infect the human Placenta, Placenta vol. 83 (2019): 43-52. 
  • Delcourt Ch. i in., Salmonella enteritidis during pregnancy, a rare cause of septic abortion: case report and review of the literature, Journal of obstetrics and gynaecology : the journal of the Institute of Obstetrics and Gynaecology vol. 39,4 (2019): 554-555. 
  • Gangneux F.R.., Darde M.L., Epidemiology of and diagnostic strategies for toxoplasmosis, Clin. Microbiol. Rev., 2012, 25, 264-296.
Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę