Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Black Week
X - Nutricia Bebilon
X - Axobiotic
X - Inhalatory
6

Syrop z agawy. Czy faktycznie jest zdrowy? 

Słuchaj artykułu

Syrop z agawy w ostatnim czasie zyskał popularność wśród zwolenników zdrowej i ekologicznej żywności funkcjonalnej. Trend ten wynika z jego naturalnego pochodzenia i coraz częstszego stosowania w przemyśle spożywczym. Jednak stosowanie syropu z agawy może budzić pewne wątpliwości. Jakie? Czy syrop z agawy jest zdrowy?

Syrop z agawy. Czy faktycznie jest zdrowy? 

Czym jest syrop z agawy?  

Syrop z agawy nazywamy inaczej miodem lub nektarem z agawy. Jest on naturalnym środkiem słodzącym pozyskiwanym z niektórych gatunków agawy (Agave tequilana, Agave salmiana) w rejonach Meksyku. Dawniej agawa była stosowana do wytwarzania tradycyjnych meksykańskich napojów alkoholowych. Obecnie jest wykorzystywana m.in. do produkcji prebiotyków i substancji słodzących. Występuje w wielu smakach i kolorach – od jasnych i łagodnych, do ciemnych i mocnych. Najczęściej spotykamy agawę niebieską.  

Syrop z agawy wyglądem przypomina płynny miód lub syrop klonowy. Proces otrzymywania wpływa na jego właściwości fizykochemiczne, technologiczne i funkcjonalne. Końcowy produkt może się różnić zawartością węglowodanów i składników bioaktywnych.  

Syrop z agawy składa się głównie z cukrów: fruktozy i glukozy. 

W syropie z agawy znajdziemy również cenne związki bioaktywne: 

  • fruktany,  
  • fenole,  
  • saponiny,  
  • taniny,  
  • antocyjany.  

Zawiera on także następujące mikroelementy: 

 Ich zawartość zależy od gleby, na której uprawia się agawę. 

Syrop z agawy – w jakich produktach go znajdziemy? 

Fruktany cieszą się dużym zainteresowaniem w przemyśle spożywczym. Syrop z agawy stosowany w rozsądnych ilościach może stanowić alternatywę dla cukru.

Znajdziemy go np. w:  

  • wyrobach piekarniczych,  
  • przetworach owocowych,  
  • nabiale,  
  • przekąskach i słodyczach.  

Niektórzy wykorzystują syrop z agawy w kuchni z uwagi na płynną konsystencję i dobrą rozpuszczalność, np. jako dodatek do słodkich dań: placuszków, owsianek, koktajli lub ciast.  

Syrop z agawy stosują również weganie jako zamiennik miodu. 

Syrop z agawy a odchudzanie. Ile kalorii ma syrop z agawy?

Syrop z agawy nie jest produktem niskokalorycznym. 100 g produktu dostarcza 310 kcal. Jest on jednak słodszy niż tradycyjny cukier, więc możesz zastosować mniejszą ilość i w rezultacie zredukować ilość kalorii w diecie.

Jeśli poszukujesz mniej kalorycznego odpowiednika cukru, lepszym wyborem będzie ksylitol, erytrytol czy stewia. Te słodziki znacznie ograniczą dostarczanie do organizmu „pustych kalorii”. 


Słodziki
Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Czy syrop z agawy jest zdrowy? 

Syrop z agawy ma dość wysokie stężenie glukozy (8-20%) i fruktozy (70-90%), która została powiązana z niekorzystnym wpływem na nasze zdrowie. Jeszcze pod koniec lat 70. XX wieku fruktoza była uznawana za substancję słodzącą o korzystnym działaniu na dietę pacjentów z cukrzycą. Pogląd ten wynikał z niższego indeksu glikemicznego niż w przypadku sacharozy. 

Aktualne dowody naukowe wskazują, że fruktoza (nawet w małych ilościach) może przyczyniać się do rozwoju niektórych chorób. 

Zaliczamy do nich: 

  • dysbiozy i schorzenia układu pokarmowego,  
  • niealkoholowe stłuszczenie wątroby (NAFLD), 
  • wzrost stężenia trójglicerydów, 
  • choroby sercowo-naczyniowe. 

Według badań po zastosowaniu syropu z agawy poziom glukozy we krwi nie wzrasta tak bardzo, jak w przypadku innych substancji słodzących, np. syropu kukurydzianego, syropu ryżowego czy miodu. Oznacza to, że syrop z agawy nie powoduje większego wydzielania insuliny. Na pierwszy rzut oka ta cecha syropu z agawy może wydawać się nam korzystna. Pamiętajmy jednak, że spożywanie fruktozy w nadmiernych ilościach przez długi czas jest szkodliwe.

Fruktoza różni się od innych cukrów tym, że jest metabolizowana bezpośrednio w wątrobie. Długotrwałe stosowanie diety bogatej we fruktozę może przyczyniać się do rozwoju nietolerancji glukozy, otyłości, insulinooporności i chorób sercowo-naczyniowych.

Z drugiej strony syrop z agawy zawiera również korzystne związki: fruktany, fenole, flawonoidy, taniny i saponiny oraz mikroelementy. Fruktany działają pozytywnie na naszą mikrobiotę jelitową oraz przyczyniają się do zwiększonej syntezy krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Związki czynne występujące w syropie z agawy faktycznie są korzystne dla zdrowia, jednak podczas procesów produkcyjnych tracimy wiele cennych składników odżywczych i błonnika (w tym inuliny). W związku z tym produkt końcowy zawiera głównie cukry proste. 

Przeczytaj również:
Słodziki. Czy są bezpieczne dla organizmu?


Źródła
Zwiń
Rozwiń
  • Espinosa-Andrews H., Urías-Silvas J.E., Morales-Hern ́andez N., The role of agave fructans in health and food applications, A review Trends in Food Science & Technology 114 (2021). 
  • St-Pierre P., Pilon G., Dumais V., Dion C., Dubois M.J., Dubé P., Desjardins Y., Marette A., Comparative analysis of maple syrup to Rother natural sweeteners and evaluation of their metabolic responses in healthy rats, Journal of functional foods II (2014). 
  • Mellado-Mojica E., López M.G., Identification, classification, and discrimination of agave syrups from natural sweeteners by infrared spectroscopy and HPAEC-PAD, Food Chemistry 167 (2015). 
  • Ozuna C., Franco-Robles E., Agave syrup: An alternative to conventional sweeteners? A review of its current technological applications and health effects, LWT – Food Science and Technology 162 (2022). 
  • Ciursă P., Pauliuc D., Oroian M., Detection of honey adulterated with agave, corn, inverted sugar, maple and rice syrups using FTIR analysis, Food Control, Volume 130, 2021.
  • Syrop z agawy – wartości odżywcze https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/789127/nutrients.
Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę