Tofu – czy warto włączyć je do diety?
Tofu jest produktem wytwarzanym głównie z soi, a dokładnie ze skondensowanego mleka sojowego w procesie jego koagulacji [1]. Cieszy się dużą popularnością w krajach azjatyckich, ale jest również coraz częściej spotykane jako składnik dań kuchni europejskiej. Czy warto włączyć tofu do diety?
Tofu posiada delikatną, maślaną strukturę przypominającą z wyglądu ser, jest lekkostrawne. Produkcja tofu składa się z wielu skomplikowanych etapów, dlatego uzyskanie wysokiej jakości produktu stanowi nie lada wyzwanie. Ważny element stanowią również technika pakowania oraz użyty w tym celu materiał. W ostatnim czasie tofu budzi duże zainteresowanie jako wiodący składnik diet wegetariańskiej i wegańskiej, gdzie jest ono wykorzystywane jako zamiennik mięsa, jaj, a także produktów mlecznych z uwagi na bogactwo składników odżywczych.
Tofu – wartości odżywcze
Tofu posiada szereg wartości odżywczych. Przede wszystkim stanowi źródło łatwo przyswajalnego białka. Tofu jest także bogate w wapń, żelazo, cynk, selen, fosfor, miedź oraz witaminę B1, lecytynę i cholinę [1-2], dlatego idealnie sprawdza się podczas bilansowania diet wegetariańskich i wegańskich.
Wartość energetyczna produktu wynosi około 100 kcal/100 g, w tym znajduje się 12 g białka, 6 g tłuszczu i 3 g węglowodanów.
W związku z tym, że tofu produkowane jest z soi, cechuje je wysoka zawartość izoflawonów, których podaż wraz z dietą wspomaga pracę układu krążenia i wzmacnia naczynia krwionośne [2-3]. Soja stanowi bogate źródło fitoestrogenów, które mogą łagodzić objawy menopauzy i zapobiegać osteoporozie [2]. Liczne badania wskazują mniejszą zachorowalność na niektóre nowotwory (np. raka piersi, raka prostaty) w krajach azjatyckich, w których obserwuje się wyższe niż w innych populacjach spożycie produktów sojowych oraz ich przetworów [2, 4]. Izoflawony zawarte w tofu wykazują działanie hipolipemiczne, zmniejszają poziom „złego cholesterolu” (LDL) i podnoszą poziom „dobrego cholesterolu” (HDL), a także regulują ciśnienie tętnicze krwi [2]. Tofu jest również bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, nie zawiera zaś cholesterolu.
Tofu – cenne źródło białka
Spożywanie tofu może wnieść do diety znaczną ilość białka, dlatego też staje się ono coraz bardziej interesującym produktem spożywczym dla osób stosujących dietę roślinną. Bardzo istotne z punktu widzenia żywieniowego jest to, że tofu zawiera 9 niezbędnych aminokwasów [2-3]. To właśnie białko sojowe jest bogactwem aminokwasów egzogennych i ma korzystny profil aminokwasowy. Tofu może więc być z powodzeniem stosowane jako alternatywa dla białek pochodzenia zwierzęcego, w szczególności, że w naszej zwyczajowej diecie należy uwzględnić podaż białek zarówno pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego.
Jak najlepiej przyrządzić tofu?
Istnieje wiele sposobów przyrządzania tofu. Z uwagi na jego neutralny smak, nadaje się ono zarówno do potraw wytrawnych, jak i tych na słodko. Dodatkowym atutem tofu jego możliwość użycia go jako zamiennik mięsa lub produktów nabiałowych, dlatego idealnie sprawdzi się jako składnik burgerów, kotlecików, dań z makaronem (np. bolognese z tofu), potraw z kaszą (np. kaszotto z tofu i warzywami) czy też gulaszu (np. gulasz warzywny z tofu).
Dużą popularnością wśród potraw wegańskich cieszy się jajecznica z tofu (tzw. tofucznica), która stanowi alternatywę dla jaj. Osoby, które preferują dania słodkie, mogą wykorzystać tofu jako dodatek do koktajli lub przygotować z niego kluski (np. kluski leniwe z tofu i sosem owocowym), co dodatkowo będzie stanowić dobre źródło białka w diecie.
Oczywiście tofu można spożywać w formie surowej jako dodatek do kanapek lub sałatek, a także w formie grillowanej bądź smażonej. Jeżeli lubimy bardziej wyraziste w smaku produkty, do przygotowania potraw możemy użyć tofu wędzonego, nie zapominając o dodatku ulubionych przypraw.
Przepisy z tofu
Kolorowa sałatka z marynowanym tofu
- 25 g tofu,
- 1 pomidor,
- pół papryki czerwonej,
- pół papryki zielonej,
- 1 mały ogórek zielony,
- 50 g mieszanki sałat,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 szczypta imbiru,
- 1 łyżeczka sosu sojowego.
Sposób przygotowania:
Ogórka, pomidora i paprykę pokroić w kostkę, sałatę porwać na mniejsze kawałki. Tofu zamarynować w oliwie z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, imbirem i sosem sojowym. Po upływie 15 minut tofu usmażyć na patelni, a pozostałą marynatą polać warzywa. Do warzyw dodać tofu.
Grzanki z pastą z tofu
- 2 kromki chleba graham,
- 60 g tofu,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżeczki natki pietruszki,
- 1 łyżeczka nasion słonecznika,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
Pieczywo opiec w tosterze lub piekarniku. Do wysokiego, wąskiego naczynia włożyć pozostałe składniki, łącznie ze słonecznikiem i zmiksować za pomocą blendera na gładką masę. Gotową pastę położyć na grzankach. Podawać z ulubionymi warzywami.
Waniliowy krem z tofu z musem truskawkowym
- 100 g tofu,
- pół sztuki laski wanilii (ziarenka),
- 3 łyżki mleka migdałowego,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 200 g truskawek,
- ksylitol (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
Truskawki wrzucić do rondelka. Dusić aż zmiękną i stracą nadmiar wody. Tofu zmiksować z ziarnami wanilii, sokiem z cytryny, ksylitolem i mlekiem, do konsystencji gładkiego kremu. Do pucharka przełożyć waniliowy krem tofu, następnie ostudzony mus truskawkowy. Opcjonalnie udekorować świeżą miętą.
Przeczytaj również:
Czy soja jest zdrowa?
Źródła:
- Zheng L., Regenstein M., Tofu products: A review of their raw materials, processing conditions, and packaging, 2020.
- Eze N., Okwume U. i in., Acceptability and consumption of tofu as a meat alternative among secondary school boarders in Enugu State, Nigeria, 2018.
- Anirban D., Rasane P., Sawinder K., Jyoti S., Luwang M.D., Tofu: technological and nutritional potential; Indian Food Industry Mag, 2017.
- https://zywienie.medonet.pl/produkty-spozywcze/nabial/tofu-rodzaje-wlasciwosci-odzywcze-kalorie/sywst17