Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Black Week
X - Nutricia Bebilon
X - Axobiotic
X - Inhalatory
5

Trawa pszeniczna. Bogactwo witamin i przeciwutleniaczy

Słuchaj artykułu

Wielu z nas pragnie zadbać o swoje zdrowie i poprawić jakość życia, korzystając z dobrodziejstw natury. Jedną z roślin godnych uwagi jest trawa pszeniczna. Jakie ma właściwości? Czym zasłużyła sobie na tak szerokie uznanie? Odpowiedzi znajdziesz w poniższym artykule. 

Trawa pszeniczna. Bogactwo witamin i przeciwutleniaczy

Co to jest trawa pszeniczna?

Trawa pszeniczna (łac. Triticum aestivum) to młode, kilkunastocentymetrowe pędy pszenicy zwyczajnej. Jest to roślina powszechnie uprawiana na całym świecie. Wykorzystujemy ją na szeroką skalę w przemyśle spożywczym. Od wieków znajduje ona także zastosowanie w medycynie ze względu na cenne właściwości prozdrowotne. 

Właściwości trawy pszenicznej 

Pędy pszenicy zwyczajnej to bogate źródło chlorofilu, witamin, minerałów i składników odżywczych. Skład trawy pszenicznej został porównany do niektórych produktów bogatych w wartości odżywcze, takich jak mięso z kurczaka, jajka, brokuły, szpinak czy kiełki. Badania pokazały, że zawiera ona więcej korzystnych składników niż powyższe produkty (z wyjątkiem jajek, które są bogatsze w sód, selen i niektóre witaminy). 

Właściwości trawy pszenicznej wynikają z jej bogatego składu. Najcenniejszym składnikiem jest chlorofil (na 100 g soku przypada ponad 1000 mg chlorofilu). Pod względem budowy jest on podobny do hemu, który w naszym organizmie przenosi tlen przy pomocy czerwonych krwinek.  

Sok z trawy pszenicznej jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy. 

Dzięki temu:  

  • działa antyoksydacyjnie,  
  • wspomaga usuwanie toksyn z organizmu,  
  • wykazuje właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne, 
  • pozytywnie wpływa na perystaltykę jelit i produkcję soków trawiennych. 

Dodatkowo trawa pszeniczna zawiera: 

  • witaminy A, B, C, E – wpływają pozytywnie na kondycję skóry i wzrok, wspomagają odporność i walkę z infekcjami oraz odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego; 
  • minerały – cynk, magnez, potas, selen, sód, wapń, żelazo; 
  • błonnik – wspiera prawidłową perystaltykę jelit; 
  • antyoksydanty – biorą udział w neutralizacji wolnych rodników i zapobieganiu uszkodzeniom komórek spowodowanym przez stres oksydacyjny; 
  • enzymy (amylaza, celulaza, lipaza) – wspomagają trawienie oraz przyswajanie składników odżywczych; 
  • aminokwasy i białka – są ważne w procesach wzrostu tkanek i poprawy ich jakości, a także w utrzymaniu prawidłowej masy mięśniowej. 

Zastosowanie trawy pszenicznej 

Trawę pszeniczną stosujemy głównie w postaci płynnej jako sok wyciśnięty z jej pędów. Możemy wykorzystać go jako dodatek do koktajli czy smoothies. Trawę pszeniczną znajdziemy także w postaci tabletek lub w formie sproszkowanej. 

Suplementacja trawy pszenicznej może przynieść nam wiele korzyści. 

Najważniejsze z nich: 

  • ogólne wzmocnienie organizmu – dzięki zawartości witamin i przeciwutleniaczy hamuje proces starzenia się komórek, zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych i wypadaniu włosów, poprawia kondycję skóry, wspomaga zapobieganie alergiom skórnym; 
  • ma pozytywny wpływ na odporność (głównie dzięki wysokiej zawartości witamin z grupy B i antyoksydantów); 
  • reguluje poziom cukru
  • korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego – dzięki wysokiej zawartości błonnika łagodzi zaparcia, wspomaga profilaktykę chorób jelita grubego (Choroba Leśniowskiego-Crohna) czy wrzodów żołądka; 
  • pozytywnie wpływa na poziom cholesterolu, co jest szczególnie ważne u osób chorujących na nadciśnienie czy choroby serca; 
  • jest stosowana przy niskim poziomie żelaza we krwi; 
  • wpływa pozytywnie na płodność (wspomaga pobudzanie procesów naprawczych męskich gamet); 
  • wspomaga leczenie trądziku
  • wspomaga organizm w walce z procesami starzenia się komórek; 
  • działa detoksykująco na wątrobę, wspomaga usuwanie toksyn z organizmu; 
  • zwiększa ilość erytrocytów dzięki obecności chlorofilu; 
  • korzystnie wpływa na kondycję jamy ustnej i zębów. 

Jest wiele dowodów świadczących o tym, że trawa pszeniczna wykazuje również właściwości bakteriostatyczne oraz wspomaga procesy przeciwzapalne, gojenie się ran i różnych zmian skórnych, a także wspomaga prawidłową kondycję skóry po radioterapii. Potrzeba jednak więcej badań w tym zakresie. 

Jak stosować trawę pszeniczną? 

Dorosła osoba może spożywać 30 ml soku lub 3 gramy sproszkowanego surowca 2 razy dziennie.  

Aby poprawić smak, możesz zastosować np. miód. Możesz też dodać sproszkowany wyciąg do posiłku, aby zniwelować smak trawy pszenicznej. Jeśli lubisz jej smak, możesz spożywać ok. 50 g świeżego surowca dziennie.

Aby przygotować sok, świeżą trawę pszeniczną zblenduj z dodatkiem ciepłej wody. Całość odstaw na kilka godzin, a następnie przesącz przez gazę lub sitko o drobnych oczkach. Wypij zaraz po przygotowaniu. Sok z pędów możesz także wycisnąć za pomocą sokowirówki.


Produkty z pszenicą
Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Trawa pszeniczna – działania niepożądane

Jeśli spożyjesz trawę pszeniczną w zbyt dużych ilościach, możesz odczuwać:  

  • bóle brzucha,  
  • nudności,  
  • biegunki.  

Jeśli przyjmujesz suplement diety w formie sproszkowanej, stosuj się do zaleceń umieszczonych w opisie produktu.  

Czy trawa pszeniczna zawiera gluten? 

Trawa pszeniczna nie zawiera glutenu. Może być bezpiecznie stosowana przez osoby chore na celiakię i nietolerujące glutenu.  

Jak wyhodować trawę pszeniczną w domu? 

Jak każdą roślinę, trawę pszeniczną możesz wyhodować samodzielnie w domu i korzystać z jej świeżych pędów. Nasiona kupisz w sklepie ogrodniczym.  

Postępuj według poniższych kroków: 

  1. Przesyp nasiona do słoika wypełnionego wodą w temperaturze pokojowej.  
  2. Pozostaw nasiona na 24 godziny do namoczenia.  
  3. Po upływie tego czasu wylej wodę ze słoika, pozostawiając same nasiona. Powinny one wyraźnie napęcznieć.  
  4. W wybranym naczyniu (może to być zwykła miska lub doniczka) umieść watę zmoczoną wodą.  
  5. Przełóż nasiona na wilgotną watę i całość odstaw do zacienionego pomieszczenia.  
  6. Trawa pszeniczna powinna zacząć kiełkować po około 2-3 dniach. W tym czasie podlewają ją wodą, tak aby wata była wilgotna.  
  7. Gdy nasiona puszczą pędy, możesz przenieść całość do nasłonecznionego pomieszczenia.  

Przeczytaj również:
Pszenica – gatunki i zastosowanie


Źródła
Zwiń
Rozwiń
  • Grzesiak W., Żupnik M., Analiza możliwości i zasadności zastosowania technologii SSL LED w procesie doświetlania upraw trawy pszenicznej, Instytut Technologii Elektronowej Oddział w Krakowie, Prace Instytutu Elektrotechniki, zeszyt 267, 2014. 
  • Sareen M., Baghla P., Dhaka P., Mathur E., Sobti P., Khajuria S., Wheat Grass – a wonder herb, A multifaceted Review journal in the field of Pharmacy. 
  • Kour B., Wheat grass benefits, International Journal od Complementary & Alternative Medicine, 2016. 
  • Wodzyńska K., Terapie ziołowe stosowane w leczeniu nieswoistych chorób zapalnych jelita, Kwartalnik J-elita, nr 1, styczeń-marzec 2014. 
  • Adrianos S.L., Mattioni B., Tilley M., Confirmation of gluten-free status of wheatgrass. Quality Assurance and Safety of Crops & Foods, 2017, 09(1):123-128. 
Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę