Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Halloween Party
X - Nutricia Bobovita
X - Orkla Bodymax
X - Magnapharm Diosmolyte
X - Hagi Mama
X - Inhalatory
X - Tydzień francuskich marek
X - Virde Arnika
X - Gotowi na malucha
X - Darmowa Dostawa DPD
3

Wsparcie odporności. TOP 4 suplementy na odporność

Słuchaj artykułu

Silny i sprawny układ odpornościowy to klucz do zdrowia. Niestety dobra odporność zależy od wielu czynników, takich jak wiek, styl życia, stres, używki czy przebyte choroby. Czy wiesz, jak ją wspierać?

Wsparcie odporności. TOP 4 suplementy na odporność

Układ odpornościowy to złożona sieć komórek i tkanek, która chroni nas przed bakteriami, wirusami czy pasożytami. Kiedy wykryje zagrażający zdrowiu patogen, przystępuje do ataku. Przy nadmiernej eksploatacji organizmu, np. przy niewłaściwym trybie życia i niedożywieniu, mogą pojawić się niedobory odporności. W takiej sytuacji osłabiony układ immunologiczny staje się bardziej podatny na infekcje, przewlekłe choroby, stany zapalne, a nawet nowotwory.

Prawidłowo funkcjonujący układ odpornościowy jest niezbędną podstawą do osiągnięcia dobrego zdrowia. 

Odporność może być wrodzona lub nabyta. To sprawia, że można na nią wpływać, wykorzystując różne narzędzia wsparcia.  

Do takich elementów zaliczamy:  

  • gęstą odżywczo dietę, bogatą w białko, zdrowe tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały, 
  • odpowiednie nawodnienie,  
  • dbanie o prawidłowy rytm dobowy, wysypianie się,  
  • regularną aktywność fizyczną, dostosowaną do stanu i możliwości organizmu,   
  • odpoczynek i efektywne zarządzanie stresem na co dzień,  
  • bezpieczną suplementację.  

Jeśli chcesz chronić się przed chorobami i problemami zdrowotnymi, wzmocnienie odporności jest niezbędne. Dobra wiadomość jest taka, że ​​odpowiednio dobrana dieta, a w razie potrzeby przyjmowanie suplementów wspomagających, może również znacznie poprawić stan układu immunologicznego. 

Przyjmowanie suplementów wspomagających odporność powinny rozważyć osoby: 

  • potrzebujące wsparcia układu odpornościowego, które nie są w stanie uzupełnić ważnych składników z diety;  
  • o zwiększonym zapotrzebowaniu na składniki odżywcze, np. sportowcy, kobiety w ciąży i karmiące piersią, a także cierpiące na schorzenia zwiększające zapotrzebowanie na witaminy i minerały; 
  • stosujące restrykcyjne diety – nadmierna eliminacja składników odżywczych naraża organizm na obniżenie funkcji obronnych układu immunologicznego;  
  • cierpiące na choroby, które wpływają na przewód pokarmowy, np. choroba Leśniowskiego-Crohna, zapalenie jelita grubego, celiakia; 
  • starsze – seniorzy są bardziej narażeni na ciężki przebieg grypy i COVID-19 oraz na niedobory składników odżywczych, w tym cynku, witaminy C

Witamina C 

Organizm nie wytwarza i nie magazynuje witaminy C, dlatego tak istotnym jest dostarczanie jej wraz z dietą. Jej najbogatsze źródła to np. czerwona papryka, czarne porzeczki, kiwi. 

Niedobory witaminy C lub niska podaż z diety mogą sprawić, że organizm będzie bardziej podatny na infekcje. Witamina C działa jak przeciwutleniacz, a więc chroni przed stanami zapalnymi. 

Witamina C może łagodzić objawy i skracać czas przeziębienia u osób narażonych na duży wysiłek fizyczny, niską temperaturę czy palących papierosy.   

Ponadto witamina C przyczynia się do: 

  • zwiększenia przyswajania żelaza, 
  • prawidłowej produkcji kolagenu, 
  • ochrony komórek przed stresem oksydacyjnym, 
  • utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, 
  • prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, 
  • zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. 

W przypadku suplementacji warto sięgnąć po formy chemiczne – askorbinian sodu czy  palmitynian askorbylu rozpuszczalny w tłuszczach.  

Najbardziej popularny kwas askorbinowy może podrażniać żołądek.  

Laktoferyna 

Laktoferyna to białko o wielu funkcjach, występujące w płynach ustrojowych ssaków, także ludzi. Największe jej stężenie w organizmie odnotowuje się w okresie po urodzeniu i wczesnodziecięcym, jednak wraz z wiekiem spada.  

Laktoferyna uczestniczy w regulacji odporności, działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwutleniająco. Ma ogromne zdolności do wiązania żelaza i tym samym wspierania organizmu w regulacji gospodarki żelazowej. Wiązanie żelaza przez laktoferynę zmniejsza stan zapalny. 

Laktoferyna jest nietoksyczna, bezpieczna w ciąży i może być przyjmowana z innymi suplementami, jako wsparcie dla układu odpornościowego dzieci i dorosłych. 

Cynk 

Według ekspertów nawet 25% ludzi na świecie zmaga się z niedoborem cynku. Tymczasem jest on niezbędnym składnikiem odżywczym dla zdrowia układu odpornościowego. 

Cynk przyspiesza dojrzewanie limfocytów T, a więc kluczowych komórek w układzie odpornościowym. Niedobór cynku osłabia ich funkcje, zwiększa ryzyko stanu zapalnego oraz podatność na sezonowe infekcje. 

Najbogatsze źródła cynku to mięso, ryby, owoce morza i nabiał. Jeśli zdecydujesz się na suplementację, sięgnij po jego organiczne formy, np.: glukonian czy cytrynian. Dzięki temu cynk będzie lepiej tolerowany przez przewód pokarmowy. 

Nukleotydy dietetyczne 

Nukleotydy to związki występujące w każdej komórce i tkance. Biorą udział w większości kluczowych reakcji biochemicznych, bez których nasz organizm by sobie nie poradził. Stanowią podstawę regeneracji, odbudowy tkanek oraz wszelkich procesów gojenia. Efektywnie wspierają też odporność.  

Stosowanie nukleotydów dietetycznych może skracać czas rekonwalescencji i przyspieszać powrót do zdrowia po wyczerpaniu i przebytych infekcjach. W takich stanach szczególnie zyskują status warunkowo niezbędnych. W wymagających zdrowotnie sytuacjach warto je uwzględnić w codziennej suplementacji.


Wsparcie odporności
Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Źródła
Zwiń
Rozwiń
  • EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA); Scientific opinion on the substantiation of health claims related to vitamin C. 
  • Carr A.C., Maggini S., Vitamin C and Immune Function, Nutrients, 2017. 
  • Cao X. i in., Lactoferrin: A glycoprotein that plays an active role in human health, Front Nutr., 2023. 
  • Maares M., Haase H., Zinc and immunity: An essential interrelation, Arch Biochem Biophys., 2016. 
  • Rosa L. i in., Lactoferrin: A Natural Glycoprotein Involved in Iron and Inflammatory Homeostasis, Int J Mol Sci., 2017. 
Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę