Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Niezbędnik majówkowy
X - Alergia 2024
X - Baby Week 22.04-05.05
X - Bądź Eco
X - Sale do -50%
1

Zapotrzebowanie na energię – ile kcal powinniśmy zjadać?

Słuchaj artykułu

Energia jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania i rozwoju każdego organizmu – do przeprowadzania reakcji biochemicznych, utrzymania funkcji fizjologicznych, prawidłowego wzrostu organizmu a także wszelkiej aktywności fizycznej. Źródłem energii dla człowieka jest ta pochodząca z pożywienia, dlatego bardzo ważna jest jej odpowiednia podaż. Ile kilokalorii powinniśmy zjadać?

Zapotrzebowanie na energię – ile kcal powinniśmy zjadać?

Dobowe zapotrzebowanie organizmu na energię wiąże się z pokryciem: 

  1. podstawowej przemiany materii, która jest związana z podstawowymi czynnościami fizjologicznymi, jak na przykład oddychanie, praca układów i narządów, wzrost komórek i tkanek, napięcie mięśni, utrzymanie stałej temperatury ciała. Istnieje wiele sposobów i wzorów matematycznych na jej obliczenie, jeden z najprostszych to: PPM = 1 kcal x 24 h x masa ciała w kg;  
  2. ponadpodstawowej przemiany materii związanej z aktywnością fizyczną czy trybem życia:
  • 1,4-1,5 dla osób o małej aktywności fizycznej, 
  • 1,7 dla osób o umiarkowanej aktywności fizycznej,  
  • 2,0 dla osób o dużej aktywności fizycznej.

Indywidualne całkowite dobowe zapotrzebowanie energetyczne otrzymuje się, mnożąc wartość PPM przez odpowiedni współczynnik aktywności fizycznej. 

Np.: zapotrzebowanie energetyczne dla kobiety o masie ciała 60 kg prowadzącej siedzący tryb życia i niską aktywność fizyczną będzie wynosiło: 

  • Podstawowa przemiana materii = 1 x 24 x 60= 1440 kcal / dobę; 
  • Całkowita przemiana materii = 1440 x 1,4 = 2016 kcal / dobę.

Zdrowa żywność
Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Bardzo ważne jest zachowanie prawidłowego bilansu energetycznegoilość energii przyjętej wraz z pożywieniem musi być równa ilości energii wydatkowanej przez organizm. Jeśli przez dłuższy czas bilans energetyczny jest dodatni, może wówczas dochodzić do przyrostu masy ciała. Dodatni bilans energetyczny nie musi być oznaką dobrego odżywienia organizmu – zdarza się, że mimo tego dochodzi do powstawania niedożywienia na tle niedoboru składników pokarmowych takich jak białko, witaminy czy związki mineralne. Jeżeli natomiast ilość energii wydatkowanej przez organizm jest większa niż energii przyjętej wraz z dietą może natomiast dochodzić do redukcji masy ciała.  

Od czego zależne jest zapotrzebowanie na energię?

Zapotrzebowanie na energię jest różne dla każdego organizmu. Jest ono zależne od: 

  • płci – mężczyźni mają większe zapotrzebowanie na energię od kobiet; 
  • wieku – zapotrzebowanie zmniejsza się wraz z wiekiem; 
  • wysokości ciała – osoby wyższe posiadają większe zapotrzebowanie na energię; 
  • masy ciała – zapotrzebowanie na energię rośnie u osób z wyższą masą ciała; 
  • aktywności fizycznej – zapotrzebowanie na energię jest wyższe u osób aktywnych fizycznie czy wykonujących pracę fizyczną; 
  • stanu zdrowia (chorób współistniejących) – niektóre jednostki chorobowe wymagają większego lub mniejszego zapotrzebowania na energię; 
  • stanu fizjologicznego, np. ciąży, laktacji – zwiększa się wówczas zapotrzebowanie na energię. 

Podaż energii w ciągu dnia powinna pochodzić z różnorodnej, zbilansowanej diety, która oprócz właściwej ilości kalorii dostarcza także ważnych składników pokarmowych – węglowodanów, tłuszczu, białka, witamin i składników mineralnych. Warto zaznaczyć, że zbyt duże ograniczenia energetyczne prowadzą do wyniszczenia organizmu, dlatego też w przypadku chęci redukcji masy ciała kluczowa jest pomoc dietetyka, który indywidualnie wyliczy odpowiednie zapotrzebowanie energetyczne.

Przeczytaj również:
Cheat meal – czy warto stosować oszukany posiłek?


Źródła
Zwiń
Rozwiń

Źródła: 

  1. Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, PZWL, 2007. 
  2. Jarosz M., Praktyczny podręcznik dietetyki, Instytut Żywności i Żywienia, 2010. 
  3. Jarosz M., Normy żywienia dla populacji Polski, Instytut Żywności i Żywienia, 2017. 
  4. Ming Yeong Lim,  O’Neale Roach J., Metabolism and nutrition, Elsevier, 2012.  
Daj nam znać, co myślisz o tym artykule

Wpisz swój komentarz...
Imię

Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę