Zupy wspierające odporność
Jesienią i zimą powinniśmy szczególnie zadbać o swoją dietę, by nie dać się infekcjom. Świetnym sposobem na rozgrzanie się w te chłodne dni są odżywcze zupy. Dowiedz się, jak je przygotować.
Zadaniem naszego układu immunologicznego jest przede wszystkim ochrona przed zakażeniami. Włączenie do diety rozgrzewających zup pomaga wzmacniać układ odpornościowy w walce z infekcjami.
Produkty wspierające odporność
Czosnek jest bardzo wartościowym produktem wykazującym m.in. właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Podobnie działa też cebula. W diecie warto uwzględniać również pomarańczowe warzywa bogate w beta-karoten, takie jak dynia czy marchewka. Są one bogate w karotenoidy, którym przypisuje się szereg korzyści zdrowotnych. Wykazują przede wszystkim działanie przeciwutleniające oraz zapewniają wzmocnienie funkcji immunologicznych.
Aby wzmocnić swoją odporność, niezwykle ważne jest również używanie odpowiednich przypraw, takich jak kurkuma czy imbir. Kurkumina zawarta w kurkumie jest związkiem mającym działanie przeciwnowotworowe, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwstarzeniowe. Imbir również wykazuje właściwości przeciwzapalne. Zupy warto posypywać czarnuszką, która także należy do naturalnych wzmacniaczy odporności.
Zupy wspierające odporność
Rosół
Jest jedną z najpopularniejszych zup, która przychodzi nam do głowy w momencie pojawienia się objawów przeziębienia lub grypy. Rosół można przygotować na wiele sposobów. Smak będzie zależeć przede wszystkim od rodzaju mięsa i warzyw, jakich użyjemy do przygotowania bulionu. Bulion jest również świetną bazą do innych odżywczych zup.
Składniki (6 porcji):
- 1 kg mięsa z kurczaka (udka/skrzydełka),
- 3 litry wody,
- 2 marchewki,
- 1 korzeń pietruszki,
- 1 cebula,
- ¼ korzenia selera,
- 2 gałązki natki pietruszki,
- 1 gałązka lubczyku,
- przyprawy: 1 łyżka soli, 3 ziarenka ziela angielskiego, 1 liść laurowy, 5 ziarenek czarnego pieprzu.
Przygotowanie:
Kurczaka włóż do garnka i zalej zimną wodą. Zagotuj na średnim ogniu. Po zagotowaniu zmniejsz ogień i stopniowo łyżką cedzakową ściągaj powstałą szumowinę. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj bez przykrycia, aby rosół tylko lekko „mrugał” przez około 1,5 godziny. W tym czasie przygotuj warzywa: marchewkę, pietruszkę i selera obierz, cebulę w całości opal nad palnikiem gazowym lub na suchej patelni, natkę i lubczyk wypłucz. Warzywa i zioła dodaj do wywaru z mięsem i zagotuj. Dodaj przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, czarny pieprz i sól. Zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez około godzinę. Rosół podawaj gorący, z ugotowanym makaronem, porcją posiekanej natki pietruszki, pokrojonymi na cienkie plasterki warzywami z rosołu i kawałkami mięsa z kurczaka.
Zupa krem z dyni z imbirem i chili
Zupy kremy są bardzo smaczne i pożywne. Warto wykorzystywać do nich różnorodne warzywa. Świetnym sposobem, aby dostarczyć sporej ilości wspierającego odporność beta-karotenu, jest zupa krem z marchewki lub dyni. Dodatek imbiru, chili i kurkumy będzie dodatkowo działać przeciwzapalnie.
Składniki (4 porcje):
- 500 ml bulionu lub wody,
- 400 g obranej dyni,
- 200 g ziemniaków,
- 250 ml mleka,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżeczki świeżo startego imbiru,
- czarnuszka,
- przyprawy: kurkuma w proszku, chili w proszku, gałka muszkatołowa, świeżo zmielony czarny pieprz, sól.
Przygotowanie:
Dynię i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej oliwę, dodaj starte imbir oraz czosnek i podsmaż krótką chwilę. Dodaj dynię, ziemniaki i przyprawy, a następnie wlej bulion. Gotuj pod przykryciem do miękkości przez około pół godziny. W razie potrzeby dolej wody. Zmiksuj z dodatkiem mleka na gładki krem. Dopraw do smaku. Podawaj z czarnuszką lub pestkami dyni.
Zupa cebulowa
Dodatek cebuli i czosnku działa niczym naturalny antybiotyk, wspomagając walkę z infekcjami. Zatem może warto przygotować zupę cebulową?
Składniki (6 porcji):
- 1000 ml bulionu,
- 900 g cebuli,
- 4 łyżki oliwy,
- 250 ml białego wytrawnego wina,
- 1 ząbek czosnku,
- bagietka,
- przyprawy: sól i świeżo zmielony czarny pieprz.
Przygotowanie:
Cebulę obierz i posiekaj na cienkie półplasterki. W dużym garnku rozgrzej oliwę i smaż cebulę na średnim ogniu około 20 minut, aż będzie miękka i lekko brązowa. Zwiększ ogień, wlej wino i cały czas mieszaj. Gotuj przez 3 minuty i wlej wrzący bulion. Całość gotuj pod przykryciem przez 25 minut. Zupę dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podawaj z grzankami z bagietki. Zupę możesz posypać też startym serem.
Przeczytaj również:
Co ma najwięcej witaminy C?
- Kuźmińska J., Sobczak A., Wierzchowski M., Gośliński T., Jelińska A., Historia i chemia kurkuminy. FARMACJA WSPÓŁCZESNA 2021; 14: 140-145.
- Majewski M., Allium sativum: facts and myths regarding human health. Rocz Panstw Zakl Hig. 2014;65(1):1-8.
- Grzanna R., Lindmark L., Frondoza C.G., Ginger–an herbal medicinal product with broad anti-inflammatory actions. J Med Food. 2005 Summer;8(2):125-32.
- Xavier A.A., Pérez-Gálvez A., Carotenoids as a Source of Antioxidants in the Diet. Subcell Biochem. 2016;79:359-75.