Siara a naturalna odporność niemowląt
Karmienie piersią jest uznawane za najlepszy sposób żywienia noworodków i niemowląt. Z korzyści dla mamy można wymienić szybszą regenerację po porodzie i powrót do formy sprzed ciąży, budowanie więzi z dzieckiem, aspekt ekonomiczny, oszczędność czasu, a także zmniejszone ryzyko rozwoju niektórych nowotworów w przyszłości. Największym beneficjentem kobiecego mleka jest jednak samo dziecko. Dlaczego szczególnie ważne jest pierwsze przystawienie noworodka do piersi? Ogromne znaczenie ma tutaj siara.
Czym jest siara i z czego się składa?
Siara (łac. colostum) to pierwszy pokarm produkowany przez kobietę do 5 dni po porodzie, ma żółty kolor i jest bardzo gęsty. Zawiera wszystkie niezbędne składniki odżywcze w wysoko przyswajalnej formie:
- białka,
- węglowodany,
- tłuszcze,
- makro- i mikroelementy,
- witaminy.
W porównaniu do dojrzałego mleka kobiecego charakteryzuje się dużo wyższym stężeniem związków aktywnych biologicznie, m.in. komórek układu odpornościowego:
- leukocytów,
- makrofagów,
- limfocytów T i B,
- przeciwciał, głównie IgA, odpowiedzialnych za odporność bierną noworodka,
- innych substancji immunomodulujących takich jak:
- laktoferyna,
- α-laktoalbumina,
- lizozym,
- laktoperoksydaza,
- polipeptyd bogaty w prolinę (PRP),
- kazeina.
Jaka jest rola siary?
Dziecko rodzi się z niedojrzałym układem odpornościowym, a jego ochronę przed patogenami stanowią przede wszystkim składniki zawarte w mleku matki.
Pierwsze mleko, zwane także młodziwem, jest pokarmem o unikalnej kompozycji. Wysoka zawartość substancji immunomodulujących czyni siarę kluczowym czynnikiem w długotrwałym i skomplikowanym procesie kształtowania odporności u dzieci.
Dzięki obecności oligosacharydów mleko matki ma właściwości prebiotyczne i przyczynia się do kolonizacji przewodu pokarmowego malucha bakteriami kwasu mlekowego z rodzaju Bifidobacteria.
Immunoglobuliny IgA zawarte w mleku matki są niewrażliwe na działanie enzymów żołądkowo-jelitowych. Dzięki temu mają zdolność przylegania do ścian przewodu pokarmowego, gdzie część z nich tworzy „płaszcz ochronny”. Zapewnia on miejscową tolerancję na alergeny pokarmowe, chroni przed adhezją i kolonizacją patogenów oraz neutralizuje toksyny. Reszta natomiast jest wchłaniana i transportowana, m.in. do dróg oddechowych czy układu moczowo-płciowego. Tam, podobnie jak w przypadku przewodu pokarmowego, przeciwciała te blokują przywieranie patogenów do błon śluzowych, a tym samym pomagają zapobiegać infekcjom zlokalizowanym w tych miejscach.
Co ciekawe, stężenie IgA w siarze jest nawet 100-krotnie wyższe w porównaniu do mleka dojrzałego.
Laktoferyna to glikoproteina wiążąca żelazo. Jest wydzielana przez komórki nabłonkowe do łez, śliny, siary i mleka. Białko to reguluje skład mikroflory jelitowej niemowląt. Wykazuje wybiórczą aktywność bakteriobójczą wobec patogennych szczepów E. coli oraz innych bakterii, zwłaszcza z rodziny Enterobacteriaceae. Działaniem tym nie obejmuje natomiast szczepów bakterii mlekowych z rodzaju Bifidobacterium. Laktoferyna zwiększa także wrażliwość chorobotwórczych bakterii na wybrane antybiotyki. Ponadto stanowi pierwszą linię obrony organizmu w zwalczaniu infekcji o podłożu wirusowym i grzybiczym, zakażeń pasożytniczych i stanów zapalnych, wykazuje również aktywność przeciwnowotworową.
Lizozym i laktoperoksydaza działają synergistycznie z laktoferyną w zwalczaniu infekcji bakteryjnych. Z kolei laktoalbumina, polipeptyd bogaty w prolinę i kazeina wykazują aktywność przeciwwirusową.
Dwa ostatnie związki oraz laktoferyna posiadają także właściwości immunomodulujące:
- aktywują układ odpornościowy i jego komórki w miejscu infekcji,
- stymulują dojrzewanie limfocytów,
- regulują wydzielanie mediatorów stanu zapalnego,
- pomagają utrzymać homeostazę organizmu oraz zapobiegają autoimmunizacji.
Składniki siary przeciwdziałają również rozwojowi niektórych nowotworów: okrężnicy, płuc czy czerniaka.
Mleko kobiece jest pokarmem o unikalnym składzie najlepiej dostosowanym do potrzeb dziecka.
W pierwszym okresie życia chroni ono niemowlę przed alergenami pokarmowymi oraz ciężkim przebiegiem infekcji ze strony układu pokarmowego, oddechowego czy moczowo-płciowego. Badania dowodzą, że dzieci karmione naturalnie rzadziej przechodzą biegunki, zapalenie płuc, ucha czy pęcherza w porównaniu do dzieci karmionych sztucznym pokarmem. Długoterminowe korzyści z karmienia dziecka piersią to zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca, nadciśnienie, hipercholesterolemia czy otyłość. U dzieci karmionych naturalnie rzadziej występują choroby autoimmunizacyjne, astma, alergie, AZS.
Siara, czyli esencja kobiecego mleka, nazywana także płynnym złotem, stanowi nie tylko pełnowartościowy pokarm noworodków, ale jest także niezastąpiona z immunologicznego punktu widzenia. Zapewnia bowiem ochronę najmłodszych przed patogenami i alergenami oraz pomaga kształtować ich odporność, co ma wymierny wpływ na kolejne lata ich życia.
Źródła:
- Halina Weker, Marta Barańska, Żywienie niemowląt i małych dzieci. Zasady postępowania w żywieniu zbiorowym, Instytut Żywności i Żywienia.
- Michał Zimecki, Jolanta Artym, Właściwości terapeutyczne białek i peptydów z siary i mleka, Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej 2005; 59: 309-323.
- Anna Kościej, Urszula Skotnicka-Graca, Iwona Ozga, Rola wybranych czynników żywieniowych w kształtowaniu odporności dzieci, Problemy Higieny i Epidemiologii 2017, 98(2): 110-117.
- Immunologiczne znaczenie siary, Hygeia Public Health 2014, 49(2): 249-254.