Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Black Week
X - Nutricia Bebilon
X - Axobiotic
X - Inhalatory
1

Siara a naturalna odporność niemowląt

Słuchaj artykułu

Karmienie piersią jest uznawane za najlepszy sposób żywienia noworodków i niemowląt. Z korzyści dla mamy można wymienić szybszą regenerację po porodzie i powrót do formy sprzed ciąży, budowanie więzi z dzieckiem, aspekt ekonomiczny, oszczędność czasu, a także zmniejszone ryzyko rozwoju niektórych nowotworów w przyszłości. Największym beneficjentem kobiecego mleka jest jednak samo dziecko. Dlaczego szczególnie ważne jest pierwsze przystawienie noworodka do piersi? Ogromne znaczenie ma tutaj siara.

Siara a naturalna odporność niemowląt

Czym jest siara i z czego się składa? 

Siara (łac. colostum) to pierwszy pokarm produkowany przez kobietę do 5 dni po porodzie, ma żółty kolor i jest bardzo gęsty. Zawiera wszystkie niezbędne składniki odżywcze w wysoko przyswajalnej formie: 

  • białka, 
  • węglowodany, 
  • tłuszcze, 
  • makro- i mikroelementy, 
  • witaminy

Produkty wspierające karmienie piersią
Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

W porównaniu do dojrzałego mleka kobiecego charakteryzuje się dużo wyższym stężeniem związków aktywnych biologicznie, m.in. komórek układu odpornościowego: 

  • leukocytów, 
  • makrofagów, 
  • limfocytów T i B, 
  • przeciwciał, głównie IgA, odpowiedzialnych za odporność bierną noworodka, 
  • innych substancji immunomodulujących takich jak: 
    • laktoferyna, 
    • α-laktoalbumina, 
    • lizozym, 
    • laktoperoksydaza, 
    • polipeptyd bogaty w prolinę (PRP), 
    • kazeina. 

Jaka jest rola siary? 

Dziecko rodzi się z niedojrzałym układem odpornościowym, a jego ochronę przed patogenami stanowią przede wszystkim składniki zawarte w mleku matki. 

Pierwsze mleko, zwane także młodziwem, jest pokarmem o unikalnej kompozycji. Wysoka zawartość substancji immunomodulujących czyni siarę kluczowym czynnikiem w długotrwałym i skomplikowanym procesie kształtowania odporności u dzieci. 

Dzięki obecności oligosacharydów mleko matki ma właściwości prebiotyczne i przyczynia się do kolonizacji przewodu pokarmowego malucha bakteriami kwasu mlekowego z rodzaju Bifidobacteria.  

Immunoglobuliny IgA zawarte w mleku matki są niewrażliwe na działanie enzymów żołądkowo-jelitowych.  Dzięki temu mają zdolność przylegania do ścian przewodu pokarmowego, gdzie część z nich tworzy „płaszcz ochronny”. Zapewnia on miejscową tolerancję na alergeny pokarmowe, chroni przed adhezją i kolonizacją patogenów oraz neutralizuje toksyny. Reszta natomiast jest wchłaniana i transportowana, m.in. do dróg oddechowych czy układu moczowo-płciowego. Tam, podobnie jak w przypadku przewodu pokarmowego, przeciwciała te blokują przywieranie patogenów do błon śluzowych, a tym samym pomagają zapobiegać infekcjom zlokalizowanym w tych miejscach.  

Co ciekawe, stężenie IgA w siarze jest nawet 100-krotnie wyższe w porównaniu do mleka dojrzałego.  

Laktoferyna to glikoproteina wiążąca żelazo. Jest wydzielana przez komórki nabłonkowe do łez, śliny, siary i mleka. Białko to reguluje skład mikroflory jelitowej niemowląt. Wykazuje wybiórczą aktywność bakteriobójczą wobec patogennych szczepów E. coli oraz innych bakterii, zwłaszcza z rodziny Enterobacteriaceae. Działaniem tym nie obejmuje natomiast szczepów bakterii mlekowych z rodzaju Bifidobacterium. Laktoferyna zwiększa także wrażliwość chorobotwórczych bakterii na wybrane antybiotyki. Ponadto stanowi pierwszą linię obrony organizmu w zwalczaniu infekcji o podłożu wirusowym i grzybiczym, zakażeń pasożytniczych i stanów zapalnych, wykazuje również aktywność przeciwnowotworową. 

Lizozym i laktoperoksydaza działają synergistycznie z laktoferyną w zwalczaniu infekcji bakteryjnych. Z kolei laktoalbumina, polipeptyd bogaty w prolinę i kazeina wykazują aktywność przeciwwirusową. 

Dwa ostatnie związki oraz laktoferyna posiadają także właściwości immunomodulujące:  

  • aktywują układ odpornościowy i jego komórki w miejscu infekcji,  
  • stymulują dojrzewanie limfocytów,  
  • regulują wydzielanie mediatorów stanu zapalnego, 
  • pomagają utrzymać homeostazę organizmu oraz zapobiegają autoimmunizacji. 

Składniki siary przeciwdziałają również rozwojowi niektórych nowotworów: okrężnicy, płuc czy czerniaka. 

Mleko kobiece jest pokarmem o unikalnym składzie najlepiej dostosowanym do potrzeb dziecka. 

W pierwszym okresie życia chroni ono niemowlę przed alergenami pokarmowymi oraz ciężkim przebiegiem infekcji ze strony układu pokarmowego, oddechowego czy moczowo-płciowego. Badania dowodzą, że dzieci karmione naturalnie rzadziej przechodzą biegunki, zapalenie płuc, ucha czy pęcherza w porównaniu do dzieci karmionych sztucznym pokarmem. Długoterminowe korzyści z karmienia dziecka piersią to zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca, nadciśnienie, hipercholesterolemia czy otyłość. U dzieci karmionych naturalnie rzadziej występują choroby autoimmunizacyjne, astma, alergie, AZS.   

Siara, czyli esencja kobiecego mleka, nazywana także płynnym złotem, stanowi nie tylko pełnowartościowy pokarm noworodków, ale jest także niezastąpiona z immunologicznego punktu widzenia. Zapewnia bowiem ochronę najmłodszych przed patogenami i alergenami oraz pomaga kształtować ich odporność, co ma wymierny wpływ na kolejne lata ich życia.


Źródła
Zwiń
Rozwiń

Źródła: 

  1. Halina Weker, Marta Barańska, Żywienie niemowląt i małych dzieci. Zasady postępowania w żywieniu zbiorowym, Instytut Żywności i Żywienia. 
  2. Michał Zimecki, Jolanta Artym, Właściwości terapeutyczne białek i peptydów z siary i mleka, Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej 2005; 59: 309-323. 
  3. Anna Kościej, Urszula Skotnicka-Graca, Iwona Ozga, Rola wybranych czynników żywieniowych w kształtowaniu odporności dzieci, Problemy Higieny i Epidemiologii 2017, 98(2): 110-117. 
  4. Immunologiczne znaczenie siary, Hygeia Public Health 2014, 49(2): 249-254.
Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę