6
21 marca 2018

Żywność ekologiczna. Czym jest i jaką rolę pełni w diecie dziecka?

Jeśli kiedykolwiek przez głowę rodziców przebiegła myśl o żywności ekologicznej, warto wiedzieć, że posiadanie takiego tytułu wiąże się z zasadami zawartymi w rozporządzeniu UE oraz uzyskaniem certyfikatu. Wszystkie produkty przygotowywane specjalnie dla dzieci muszą przechodzić rygorystyczne testy, jednak żywność ekologiczna niesie ze sobą coś więcej niż tylko wartość odżywczą.

Żywność ekologiczna w diecie dziecka

Żywność ekologiczna dla dzieci

Czym jest żywność ekologiczna?

Zamiennie określana jest jako organiczna. To produkty wytworzone z wysokiej jakości surowców, pochodzących z ekologicznych gospodarstw. Aby uzyskać ten tytuł, należy działać zgodnie z zasadami zawartymi w rozporządzeniu Unii Europejskiej. Jej gwarancją jest charakterystyczny znak euroliścia oraz numer kodowy jednostki, która nadała certyfikat ostatecznej wersji produktu. Na podstawie tego numeru można w łatwy i szybki sposób sprawdzić w Internecie konkretną jednostkę certyfikującą oraz podejrzeć wykaz wszystkich producentów i produktów, które zostały przez nią dopuszczone do określenia mianem “ekologiczna”.

Jakie są cechy gospodarstwa ekologicznego?

Szalenie ważnym aspektem związanym z prowadzeniem gospodarstwa ekologicznego jest przemyślana lokalizacja. Czysta gleba, woda i powietrze oraz przestrzeń wolna od zanieczyszczeń pochodzących z branży przemysłowej to główne cechy idealnego miejsca. Oprócz powyższego, gospodarstwo ekologiczne powinno prowadzić swoje działania tak, by zmaksymalizować ochronę środowiska i nie narażać go na straty. W związku z tym w rolnictwie wykorzystywane są naturalne procesy, które zachodzą w przyrodzie, przy jednoczesnym zachowaniu szacunku do osób współpracujących oraz zapewnieniu dobrych warunków życia zwierzętom.

Z pewnością wiele osób uczyło się w szkole o tzw. płodozmianie, czyli planowaniu uprawy w gospodarstwie z odpowiednio długim wyprzedzeniem, tak by ochronić oraz wykorzystać właściwości gleby oraz jej żyzności, a dzięki temu uzyskać produkty najlepszej jakości. Płodozmian to jedna z głównych metod uprawiania gospodarstwa ekologicznego. Wraz z nim należy stosować nawozy zielone i naturalne oraz komposty pochodzące z tego samego gospodarstwa. Wszystko po to, by utrzymać odpowiednią żyzność gleby. Aby chronić uprawy przed chwastami, warto stosować zabiegi mechaniczne, aniżeli chemiczne (np. pestycydy). Opisując cechy gospodarstwa ekologicznego, nie sposób pominąć wątku o zwierzętach. Te powinny mieć swobodny dostęp do wybiegu i być wolne od leków oraz antybiotyków czy stymulatorów wzrostu. Niezbędne jest również karmienie ich naturalnymi paszami. Najważniejsze, by zwierzęta dorastały w zgodzie ze swoim naturalnym tempem.

Co oznacza certyfikat jakości?

Jeśli na sklepowych półkach widnieją produkty oznaczone jako “bio”, “eko” czy “organic”, warto sprawdzić, czy posiadają one charakterystyczny euroliść (zielony listek z białymi gwiazdami) i numer jednostki, która wydała certyfikat (w Polsce funkcjonuje 11 takich jednostek). Jeśli tak, oznacza to, że produkt został wytworzony zgodnie z rygorystycznymi zasadami uprawy rolnictwa ekologicznego. Dzięki temu, że certyfikaty nie są przyznawane dożywotnio, a kontrola produktów odbywa się min. 1 raz w roku, konsument ma pewność, że producent regularnie przestrzega wszystkich obowiązujących wytycznych. Wraz z zakupem produktów oznaczonych specjalnym znakiem kupuje się zatem gwarancję najwyższej jakości, bezpieczeństwa i poszanowania dla natury, przy jednoczesnym wpływie na utrzymanie przyrody w niezmienionym stanie dla kolejnych pokoleń. Tyle dobra za tak niewielki gest.

Czy żywność ekologiczna jest bardziej wartościowa?

Kolejnym walorem żywności ekologicznej jest wartość odżywcza, która w odniesieniu do niektórych składników może być wyższa niż w przypadku żywności bez certyfikatu. Produkty te mogą posiadać więcej składników mineralnych i witamin, szczególnie witaminy C, związków fenolowych i antocyjanów. Dodatkowo, niektóre badania wskazują, że ekologiczne warzywa i owoce mają bardziej intensywny smak. Wszystko to wynika prawdopodobnie z niższej zawartości wody. A co z produktami dla niemowląt i małych dzieci, które pochodzą z rolnictwa tradycyjnego? Tu należy podkreślić, że różnica między nimi, a tymi, które pochodzą z rolnictwa ekologicznego, dotyczy wyłącznie sposobu wytwarzania, gdyż walory odżywcze muszą spełniać takie same, najwyższe standardy jakości. Kupując jednak produkty ekologiczne, dodatkowo wspiera się naturę i troszczy o nią, tak by służyła jeszcze wielu pokoleniom.

Żywność ekologiczna dla dzieci

Każdy posiłek przygotowywany dla dziecka powinien dostarczać odpowiednie składniki odżywcze oraz być wysokiej jakości. Podając jednak tzw. słoiczek z certyfikatem ekologicznym, jesteśmy pewni, że owoce, warzywa czy mięso zostało uzyskane w zgodzie z naturą, bez użycia pestycydów czy nawozów sztucznych. Jeśli rodzic ma dylemat, czy przygotowywać samodzielnie posiłki w domu, czy zaopatrywać się w te w słoiczkach, warto kierować się zasadą, że jedzenie ma być przede wszystkim zdrowe oraz przyjemne i łatwe w przygotowywaniu. Gotowe posiłki znakomicie sprawdzą się w podróży, na spacerze i wtedy, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowanie posiłku. Można łączyć je z domową kuchnią i wykorzystywać do przygotowywania dań według własnych upodobań. To, czy rodzic zdecyduje się podawać swojemu maluchowi żywność ekologiczną, czy tę pochodzącą z rolnictwa tradycyjnego, zależy wyłącznie od niego. Warto jednak mieć na uwadze troskę o naturę oraz fakt, że wszczepianie takich cech, jak wrażliwość na przyrodę i zwierzęta, może zaowocować w przyszłości dla kolejnych pokoleń.

Odpowiedzi na pytania naszych czytelników

Czy warto jeść pistacje?

Pistacje to popularny rodzaj orzechów drzewnych, który jest wyjątkowo bogaty w wiele wartościowych składników odżywczych, takich jak białka, aminokwasy, jedno-…

Zobacz więcej

Czy warto jeść śledzie?

Śledź jest niewątpliwie jednym z najczęściej spożywanych w Polsce gatunków ryb morskich. Mięso śledzia zawiera wysokiej jakości łatwo przyswajalne białko oraz dużą ilość niezwykle…

Zobacz więcej

Choroba lokomocyjna u małego dziecka

Niestety nie ma leku ani suplementu, który można podać niemowlęciu cierpiącemu na tę przypadłość. Zachowawczo należy nie przekarmiać dziecka przed…

Zobacz więcej

Ile czasu działa krem z filtrem na skórze dziecka?

W czasie długotrwałej ekspozycji na słońce konieczna jest kilkukrotna aplikacja kremu z filtrem. Idealnym rozwiązaniem jest smarowanie skóry dziecka warstwą…

Zobacz więcej

Czy dziecko chore na astmę może przyjmować aspirynę?

Aspiryna (kwas acetylosalicylowy) jest najstarszym, stosowanym po dzień dzisiejszy środkiem przeciwzapalnym, przeciwbólowym i przeciwgorączkowym. Aspiryna nie powinna być jednak w…

Zobacz więcej

Dzienna dawka witaminy C dla dziecka

Witamina C, czyli kwas askorbinowy to związek, który powinien być dostarczany naszemu organizmowi każdego dnia. Doskonałym preparatem z witaminą C…

Zobacz więcej

Dziecko a suplementacja żeń-szenia

Żeń-szeń od tysięcy lat znany jest jako doskonały środek wzmacniający organizm. Dodaje energii, poprawia nastrój, zwiększa koncentrację, podnosi libido oraz…

Zobacz więcej

Zostaw komentarz

Żywność ekologiczna w diecie dziecka

Żywność ekologiczna dla dzieci

Czytaj także
02 października 2019 Agnieszka Żurawska
14 kwietnia 2021 mgr farm. Marta Junowicz
20 grudnia 2021 mgr Ewa Cieślik
Dziękujemy za Twoje pytanie!
Postaramy się udzielić odpowiedzi w jak najkrótszym czasie :)
Dziękujemy!
Twój adres e-mail został dodany do newslettera :)