Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Baby Week 22.04-05.05
X - Sale do -50%
X - Aurovitas UniGel Procto
X - Matura na maxa
X - Światowy Dzień Higieny Rąk
X - Strefa opalania
4

Czy mole spożywcze są niebezpieczne dla zdrowia?

Słuchaj artykułu
Pytanie od Kamili
Znalazłam w szafce kuchennej mole spożywcze. Wystarczy się ich pozbyć, czy muszę wyrzucić wszystkie produkty?

Mole spożywcze to potoczna nazwa mklika mącznego i omacnicy spichrzanki. Są to owady przypominające wyglądem małe ćmy. Mole w naszych domach szukają miejsca do złożenia jaj. Najczęściej zasiedlają kuchnie i spiżarnie. Mogą pojawić się w zapasach mąki, ryżu, płatków zbożowych, w przyprawach i bakaliach. Składają tam swoje jaja, z których wykluwają się larwy. Zanieczyszczają przy tym żywność swoimi odchodami.  

Spożycie larw lub dorosłych osobników nie jest szkodliwe dla zdrowia. Jednak w ich odchodach mogą rozwijać się chorobotwórcze bakterie i grzyby. Jeśli zauważysz mole lub ich larwy w żywności, wyrzuć ją. Następnie dokładnie umyj szafkę i pojemniki, w których znajdowała się żywność. Aby uniknąć nieproszonych gości, przechowuj produkty spożywcze w szczelnie zamkniętych opakowaniach.

Przeczytaj również:
Czy komary przenoszą wirusa HIV?


Czysta kuchnia
Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!
Daj nam znać, co myślisz o tym artykule

Wpisz swój komentarz...
Imię

Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę