Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Niezbędnik wakacyjny
X - Hagi
X - Oleofarm Collaflex
X - Seysso Feelo
X - Bielenda i Dermika
X - Pharmena Dermena
X - Beauty Week
X - Tato to Twój dzień 2025
15

Jakie jedzenie na grilla?

Słuchaj artykułu
Pytanie od Macieja
Co najlepiej grillować? Co będzie najzdrowsze? 

Przede wszystkim produkty grillowane nie powinny zawierać konserwantów, np. azotynu sodu i potasu, których aktywność rakotwórcza wzrasta wraz z obróbką termiczną. Są to np. kiełbasy, parówki i wędliny. Lepszym wyborem są określone części surowego mięsa lub ryby, które wcześniej nie zostały przetworzone. Grillowanie nie powinno kończyć się jedynie na produktach mięsnych. Dobrym rozwiązaniem jest stworzenie szaszłyków z ulubionymi warzywami, np.:

  • papryką,
  • ziemniakami,
  • batatami,
  • cukinią,
  • bakłażanem,
  • cebulą. 
Proces typowego grillowania na tackach aluminiowych, grillach jednorazowych czy też niskiej jakości grillach metalowych nie należy do najzdrowszych ze względu na zawartość szkodliwych związków przenikających do żywności, a także metali ciężkich. Grillowanie z użyciem chemicznych podpałek również wpływa na zawartość szkodliwych związków w grillowanym jedzeniu.
 
Wysokiej jakości sprzęt do grillowania i odpowiednio dobrane źródło ciepła to klucz do zmniejszenia niebezpieczeństwa. 
 
Produktami szczególnie niezalecanymi do grillowania są wszelkie wyroby wędzone, które po obróbce termicznej wykazują wysoką aktywność węglowodorów aromatycznych – związków silnie rakotwórczych. 

Przeczytaj również:
Czy grillowanie podnosi kaloryczność potraw?
Zdrowe grillowanie. To bardzo proste!


Wsparcie trawienia
Darmowa dostawa Gemini
Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę