Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Inhalatory
X - Kod SEMA
X - Haleon Voltaren
X - SFD Allnutrition
X - Wyprawka dla mamy i noworodka
X - Tydzień seniora
X - Yango
X - Bądź piękna na wiosnę
5

Dieta na włosy. Jak odżywianie wpływa na kondycję włosów?

Słuchaj artykułu

Aby włosy były mocne, lśniące i zdrowe, nie wystarczy jedynie pielęgnacja. Uboga lub źle skomponowana dieta może przyczynić się do wypadania włosów i ich znacznego przerzedzenia. Czy wiesz, co jeść, by je wzmocnić?

Dieta na włosy. Jak odżywianie wpływa na kondycję włosów?

Pod pojęciem diety na włosy mamy na myśli dostarczanie odpowiedniej ilości kilokalorii (kcal) w ciągu dnia oraz optymalny rozdział składników odżywczych, w tym białka, węglowodanów i tłuszczów. Istotna jest także podaż składników mineralnych i witamin, których niedobory mogą prowadzić do chorób skóry i w konsekwencji do osłabienia włosów.

Prawidłowo zbilansowana dieta wspiera funkcjonowanie całego organizmu, w tym skóry i włosów.  

Na co zwrócić szczególną uwagę w diecie na włosy? 

  • Białko – pełni rolę budulcową, pomaga w naprawie komórek skóry. Budulcem włosa jest keratyna. Przyjmuje się, że powinniśmy spożywać 1 g białka na każdy kilogram masy ciała. Niezbędne aminokwasy do budowy włosów i skóry znajdziemy w produktach odzwierzęcych, np. jajach, nabiale, rybach, mięsie drobiowym, nasionach roślin strączkowych (groch, fasola, ciecierzyca, soczewica), orzechach.  
  • Witamina A – niezbędna do budowy nabłonka. Jej niedobór powoduje nadmierne rogowacenie skóry, a także rozrzedzenie i kruchość włosów. Bogate źródła witaminy A to marchew, dynia, morele, brzoskwinie, mango, szpinak, jajka, wędzone ryby.  
  • Witamina E – chroni komórki przed działaniem wolnych rodników. Wpływa na odpowiednie nawilżenie skóry, zapobiega jej wysuszaniu. Jej niedobór może powodować przedwczesne starzenie się komórek, także skrócenie życia włosów. W witaminę E bogate są awokado, kukurydza, świeże warzywa, np. papryka.  
  • Biotyna (witamina B7) – wpływa na elastyczność i sprężystość włosów, a także na aktywność mieszka włosowego. Niedobór tego składnika może powodować przedwczesne siwienie, zmiany skórne, w tym łojotok. Biotyna znajduje się w jajach, orzechach, mięsie drobiowym, szpinaku, pomidorach, marchewce.  
  • Witamina B12 – bierze udział w wytwarzaniu krwinek czerwonych, które dostarczają tlen do tkanek, w tym mieszków włosowych. Jej niedobór może powodować przesuszenie skóry głowy, osłabienie i wypadanie włosów.  
  • Cynk – składnik niezbędny do różnicowania komórek naskórka, ogranicza także wydzielanie sebum. Niedobór cynku objawia się nadmierną łamliwością włosów, przerzedzeniem, a nawet łysieniem. Cynk przede wszystkim znajdziemy w produktach pełnoziarnistych, kaszach, mięsie i jajach.  
  • Żelazo – pierwiastek odpowiedzialny za wytwarzanie hemoglobiny, prawidłową pracę układów krążenia, nerwowego i odpornościowego. Niedobór tego pierwiastka powoduje anemię, może też zahamować wzrost włosów, zwiększyć ich wypadanie i łamliwość. 
  • Selen – składnik mineralny, który organizmie występuje w śladowej ilości. Działa antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie. Jego niedobór może być przyczyną pojawienia się łupieżu. Także nadmiar selenu w diecie może być szkodliwy dla włosów, gdyż przyczynia się do ich wypadania. Bogate w selen są owoce morza, kiełki pszenicy, jaja, orzechy brazylijskie, pełnoziarniste pieczywo.  
  • Siarka – składnik, który buduje keratynę i kolagen, niezbędne do prawidłowego wzrostu włosów. Siarka nadaje włosom sprężystość i odporność na uszkodzenia. Niedobór tego pierwiastka może powodować nadmierną łamliwość, kruszenie i wypadanie włosów. Siarkę znajdziemy np. w cebuli, czosnku, owsie, ziemniakach, brokułach, pomidorach, szparagach. 
  • Krzem jest składnikiem tkanki łącznej, odpowiada za tempo regeneracji i odporność, oddziałuje też na szybkość wzrostu włosów. Niedobór tego składnika przekłada się na wypadanie i słabość włosów. Bogatym źródłem krzemu są płatki kukurydziane, pełnoziarniste zbożowe, makarony, ryże, suszone owoce, wysoko zmineralizowana woda. 

Jaka dieta jest najlepsza dla włosów? 

Według najnowszych wskazań dietetycznych, najzdrowszą dietą jest dieta śródziemnomorska, oparta na świeżych warzywach i owocach, bogata w białko pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Znajdziemy w niej źródła zdrowych tłuszczów, np. oliwę z oliwek, orzechy, pestki i nasiona.  

Dieta śródziemnomorska eliminuje żywność przetworzoną, o wysokim indeksie glikemicznym, która wpływa na wzrost masy ciała i nie dostarcza odpowiednich składników odżywczych. Taka dieta jest bardzo pożądana także dla włosów, które dzięki odpowiedniemu odżywieniu rosną mocne, lśniące i zdrowe.  

Czego unikać w diecie na włosy? 

Aby włosy były silne i nie wypadały, najważniejszym aspektem jest dostarczanie odpowiedniej ilości kilokalorii wraz z dietą. Długotrwałe stosowanie diet redukcyjnych może przyczynić się do osłabienia mieszków włosowych i przyspieszenia wypadania włosów, głównie łysienia telogenowego.  

Także zbyt wysoka kaloryczność diety może przełożyć się na zdrowie włosów. Nadwaga i otyłość hamują procesy metaboliczne w komórkach, przez co składniki odżywcze mogą nie docierać do mieszków włosowych. Może to skutkować przerzedzeniem włosów.  

Wśród innych błędów żywieniowych wymieniamy:

  • niską jakość spożywanej żywności,
  • zbyt małą podaż białka,
  • monotonność w doborze produktów spożywczych,
  • nadmierne spożycie soli, 
  • picie alkoholu. 

Produkty na mocne włosy
Darmowa dostawa Gemini
Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę