Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Beauty Week
X - Nowości
X - Męska strefa
X - Produkty z gratisem
X - Niezbędnik majówkowy
3

Kadm w żywności – czy jest bezpieczny?

Słuchaj artykułu

Kadm, pierwiastek chemiczny należący do grupy metali, staje się coraz bardziej rozpowszechniony. Jest on stosowany głównie w przemyśle do produkcji akumulatorów, baterii, farb i barwników, a także w rolnictwie, będąc składnikiem nawozów, co bezpośrednio stwarza zagrożenie dla środowiska naturalnego i organizmów żywych ze względu na jego akumulację w glebie czy powietrzu.  

Kadm w żywności – czy jest bezpieczny?

Potencjalne źródła kadmu 

Zanieczyszczone środowisko, smog i pył, szczególnie w dużych aglomeracjach miejskich czy obszarach przemysłowych, zwiększają ryzyko narażenia na kadm, który dostaje się do organizmu drogą oddechową. Pierwiastek ten może także do niego trafić drogą pokarmową wraz z żywnością. W tym przypadku źródłem kadmu mogą być: 

  • rośliny korzeniowe,  
  • warzywa (szczególnie liściaste),  
  • owoce,  
  • zboża,  
  • skorupiaki,   
  • ryby,  
  • podroby.  

Na ten pierwiastek szczególnie narażeni są nałogowi palacze ze względu na wysokie prawdopodobieństwo obecności kadmu w liściach tytoniu.   


Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Skutki zdrowotne narażenia na kadm 

Badania wykazują, że kadm nie pozostaje obojętny dla organizmu człowieka i zalicza się go do pierwiastków wyjątkowo toksycznych. Okres półtrwania kadmu w organizmie jest niezwykle długi – może wynosić nawet 20-35 lat ze względu na zdolność do wiązania z różnymi białkami, zwłaszcza w nerkach i wątrobie.  Rzadko spotykane są ostre zatrucia jednorazową dawką kadmu. Najczęściej do zatrucia dochodzi poprzez przewlekłe narażenie na ten pierwiastek, np. w środowisku pracy, gdzie istnieje ryzyko wdychania kadmu drogą oddechową.  

Zatrucie kadmem – objawy 

Do pierwszych objawów zatrucia kadmem można zaliczyć: 

  • metaliczny posmak i suchość w jamie ustnej,  
  • zmniejszone łaknienie,  
  • charakterystyczny „rąbek kadmowy” na zębach,  
  • stan ogólnego osłabienia.  

Ze względu na dużą zdolność kumulacji kadmu w nerkach czy wątrobie z czasem może dojść do niewydolności tych narządów.  Pierwiastek ten, dostając się do organizmu za pośrednictwem układu oddechowego, może doprowadzić do stanów zapalnych górnych dróg oddechowych – gardła czy krtani, często również do rozedmy czy zapalenia płuc, a nawet w konsekwencji do nowotworu.  Nie pozostaje on także obojętny dla układu krążenia – dowiedziono, że wieloletnia ekspozycja na kadm może przyczyniać się do powstania chorób sercowonaczyniowych, głównie choroby wieńcowej i miażdżycy, inicjując ją i sprzyjając jej progresji. 

Liczne badania pokazały zależność między kadmem a występowaniem osteoporozy, nawet przy niskim poziomie narażenia. Udowodniono, że ekspozycja na kadm we wczesnym dzieciństwie może wpływać na przebudowę kości i w konsekwencji niższą szczytową masę kostną, co może być przyczyną osteoporozy i deformacji kości w wieku dorosłym. 

Udowodniono także zależność pomiędzy narażeniem na kadm a występowaniem zmian nowotworowych. Jest on potencjalnym karcynogenem, mogącym zwiększać ryzyko wystąpienia raka prostaty, jajnika czy piersi, a także płuc.  

Badania wykazały również niekorzystny wpływ kadmu na czynność układu rozrodczego, szczególnie u mężczyzn, poprzez uszkodzenie i upośledzenie funkcji jąder, co może także prowadzić do niepłodności

Reasumując, kadm jest wyjątkowo niebezpiecznym pierwiastkiem dla człowieka, jak i wszystkich organizmów żywych. Największe niebezpieczeństwo stwarza przewlekłe narażenie na kadm w środowisku zawodowym czy u nałogowych palaczy tytoniu. Niestety staje się on coraz bardziej rozpowszechniony w przyrodzie poprzez skażenie środowiska i gleby, co stwarza ryzyko narażenia na ten pierwiastek w diecie czy wdychanym powietrzu.  

Źródła: 

  1. Czeczot H., Majewska M., Kadm – zagrożenie i skutki zdrowotne, Farmacja Polska, 2010, 66(4): 243-250 
  2. Soisungwan S. , Dietary Cadmium Intake and Its Effects on Kidneys, Toxics. 2018 Mar; 6(1):15. 
  3. Eriksen K. , Halkjær J., Dietary cadmium intake and risk of prostate cancer: a Danish prospective cohort study, BMC Cancer. 2015; 15: 177. 
  4. Eriksen K., Halkjær J.,   Meliker J., McElroy J.,  Tjønneland A.,Dietary Cadmium Intake and Risk of Breast, Endometrial and Ovarian Cancer in Danish Postmenopausal Women: A Prospective Cohort Study, PLoS One. 2014; 9(6): 
  5. Igra A. M. , Vahter M. ,  Raqib R.,  Kippler M., Early-Life Cadmium Exposure and Bone-Related Biomarkers: A Longitudinal Study in Children, Environ Health Perspect. 2019 Mar; 127(3): 
  6. Tellez-Plaza M. , Jones M., Dominguez-Lucas A., Eliseo Guallar E, Navas-Acien A. , Cadmium Exposure and Clinical Cardiovascular Disease: a Systematic Review, Curr Atheroscler Rep. 2013 Oct; 15(10).
Daj nam znać, co myślisz o tym artykule

Wpisz swój komentarz...
Imię

Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę