Wegańskie święta. Przepisy na bezmięsne potrawy
Planowanie wigilijnych potraw w wersji wegetariańskiej lub wegańskiej na pierwszy rzut oka może wydawać się trudnym zadaniem. Na szczęście okazuje się, że tak naprawdę przygotowanie bezmięsnych świąt jest proste. Niektóre potrawy same w sobie nadają się dla wegetarian i wegan, inne natomiast trzeba lekko zmodyfikować.
Tradycyjne dania wigilijne, które wymagają niewielkich modyfikacji
Wśród tradycyjnych potraw wigilijnych są dania, które wpisują się w zasady diety wegetariańskiej i wegańskiej. Do takich potraw należą kompot z suszu i groch z kapustą.
Lekkiej modyfikacji wymagają natomiast:
- pierogi z kapustą i grzybami – do ciasta nie dodawaj jajka; nie podsmażaj również pierogów na tłuszczu zwierzęcym;
- sałatka jarzynowa – użyj wegańskiego majonezu, jogurtu kokosowego lub tylko musztardy;
- kluski z makiem – skorzystaj z makaronu bezjajecznego i syropu z agawy zamiast miodu;
- barszcz czerwony i zupa grzybowa – wykorzystaj bulion warzywny;
- kutia i makówki – miód zastąp syropem z agawy, a mleko napojem roślinnym.
Świąteczne potrawy dla wegan
Seleryba
Seleryba może stanowić zamiennik tradycyjnej ryby w panierce lub być bazą do innych potraw, jak np. ryba po grecku czy kaszubsku.
Składniki:
- seler,
- 2 szklanki bulionu warzywnego,
- 1 arkusz nori,
- napój roślinny,
- mąka pszenna (lub inna).
Sposób przygotowania:
Selera obierz i pokrój na talarki o grubości ok. 1 cm. Gotuj we wrzącym bulionie przez około 15 minut (do miękkości). Następnie wyciągnij i ostudź. Arkusz nori pokrój na paski. Posmaruj lekko mlekiem roślinnym po jednej stronie. Kawałki selera zawiń w nori, a następnie obtocz w napoju roślinnym i mące. Usmaż na mocno rozgrzanej patelni na oleju rzepakowym (lub innym roślinnym nadającym się do smażenia) z obu stron.
Wegański bigos
Bigos najczęściej kojarzony jest z ciężkostrawnym daniem na bazie kapusty i tłustych mięs. W tym przepisie mięso zastąpione jest grzybami i suszonymi śliwkami.
Składniki:
- 1 kg kiszonej kapusty,
- 1 główka białej kapusty,
- 1 cebula,
- 1 litr wody,
- 250 ml czerwonego wina wytrawnego/półwytrawnego,
- ½ szklanki oleju rzepakowego,
- 200 g suszonych śliwek,
- 1 szklanka suszonych grzybów,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 1 szklanka czerwonej soczewicy,
- przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, majeranek.
Sposób przygotowania:
Grzyby i śliwki namocz przez noc w wodzie. W garnku o grubym dnie rozgrzej olej, a następnie podsmaż drobno posiekaną cebulę. Dodaj posiekaną kapustę kiszoną i około litr wody. Gotuj przez około 30 minut. Soczewicę ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Białą kapustę, grzyby i śliwki pokrój. Wraz z soczewicą dodaj je do kapusty kiszonej. Całość gotuj przez około 2-3 godziny. Całość dopraw koncentratem, winem i przyprawami według własnych preferencji smakowych. W razie potrzeby do gotującego się bigosu możesz dolać wodę.
Pierniczki daktylowe
Pierniczki daktylowe są idealną alternatywą dla tradycyjnych ciasteczek. Do tego nie musisz przygotowywać ich wcześniej i czekać, aż zmiękną. Od razu są gotowe do jedzenia!
Składniki:
- ok. 150 g suszonych daktyli bez pestek,
- 1 łyżeczka kakao,
- ½ szklanki napoju roślinnego,
- 1,5 szklanki mąki owsianej (lub drobno zmielonych płatków owsianych),
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
Daktyle namocz w wodzie przez około 30 minut. Następnie zblenduj z napojem roślinnym. Dodaj pozostałe składniki i miksuj aż do uzyskania jednolitej masy. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dodaj do niej odrobinę napoju roślinnego lub wody z namoczonych daktyli. Powstałe ciasto rowałkuj, a następnie wykrój z niego dowolne kształty. Pierniczki piecz w temperaturze 180°C przez 10-12 minut.
Jeżeli nie czujesz się na siłach, by przygotowywać święta bez mięsa, możesz skorzystać z cateringu. Coraz więcej restauracji wprowadza taką opcję do swoich ofert.
Przeczytaj również:
Święta na bezglutenie. Co jeść, gdy cierpisz na celiakię?