Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Black Week
X - Nutricia Bebilon
X - Axobiotic
X - Inhalatory
17

Jakie właściwości ma cytryna?

Słuchaj artykułu

Cytryna jest bogata w witaminy i mikroelementy. Pozyskiwany z niej olejek stosuje się w przeziębieniach, zaburzeniach trawienia, zakażeniach dróg oddechowych czy trądziku. Działa on też przeciwutleniająco, przeciwnowotworowo i obniża ciśnienie. Sok z cytryny używa się w pielęgnacji włosów.

Jakie właściwości ma cytryna?

Cytryna zwyczajna (Citrus limon L.) jest przedstawicielem rodzaju Citrus z rodziny Rutaceae. Według badań gatunek ten powstał poprzez skrzyżowanie dwóch innych cytrynowatych – Citrus aurantium (pomarańcza gorzka) i Citrus medica (cytron).

Rośliny z tej rodziny pochodzą prawdopodobnie z Azji, terenów Indii i Chin. W dzisiejszych czasach jest to roślina uprawna, której głównymi producentami są Stany Zjednoczone, Argentyna i Brazylia. Cytryna zwyczajna to drzewo, które osiąga wysokość 2,5-3 metrów. Posiada wiecznie zielone liście, białe kwiaty z purpurowym odcieniem na brzegach płatków oraz zielone owoce typu pomarańcza, które wraz z dojrzewaniem zmieniają barwę na żółtą. 

Owoc cytryny składa się z trzech części: 

  • egzokarpu,
  • mezokarpu,
  • endokarpu.

Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Egzokarp jest „skórką”, czyli zewnętrzną częścią pokrytą woskiem. Mezokarp jest podzielony na dwie części:

  • flavedo – część zewnętrzna; znajdują się w nim zbiorniki z olejkiem eterycznym i barwniki karotenoidowe,
  • albedo – część wewnętrzna; biała gąbczasta tkanka miękiszowa. 

Endokarp to jadalna część owocu. 

Owoc cytryny jest bogaty w wiele związków chemicznych:

  • polisacharydy,
  • kwasy organiczne, 
  • lipidy, 
  • karotenoidy, 
  • flawonoidy, 
  • związki goryczowe.

W cytrynie można znaleźć również:

  • witaminy A, E, C, B1, B2,
  • potas, 
  • wapń, 
  • magnez
  • sód,
  • tłuszcze,
  • białko.

Właściwości cytryny

Cytryna jest popularnym na całym świecie produktem spożywczym. Skórka cytrynowa oraz miąższ dodawane są do różnych potraw, aby wzbogacić ich smak. Jednym z najczęściej spożywanych napojów jest herbata z cytryną, która oprócz wartości smakowych rozgrzewa oraz wspomaga zwalczanie infekcji

Głównym surowcem pozyskiwanym z cytryny jest olejek eteryczny Limonis aetherolum, pochodzący z zewnętrznej części owocni (flavedo) metodą wytłaczania na zimno. Olejek jest bezbarwną lub lekko zabarwioną na żółto cieczą o silnym zapachu cytryn. Znajduje się w nim około 40 składników aktywnych, głównie z grupy terpenów. W przeważającej ilości są to: limonen, β-pinen, γ-terpinen. Olejek zawiera także furanokumaryny i kumaryny

Olejek cytrynowy

Olejek cytrynowy – właściwości

Olejek cytrynowy znajduje zastosowanie w:

Limonis aetherolum ma dużą skuteczność w zwalczaniu bakterii, wirusów i grzybów, szczególnie szczepów E. coli, Staphyloccocus capitis, Herpes simplex, Influenza virus, Candida parapsilosis. Wykazuje także właściwości przeciwutleniające i obniżające ciśnienie, a według najnowszych badań działa przeciwnowotworowo i przeciwwrzodowo. Limonen obniża również stężenie cholesterolu i glukozy we krwi. 

Dzięki swoim antyoksydacyjnym właściwościom olejek jest też wykorzystywany przy produkcji kosmetyków. Stosuje się go w kremach wybielających zmiany skórne. Jest dodawany do perfum i znajduje zastosowanie w aromaterapii – wspomaga leczenie nerwic, zmniejsza zmęczenie umysłowe i łagodzi napięcie.

Podczas stosowania olejku cytrynowego należy unikać bezpośredniej ekspozycji skóry na promienie słoneczne, ponieważ może on wywołać uczulenie. Dlatego też nie występuje on w preparatach do opalania.

Sok z cytryny – właściwości

W cytrynach znajduje się duża ilość soku wyciskanego z miąższu. Związki zawarte w soku z cytryny to flawonoidy, do których należą:

  • apigenina,
  • diosmina, 
  • hesperydyna, 
  • eriodiktiol, 
  • kwercetyna, 
  • naringenina. 

Badania wykazały skuteczność soku z cytryny w leczeniu szkorbutu i ran cukrzycowych. Pozytywnie wpływa on także na budowę kości i pamięć. Sok z cytryny znalazł również zastosowanie w kosmetyce – rozjaśnia włosy i ułatwia ich rozczesywanie. Dodawany do kąpieli działa odświeżająco i aromatyzująco. 

Olej cytrynowy – właściwości

Z pestek cytryn pozyskuje się olej cytrynowy. W jego składzie znajdują się:

  • kwasy tłuszczowe nienasycone, 
  • kwas oleinowy, 
  • kwas linolowy
  • kwasy nasycone, 
  • kwas arachidowy,
  • kwas behenowy, 
  • kwas lignocerynowy, 
  • kwas palmitynowy, 
  • kwas stearynowy.

Olej cytrynowy znajduje zastosowanie w kosmetyce, np. w olejowaniu włosów i paznokci. Używa się go również do masażu

W kosmetykach, według Cosmetic Ingredient Database (europejskiej bazy surowców wykorzystywanych w kosmetykach), mogą występować aż 23 substancje pozyskiwane z cytryny. Należą do nich m.in.: 

  • olejki,
  • hydrolaty, 
  • ekstrakty, 
  • proszek, 
  • sok, 
  • wosk.

Na rynku istnieją także dwa produkty kosmetyczne, które posiadają patent – mydło w kostce zawierające olejek cytrynowy pozbawiony bergaptenu oraz krem do mikrodermabrazji

Pamiętajmy, by zachować ostrożność podczas zewnętrznego stosowania ekstraktów z cytryny oraz olejku cytrynowego. W kosmetykach te substancje mogą znajdować się w stężeniu nie większym niż 2%. Wyższe stężenie może wywołać podrażnienie lub uczulenie.

Źródła:

  • Klimek-Szczykutowicz M., Szopa A., Klimek H., Cytryna – owoc o cennych właściwościach prozdrowotnych i kosmetycznych 2018,
  • Kędzia A., Ziółkowska-Klinkosz M., Włodarkiewicz A., Wrażliwość bakterii beztlenowych na olejek cytrynowy, 2013,
  • Klimek-Szczykutowicz M., Szopa A., Klimek H., Citrus limon (cytryna zwyczajna)- źródło surowców o cennych walorach kosmetycznych, 2017.
  1. 28 września 2021, 17:54
    Milena

    Tak

  2. 4 czerwca 2022, 15:30
    Edward

    Artykuł jest bardzo pomocny,dla mnie i zapewne innych oczytanych osób.Dzieki.

  3. 28 czerwca 2022, 13:28
    Violasia

    Zjadam jedną cytrynę – wycinam miąższ i posypuję minimalną ilością soli… mam taką chęc, wręcz muszę taką cytrynkę zjeść. Czy to o czymś świadczý?

    1. 29 czerwca 2022, 16:18
      mgr farm. Agnieszka Działo
      mgr farm. Agnieszka Działo

      Dzień dobry.
      Czasami faktycznie spożywane przez nas pokarmy mogą być oznaką niedoborów składników mineralnych i witamin w diecie, co uwidacznia się w zwiększonym zapotrzebowaniu na nie. Czasami jednak są to nasze osobiste preferencje smakowe. Proszę o konsultację z lekarzem, który zleci badania profilaktyczne w celu wykluczenia ewentualnych niedoborów.

Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę