Morwa biała – roślina na cukrzycę i otyłość
Morwa biała (Morus alba L.) to niewielkie, dochodzące do kilkunastu metrów wysokości drzewo liściaste z rodziny Moraceae. Do tej rodziny należą też M. rubra i M. nigra. Roślina ta pochodzi z Chin, a obecnie rośnie też w Europie, Afryce i w obu Amerykach. Jest popularna w Polsce jako drzewo ozdobne. Morwa biała ma jadalne owoce barwy od białej przez różową aż do ciemnofioletowej, o charakterystycznym walcowatym kształcie i słodkim, nieco mdłym smaku.
Morwa biała – właściwości
W tradycyjnej medycynie chińskiej wykorzystywane były liście, kora korzenia i owoce. Leczono nią stany takie jak gorączka, kaszel, nadciśnienie, hiperglikemia i hiperlipidemia. Wierzono również w przeciwpasożytnicze działanie morwy. Jej owoce o charakterystycznym wyglądzie mogą być jedzone na surowo, a także przetwarzane na soki i dżemy. Tradycyjnie stosowane były również jako środek wspomagający wzrok i pracę wątroby.
Obecnie najczęściej stosowanym w medycynie surowcem jest liść morwy białej (Mori albae folium). Wysuszony i rozdrobniony, jest źródłem:
- alkaloidów (głównie 1-deoksynojirimycyna – DNJ),
- flawonoidów (rutyna, astragalina, izokwercetyna, kwercetyna),
- antocyjanów (cyjanidyno-3-rutynozyd, cyjanidyno-3-glukozyd),
- kwasu askorbinowego (witamina C),
- kwasów fenolowych,
- aminokwasów,
- pierwiastków takich jak: żelazo, cynk, magnez, wapń, fosfor.
Składniki zawarte w liściu morwy:
- hamują rozkład cukrów złożonych do cukrów prostych, zmniejszając w ten sposób ich wchłanianie, poprzez działanie na odpowiednie enzymy trawienne,
- regulują poziom glukozy we krwi,
- wpływają korzystnie na poposiłkową glikemię i poziom lipidów we krwi,
- wspomagają utrzymanie prawidłowej masy ciała,
- działają antyoksydacyjnie, zmniejszają ilość wolnych rodników,
- działają przeciwmiażdżycowo,
- spowalniają starzenie organizmu,
- mają potencjalne działanie przeciwwirusowe (badania w kierunku aktywności przeciwko wirusom grypy).
Morwa biała – zastosowanie
Z wyżej wymienionych powodów morwa biała jest stosowana wspomagająco w:
- cukrzycy typu II,
- u osób odchudzających się,
- w profilaktyce podwyższonego cholesterolu,
- w detoksykacji organizmu,
- w diecie o niskim indeksie glikemicznym.
Morwa biała – działania niepożądane i przeciwwskazania
Liść morwy jest surowcem względnie bezpiecznym, niewchodzącym w interakcje z lekami, a jego stosowanie potencjalnie wiąże się z niegroźnymi działaniami niepożądanymi, takimi jak wzdęcia, zaparcia lub biegunki.
Osoby chorujące przewlekle, szczególnie diabetycy, zawsze powinny poinformować lekarza prowadzącego o stosowanych dodatkowo preparatach
Mimo braku szczególnych przeciwwskazań do stosowania liścia morwy białej, ze względu na brak wystarczających danych klinicznych dotyczących bezpieczeństwa stosowania w ciąży, preparat nie jest zalecany kobietom ciężarnym i karmiącym piersią.
W aptekach dostępne są preparaty z morwą białą w postaci tabletek, kapsułek, soków, a także ziół do zaparzania. Najlepiej wybierać preparaty standaryzowane, o określonej zawartości składników czynnych. Wybór odpowiedniej postaci to kwestia wygody, chociaż należy pamiętać, że stosowanie ziół do zaparzania daje nam dodatkową korzyść – do organizmu dostarczamy również wodę.
Ciekawostka: Morwa jest wykorzystywana przy hodowli jedwabników; jej liście stanowią pokarm dla gąsienic tych owadów.
Przeczytaj więcej:
Cukrzyca – w jaki sposób się ją leczy?
Źródła:
- Zeszyty Apteczne „Ziołolecznictwo w praktyce” pod red mgr farm. Pawła Tuszyńskiego, wyd. I, Kraków 2019
- Hyojin Kim, Mi Sook Chung. Antiviral Activities of Mulberry (Morus alba) Juice and Seed against Influenza Viruses. Evid Based Complement Alternat Med. 2018
- Rodrigues EL, Marcelino G, Silva GT, Figueiredo PS, Garcez W.S., Corsino J, Guimarães RA, Freitas C. Nutraceutical and Medicinal Potential of the Morus Species in Metabolic Dysfunctions., Int J Mol Sci. 2019 Jan; 20(2): 301.
- Xiao-yan Chen, Ting Zhang, Xin Wang, Mark T. Hamann, Jie Kang,4 De-quan Yu, Ruo-yun Chen. A Chemical Investigation of the Leaves of Morus alba L. Molecules. 2018 May; 23(5): 1018.
- Hongxia Zhang,1,† Zheng Feei Ma,2,3,*† Xiaoqin Luo,4 and Xinli Li, Effects of Mulberry Fruit (Morus alba L.) Consumption on Health Outcomes: A Mini-Review, Antioxidants (Basel). 2018 May; 7(5): 69.