Oregano – właściwości i zastosowanie
Oregano to popularna nazwa lebiodki pospolitej (Origanum vulgare L.). Choć roślina ta kojarzy nam się głównie z przyprawą kuchenną, posiada ona również właściwości prozdrowotne dla naszego organizmu, które warto poznać. Surowcem zielarskim jest ziele oregano (Origani Herba).
Podstawowe związki chemiczne w oregano
Ziele oregano zawiera do 1,2% olejku eterycznego o dość zmiennym składzie, który jest bogaty w fenole: karwakol oraz tymol. Ich ilość może sięgać 40%. Oprócz tego w olejku znajduje się octan geranylu, a także seskwiterpeny (w niewielkiej ilości). Ziele oregano zawiera również garbniki (ok 4%). Ponadto w jego składzie znajdziemy flawonoidy, do których należą:
- pochodne luteoliny, diosmetyny i apigeniny,
- fitosterole,
- związki żywicowe,
- substancje gorczycowe,
- sole mineralne.
Jakie działanie wykazuje oregano?
Ziele oregano pobudza w nieznacznym stopniu czynności wydzielnicze narządów. Zwiększa sekrecję śliny, soku żołądkowego i żółci, usprawniając procesy przyswajania i trawienia pokarmów. Wzmaga również wydzielanie śluzu, zwłaszcza przez błony śluzowe górnych dróg oddechowych, ponadto reguluje czynności gruczołów potowych oraz nerek, zwiększając łagodnie ilość wydalanego moczu. Z uwagi na zawartość flawonoidów, roślina ta działa rozkurczowo na:
- mięśnie gładkie oskrzeli,
- mięśnie gładkie jelit,
- drogi żółciowe,
- moczowody,
- macicę w okresie krwawień miesięcznych.
Oregano uchodzi za skuteczny środek wiatropędny. Obecność garbników oraz fenoli sprawia, że oregano:
- wykazuje właściwości przeciwbiegunkowe,
- wykazuje właściwości bakteriobójcze,
- wiąże szkodliwe produkty przemiany materii.
Oregano – działania niepożądane
Podczas stosowania ziela oregano w zalecanych dawkach nie obserwuje się objawów niepożądanych.
Oregano – zastosowanie
W celach leczniczych wykorzystuje się górne, gęsto ulistnione części zakwitających pędów lebiodki pospolitej. Suszy się je w warunkach naturalnych w ciemnym i suchym miejscu bądź w suszarce do żywności w temp. do 35⁰C. Zbiór ziela oregano stosowanego w lecznictwie odbywa się od czerwca do września.
Ziele lebiodki wykorzystuje się w różnych rodzajach schorzeń, a najczęściej jako lek łagodnie moczopędny. Stosowany jest również:
- w niedoczynności wątroby i dróg żółciowych,
- w stanach nieżytowych żołądka,
- w dyspepsji i atonii jelit,
- kiedy w organizmie zachodzi nadmierna fermentacja (gazy),
- przy wzdęciach.
Po oregano sięgamy także w leczeniu nieżytów górnych dróg oddechowych, kaszlu i w czasie utrudnionego oddychania.
Jeśli chodzi o zastosowanie zewnętrzne, ziele lebiodki może być używane:
- do tworzenia płukanek wspomagających leczenie zapalenia jamy ustnej i gardła,
- jako dodatek do kąpieli stosowanych w przypadku świądu skóry i w leczeniu trudno gojących się ran, a także do obmywania chorych leżących.
Jako ciekawostkę można potraktować fakt, iż w lecznictwie ludowym oregano uważano za skuteczny środek uspokajający w leczeniu niektórych zaburzeń psychicznych – histerii i erotomanii.
Olejek z oregano – zastosowanie
Warto wspomnieć o olejku z oregano, który, dzięki zawartości karwakrolu:
- zabija bakterie, wirusy i grzyby,
- wzmacnia układ odpornościowy w okresach przejściowych, kiedy wzrasta prawdopodobieństwo zachorowania na przeziębienie, grypę czy zapalenie zatok,
- ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe i hepatoochronne (chroni wątrobę).
Zdaniem niektórych naukowców zawartość biologicznie czynnych antyoksydantów w oregano stanowi lepsze źródło przeciwutleniaczy niż jagody czy zboża. Znajdujące się w olejku antyoksydanty eliminują nadmiar wolnych rodników. Fenole występujące w oregano zabijają bakterie i wirusy, niszcząc ich błony i ściany komórkowe, przy czym zniszczeniu nie ulegają komórki organizmu człowieka.
Olejek z oregano występuje w kilku odmianach. Różnią się one substancją aktywną, którą może być:
- karwakrol,
- sabinen,
- linalol,
- p-cymen,
- tymol.
Ze względu na różne parametry fizykochemiczne wykazują odmienne właściwości.
Zrób to sam – oregano jako remedium na dolegliwości
Napar z ziela lebiodki
2 łyżki ziela dzikiego oregano zalej 2 szklankami wrzącej wody, zaparzaj pod przykryciem przez ok. 15 minut, po czym odstaw na 10 minut do wystudzenia i przecedź. Pij ½ szklanki 2-3 razy dziennie:
- na 30 minut przed posiłkiem jako lek żołądkowy i rozkurczowy,
- po posiłku jako lek wiatropędny i wykrztuśny.
Wystudzony napar możesz również stosować do płukania jamy ustnej i gardła.
Zioła żółciopędne
50 g ziela lebiodki zmieszaj z taką samą ilością ziela bożego drzewka i kwiatów rumianku rzymskiego lub rumianku pospolitego. Dodaj po 25 g ziela szanty, ziela nawłoci, ziela rdestu ptasiego i owoców bzu czarnego. Wymieszaj.
1½ łyżki ziół zalej 2 szklankami wrzącej wody. Zaparzaj przez ok. 60 minut (np. w termosie). Pij 2/3 szklanki rano na czczo i wieczorem przed snem. Napar ma działanie żółciopędne w niedoczynności wątroby.
Zioła do kąpieli i obmywania ciała
Zmieszaj po 2 garści ziela oregano, ziela rdestu ptasiego i ziela mniszka. Całość zalej 3 litrami zimnej wody. Podgrzewaj do momentu wrzenia, a następnie gotuj pod przykryciem na łagodnym ogniu przez 5-10 minut. Całość przecedź. Taka mieszanka może być stosowana jako dodatek do kąpieli lub do obmywania ciała osób ciężko chorych (leżących), ponieważ wykazuje działanie, które w pewnym stopniu zapobiega powstawaniu odleżyn.
Oregano ma wiele zastosowań. Może być wykorzystywane zarówno jako przyprawa, jak i roślina o właściwościach prozdrowotnych. W lecznictwie stosuje się olejek z oregano oraz suszone ziele lebiodki pospolitej.
Bardzo ciekawa i wyczerpująca treść. Oregano jest niezbędnym zielem w codziennym życiu
Wspaniałe wiadomości i uwagi, dziekuje. Posiadam oregano urugwajskie pieknie się rozrasta.