Witamina K. Jakie są skutki niedoboru?
Witamina K bierze udział m.in. w procesach krzepnięcia krwi. Podaje się ją noworodkom już w pierwszej dobie życia, by zminimalizować ryzyko choroby krwotocznej. Dlaczego witamina K jest tak istotna? Jakie są konsekwencje jej niedoboru?
Witamina K – charakterystyka
Witamina K została odkryta w 1935 r. przez Henryka Dama, który osiem lat później wraz z Edwardem Doisy otrzymał za to Nagrodę Nobla w dziedzinie medycyny.
Witamina K nie jest jednorodną substancją, lecz grupą związków. Do naturalnie występujących form zaliczamy witaminę K1 (filochinon) syntetyzowaną w roślinach oraz witaminę K2 (menachinon), która jest produkowana przez bakterie w jelicie cienkim. Z kolei syntetyczną formą witaminy K jest menadion (K3), który charakteryzuje się większą przyswajalnością niż jej naturalne formy.
Witamina K jest wchłaniana w jelicie cienkim przy udziale żółci i transportowana do układu chłonnego. Następnie poprzez układ krwionośny dociera do tkanek i narządów: wątroby, kości, nerek, mózgu, serca i trzustki. Witamina K1 absorbowana jest w 30-70% z jego całkowitej zawartości w pożywieniu, natomiast witamina K2 produkowana przez bakterie jelitowe wykazuje niemalże stuprocentową biodostępność.
Skąd czerpać witaminę K?
Zapotrzebowanie na witaminę K jest trudne do określenia. Przyjmujemy, że u dorosłej osoby wynosi ono nawet kilka miligramów na dobę. Źródłem witaminy K jest jej synteza przez bakterie jelitowe, a niedobory możemy uzupełnić poprzez odpowiednio skomponowaną dietę.
Dobowe zapotrzebowanie na witaminę K według Norm Instytutu Żywności i Żywienia wynosi:
- 5 μg – niemowlęta do 6. miesiąca życia,
- 8,5 μg – niemowlęta do 1. roku życia,
- 15-25 μg – dzieci od 1 do 9 lat,
- 40-65 μg – młodzież do 18 lat,
- 65 μg – mężczyźni,
- 55 μg – kobiety.
Poniższa tabela przedstawia zawartość witaminy K w wybranych produktach spożywczych:
Zawartość witaminy K | Produkt (100 g) |
powyżej 100 μg | szpinak, brukselka, sałata |
50-100 μg | kapusta, kalafior |
10-50 μg | jaja, fasola, groszek zielony |
poniżej 10 μg | mleko, mięso, chleb, ziemniaki, marchew, pomidory, pomarańcze, brzoskwinie, grejpfruty, ananasy |
W uzupełnieniu niedoborów witaminy K w organizmie może również pomóc odpowiednia suplementacja.
Witamina K – funkcje i konsekwencje niedoboru
Główną funkcją witaminy K jest udział w syntezie protrombiny i czynników krzepnięcia krwi oraz utrzymanie prawidłowej gospodarki wapniowej w organizmie. Witamina K jest magazynowana w organizmie jedynie w znikomych ilościach, dlatego szybko odczuwamy skutki jej niedoboru.
Istnieją doniesienia sugerujące związek między niedoborem witaminy K, a ryzykiem wystąpienia nowotworu lub chorób układ krwionośnego i serca. Mechanizm ten tłumaczony jest ochronnym działaniem witaminy K zapobiegającym zwapnieniu naczyń krwionośnych i utracie ich elastyczności.
Skutkami niedoboru witaminy K mogą być:
- nieprawidłowa krzepliwość krwi,
- krwawienia (w tym zagrażająca życiu choroba krwotoczna u noworodków),
- trudne gojenie ran,
- obfite i przedłużające się miesiączki,
- osteoporoza i nieprawidłowa mineralizacja kości,
- zwapnienie naczyń krwionośnych,
- choroby serca i układu krwionośnego.
Witamina K a mocne kości
Do niedawna uważano, że niedobór witaminy K związany jest jedynie z nieprawidłową krzepliwością krwi. Obecnie wiadomo, że witamina ta jest ważnym czynnikiem regulującym metabolizm kostny, co przekłada się na prewencję osteoporozy.
Według najnowszych badań naukowych, połączenie witamin D i K może przynosić większą korzyść niż osobna suplementacja.
Witamina D uczestniczy we wchłanianiu wapnia z przewodu pokarmowego i w procesie wchłaniania tego pierwiastka do kości. Z kolei witamina K jest niezbędna do aktywacji osteokalcyny, białka wiążącego wapń w kościach. Badanie z 2017 r. wykazało, że suplementacja witaminą D i K2 przez 12 miesięcy zwiększyła gęstość mineralną kości u kobiet po menopauzie. Inne badanie z 2019 r. wykazało, że suplementacja witaminą D i K2 przez 2 lata zmniejszyła ryzyko złamań kości u osób z osteoporozą. Potrzebne są jednak dalsze badania, aby potwierdzić te wyniki.
Niedobór witaminy K – grupy ryzyka
Na konsekwencje braku witaminy K szczególnie narażone są noworodki (ze względu na jałowość układu pokarmowego).
U dorosłych radykalne obniżenie stężenia witaminy K występuje u osób niedożywionych, często hospitalizowanych i stosujących antybiotykoterapię.
W grupie ryzyka znajdują się też pacjenci, którzy cierpią na:
- zespół złego wchłaniania,
- celiakię,
- częste biegunki,
- cholestazę,
- choroby zapalne jelit,
- przewlekłe zapalenie trzustki,
- mukowiscydozę,
- choroby wątroby.
Czy można przedawkować witaminę K?
Nie tylko niedobory witamin bywają niebezpieczne dla organizmu. Zbyt duża ilość dostarczanych witamin zaburza metabolizm i prowadzi do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
Nadmiar witaminy K może powodować:
- nadmierną potliwość i uczucie gorąca,
- rozpad czerwonych krwinek,
- niedokrwistość,
- żółtaczkę i uszkodzenia tkanki mózgowej u niemowląt.
Witamina K a choroba krwotoczna noworodka
Bezpośrednio po porodzie jelita noworodków nie są jeszcze zasiedlone przez korzystne szczepy bakteryjne. Z tego względu nie dochodzi do endogennej produkcji witaminy K, co może powodować niezwykle niebezpieczne krwawienia z niedoboru witaminy K (VKDB; Vitamin K Deficiency Bleeding) zwane również chorobą krwotoczną.
Choroba krwotoczna może wystąpić u 1 na 400 dzieci. Ryzyko wystąpienia VKDB rośnie, jeśli u kobiety w ciąży zdiagnozowano choroby jelit, nastąpił poród zabiegowy, zdiagnozowano cholestazę lub mukowiscydozę u dziecka.
Wyróżniamy 3 postacie choroby krwotocznej:
- wczesną – w 1. dobie życia,
- klasyczną – między 2. a 7. dobą,
- późną – nawet do 6. miesiąca życia.
W przebiegu choroby mogą wystąpić krwawienia śródczaszkowe lub do narządów wewnętrznych, np. do płuc, przewodu pokarmowego czy dróg moczowych. Niestety, krwawienia z niedoboru witaminy K są bezpośrednim zagrożeniem życia z wysokim wskaźnikiem śmiertelności.
Obecnie powszechnie stosowana jest profilaktyka choroby krwotocznej, w ramach której wszystkim noworodkom donoszonym podaje się jednorazowo domięśniowo 1 mg witaminy K bezpośrednio po porodzie (w ciągu 6 godzin).
Jeśli rodzice nie dostosują się do aktualnych standardów, lekarze zalecają podanie noworodkowi witaminy K doustnie, by zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby krwotocznej. W takim wypadku wskazana jest doustna suplementacja 2 mg witaminy K w czasie pierwszego karmienia, a następnie 1 mg tygodniowo przez 3 miesiące u dzieci karmionych piersią. W przypadku karmienia mlekiem modyfikowanym nie trzeba po jednorazowym podaniu 2 mg witaminy K stosować dodatkowej suplementacji, gdyż mieszanki zawierają tę witaminę w swoim składzie. Dawka, data i droga podania powinna być odnotowana w książeczce zdrowia dziecka.
Rodzice, którzy nie wyrażają zgody na jakiekolwiek podanie witaminy K u noworodka powinni być jasno poinformowani o możliwych skutkach swojej decyzji. Wszystkie wytyczne są zgodne ze stanowiskiem Konsultanta Krajowego w dziedzinie Pediatrii i Zarządu Głównego Polskiego Towarzystwa Pediatrycznego dotyczących profilaktyki krwawienia z niedoboru witaminy K u noworodków i niemowląt. Zalecenia te obowiązują od 2007 r., a w 2016 r. zostały zaktualizowane i zweryfikowane zgodnie z przeglądem bieżącego piśmiennictwa naukowego.
- Jackowska T., Peregud-Pogorzelski J., Profilaktyka krwawienia z niedoboru witaminy K, Zalecenia Konsultanta Krajowego w dziedzinie Pediatrii i Polskiego Towarzystwa Pediatrycznego, 2016, s. 602-605.
- Kucharz E. J., Stajszczyk M., Kotulska A., Brzosko M., Leszczyński P., Pawlak-Buś K., Samborski W., Wiland P., Rola witaminy K2 w metabolizmie kości i innych procesach patofizjologicznych – znaczenie profilaktyczne i terapeutyczne, Forum Reumatologiczne, 2018, s. 71-86.
- Lipiński P., Pleskaczyńska A., Jankowska I., Dobrzańska A., Witamina K w cholestazie w świetle aktualnych wytycznych – opis przypadku. Pediatria Polska, 2017, s. 789-792.
- Małgorzewicz S., Witamina K a śmiertelność u chorych z przewlekłą chorobą nerek, Forum Nefrologiczne, 2015, s. 188-192.
Dlaczego noworodkom w Polsce nie robi się po porodzie podstawowych badań (koagulogram, usg brzucha itp.) tylko wszystkie dzieci „wrzuca się” do grupy ryzyka? Gdzie są informacje z ulotki producenta preparatu podawanego w formie domięśniowej? Dlaczego autor nie wspomina jakie są konsekwencje przedawkowania tej witaminy?
W artykule jest umieszczony akapit dotyczący hiperwitaminozy witaminy K.
Okazuje się, że człowiek wie lepiej niż natura. Trzeba podać witaminę K po porodzie w formie zastrzyku i tyle. Tak po prostu trzeba. A może niski poziom witaminy K jest uzasadniony u noworodka? A jeśli nie to może warto pochylić się na powodami takiego stanu rzeczy i ewentualnie naprawić to co jest nie tak zamiast faszerować noworodki aluminium. Bo oczywiście w żadnym artykule o zastrzyku z witaminą K nawet słowem nie jest wspomniane, iż jest tam również neurotoksyna taka właśnie jak aluminium. To pokazuje poziom uczciwości takich artykułów – czysty marketing. Pokazujemy tylko zalety, o wadach ani słowa. Jak potem ludzie mają wierzyć medykom, skoro ewidentnie ukrywają przed nimi niewygodne fakty.
Dzień dobry.
Według aktualnych zaleceń każdy noworodek powinien otrzymać 1 mg witaminy K domięśniowo lub 2 mg doustnie, aby zapobiec krwawieniom spowodowanym niedoborem witaminy K u niemowląt (VKDB). Schorzenie to jest wysoce śmiertelne u noworodków, a krwawienie może dotyczyć narządów wewnętrznych, w tym mózgu. Preparaty dopuszczone do stosowania u noworodków w formie zastrzyku nie zawierają soli glinu (popularnie zwanego aluminium) w swoim składzie.