Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Projekt Mama 2024 (2)
X - Wiosenne porządki
X - Herbal Monasterium
X - Zajączek wielkanocny 2024
X - Układ pokarmowy
X - Alergia 2024
X - Sale do -50%
39

Tran – jak wpływa na zdrowie?

Słuchaj artykułu

Prawdziwy tran pochodzi z wątroby ryb z rodziny dorszowatych, a w szczególności z dorsza atlantyckiego. Zawiera w sobie nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 (NNKT) oraz witaminy A i D. Jakie właściwości ma tran i dlaczego warto go suplementować?

Tran – jak wpływa na zdrowie?

Tran a olej z wątroby rekina – różnice

Tran i olej z wątroby rekina różnią się składem zawartości składników odżywczych i mikroelementów. Olej z wątroby rekina zawiera cenne składniki. Alkiloglicerole są to lipidy, które mocno wspomagają system odpornościowy i wspomagają walkę z nowotworami, hamując wzrost komórek nowotworowych i indukując apoptozę, czyli śmierć komórki. Związki te wykazują też bardzo dobre działanie przeciwbakteryjne oraz powodują wzrost liczby krwinek czerwonych.


Tran
Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Drugą ważną substancją zawartą w oleju z rekina jest skwalen, który wspomaga prawidłową pracę układu immunologicznego. Posiada on właściwości przeciwutleniające i chroniące komórki przed wolnymi rodnikami. Skwalamina natomiast wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. W oleju z rekina kwasy omega-3 występują w znacznie mniejszym stężeniu niż w tranie z dorsza. Natomiast witaminy A, E i D doskonale chronią kości i zęby oraz ściany naczyń krwionośnych.

Tran z ryb dorszowatych zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 i omega-6, z których powstają eikozanoidy o właściwościach przeciwzapalnych. To dzięki nim układ odpornościowy działa sprawniej. Oddziaływanie nienasyconych kwasów tłuszczowych na organizm jest bardzo cenne. Wspomagają one pracę mózgu poprzez poprawę jego ukrwienia, usprawniają przepływ bodźców w mózgu oraz funkcjonowanie układu krążenia poprzez redukcję stężenia triglicerydów i „złego” cholesterolu (LDL), a wzrost stężenia „dobrego” cholesterolu (HDL). Takie działanie chroni przed rozwojem miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca. 

Zarówno olej z rekina, jak i tran z dorsza to naturalna skarbnica zdrowia. Niewskazane jest przyjmowanie obu suplementów równocześnie, ze względu na zawartość witamin D i A, które należy przyjmować w określonej dawce na dobę w celu uniknięcia przedawkowania. 

Właściwości tranu 

Kiedy powinno się zacząć suplementować tran? Zalecany jest szczególnie w okresie jesienno-zimowym, dzieciom i młodzieży, które znajdują się w intensywnym okresie wzrostu i rozwoju, osobom starszym, chorym oraz w okresie rekonwalescencji. Powinny go przyjmować również osoby korzystające z używek (alkohol, papierosy). Jakie najważniejsze właściwości posiada tran? Przede wszystkim wzmacnia odporność organizmu, dlatego powinno się go podawać osobom podatnym na infekcje oraz starszym. Odpowiednia podaż nienasyconych kwasów tłuszczowych może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia choroby Alzheimera czy demencji starczej. Ten suplement diety jest również bardzo pomocny osobom osłabionym chorobą, szczególnie tym, którzy skończyli kurację antybiotykami lub innymi silnymi lekami. 

Lepsza kondycja, przewodnictwo nerwowe i ukrwienie mózgu to także efekty stosowania tranu. Nienasycone kwasy tłuszczowe w nim zawarte doskonale wspomogą układ krwionośny, chroniąc przed tworzeniem się zakrzepów i uszczelniając ściany naczyń krwionośnych. Witamina D zawarta w tranie korzystnie wpływa na kości i zęby, gdyż to ona pomaga w przyswajaniu wapnia i fosforu. Hamuje także niszczenie tkanek oraz pomaga w problemach związanych z uwapnieniem tkanki kostnej. Do niektórych preparatów z tranem dodawana jest także witamina E, która nazywana jest witaminą młodości i płodności. To silny przeciwutleniacz chroniący organizm przed stresem oksydacyjnym, a także uszkodzeniem komórek przez wolne rodniki. Opóźnia też proces starzenia się skóry. Tran sprawia, że po dłuższym stosowaniu skóra jest sprężysta i gładsza, dzięki pobudzanemu do produkcji kolagenowi. 

Jaki tran wybrać i jak stosować? 

To zależy od indywidualnych preferencji. Jedni wybiorą tran w płynie (łatwiej się utlenia, trzeba go szybciej spożyć), a inni w kapsułkach. Tran powinien być przyjmowany dwa razy dziennie, przeważnie po jednej kapsułce. Kapsułki należy stosować najlepiej podczas posiłku.

Kuracje zapobiegawczą powinno się rozpocząć jesienią, a zakończyć wiosną, wtedy gdy organizm potrzebuje największego wsparcia w obronie przed wirusami i bakteriami.

Warto zwrócić uwagę na składniki oznaczone i deklarowane przez producenta w kupowanym preparacie, tj. zawartość witamin oraz kwasów tłuszczowych nienasyconych EPA i DHA.

Tran dla dzieci 

Także i maluchy mogą korzystać z dobroczynnych właściwości tranu. Zazwyczaj można go przyjmować już od szóstego miesiąca życia. Tran dla dzieci może być podawany w formie żelków lub płynnej (syropy, krople), gdyż można wybrać preparat smakowy, który będzie lepiej tolerowany przez najmłodszych. Tran podawany przez dłuższy okres zwiększy odporność organizmu na różne infekcje oraz wpłynie korzystnie na pamięć i koncentrację dziecka. 

Przeciwwskazania do suplementacji tranu 

Nie powinny go przyjmować osoby mające problemy z nerkami (kamica nerkowa, hiperkalcemia) oraz przyjmujące leki przeciwzakrzepowe (warfaryna, klopidogrel). Nie można też zażywać tranu podczas kuracji antybiotykami, gdyż bakterie i wirusy zostaną bardziej uaktywnione. Stosowanie tranu u osób z chorobami immunologicznymi może pogorszyć odpowiedź immunologiczną przeciwko bakteriom i wirusom, natomiast w przypadku osób chorujących na choroby zapalne jelit, może dojść do zaostrzenia objawów. 

Aktualizacja: 18.10.2022

Przeczytaj również:
Olej z kryla – właściwości, przeciwwskazania i dawkowanie

Daj nam znać, co myślisz o tym artykule

Wpisz swój komentarz...
Imię

Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę