Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Black Week
X - Nutricia Bebilon
X - Axobiotic
X - Inhalatory
4

Kasztan jadalny. Jakie ma właściwości?

Słuchaj artykułu

Kasztan jadalny nie ma nic wspólnego z kwitnącym w maju kasztanowcem zwyczajnym. Owoce drugiej z roślin są trujące dla człowieka. Jakie właściwości ma kasztan jadalny?

Kasztan jadalny. Jakie ma właściwości?

Kasztan jadalny – co to takiego? 

Kasztan jadalny (łac. Castanea sativa) z rodziny Bukowatych (łac. Fagaceace) to drzewo rosnące w cieplejszym klimacie niż ten, który panuje w naszym kraju. Wywodzi się z południowo-zachodnich części Europy. Może rosnąć nawet przez 500 lat. Obecnie jest powszechnie uprawiany w krajach basenu Morza Śródziemnego, na Kaukazie i w Azji Mniejszej. W Polsce nie jest zbyt rozpowszechniony ze względu na swoje wymagania klimatyczne. Źle znosi mrozy, dlatego rośnie jedynie w okolicach Pomorza Zachodniego i Dolnego Śląska, gdzie panuje bardziej przyjazny mikroklimat.  

Drzewo kasztana jadalnego dorasta do 30 metrów. Ma szeroką koronę o dużej ilości liści oraz kwiatostanów i kolczastych owoców.  

Jak sama nazwa wskazuje, owoce kasztana jadalnego możemy jeść.

Są różne odmiany tej rośliny. Za najszlachetniejszą i najsmaczniejszą uważa się odmianę Marron de Lyon. Wyhodowano ją, aby uzyskać jak największą ilość owoców w szybkim czasie. Ta odmiana owocuje już po 3 latach. Kasztan jadalny jest rośliną miododajną. 

Kasztan jadalny a kasztanowiec zwyczajny 

Kasztan jadalny i kasztanowiec zwyczajny to dwie zupełnie różne rośliny. Ich owoce mają inne zastosowania. Najważniejszą z różnic jest możliwość spożywania.

Owoce kasztanowca zwyczajnego są jadalne tylko dla zwierząt.

Ich niedojrzałe formy wykorzystuje się m.in. w lecznictwie. Z nasion znajdujących się w owocu kasztanowca zwyczajnego otrzymuje się escynę. Jest to substancja, która ma zastosowanie w przypadku zastojów żylnych i krwiaków. Działa przeciwzapalnie i przeciwobrzękowo. 


Produkty z kasztanowcem
Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Kasztan jadalny – właściwości odżywcze 

Owoce kasztana jadalnego wykazują wiele właściwości odżywczych.  

Oto niektóre z nich: 

  • są bogatym źródłem witamin, m.in. witaminy C i witamin z grupy B, 
  • zawierają ważne dla organizmu pierwiastki (wapń, żelazo, magnez, cynk), 
  • cechują się niską zawartością tłuszczu, a ponad połowa to NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe), 
  • są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, 
  • podobnie jak kasztanowiec zwyczajny zawierają escynę działającą przeciwzapalnie i przeciwobrzękowo. 

Kasztan jadalny – czy można jeść na surowo? 

Zdecydowanie tak. Owoce kasztana jadalnego możemy spożywać na surowo. Mają one lekko słodkawy smak. Możemy je wykorzystać np. jako dodatek do dań głównych czy deserów. Możemy je także ugotować, upiec czy usmażyć.

Mąka kasztanowa to popularny bezglutenowy zamiennik mąki pszennej. 

Kasztan jadalny w kosmetyce 

Wyciągi z kasztana wykorzystuje się w m.in. do produkcji kremów. W kremach do twarzy używane są wyciągi z liści kasztana jadalnego zawierające pochodne katechiny i mirycetyny. Działają one nawilżająco poprzez zmniejszenie parowania wody ze skóry.  

Dodatkowo kasztan jadalny jest wykorzystywany do produkcji maseczek, szamponów i odżywek do włosów

Przeczytaj również:
Kasztanowiec zwyczajny – jakie ma właściwości?


Źródła
Zwiń
Rozwiń
  • Jadoon S., Karim S., Bin Asad M.H. i wsp., Anti-Aging Potential of Phytoextract Loaded-Pharmaceutical Creams for Human Skin Cell Longetivity, Oxidative Medicine and Cellular Longevity, 2015. 
  • https://www.encyklopedia.lasypolskie.pl/doku.php?id=k:kasztan-jadalny. 
  • https://agrolesnictwo.pl/wp-content/uploads/2021/03/04_Wprowadzenie_kasztana_jadalnego_Print.pdf. 
  • https://mob.zabrze.pl/wp-content/uploads/2020/02/castanea_sativa.pdf. 
  • https://www.labofarm.pl/encyklopedia-ziol/kasztanowiec-zwyczajny/. 
  • https://panacea.pl/kasztan-jadalny-na-wzmocnienie/.
Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę