Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Black Week
X - Nutricia Bebilon
X - Axobiotic
X - Inhalatory
5

Nutri-Score. Dlaczego ta skala się nie sprawdza?

Słuchaj artykułu

Nutri-Score to system, który z założenia miał nam pomagać w dokonywaniu wyborów żywieniowych. Jednak okazuje się, że może wprowadzać nas w błąd. Dlaczego? Przeczytaj w artykule! 

Nutri-Score. Dlaczego ta skala się nie sprawdza?

Nutri-Score – co to jest?  

Nutri-Score to system oceny produktów spożywczych w postaci kodu: A, B, C, D, E. Dodatkowo litery oznaczone są kolorami od zielonego do czerwonego. Wskaźnik ten opiera się przede wszystkim na wartości energetycznej (kcal) produktu oraz zawartości białka, tłuszczów nasyconych, cukrów prostych, błonnika pokarmowego i sodu. Ocenia pozytywnie lub negatywnie poszczególne składniki produktu w 100 gramach / mililitrach. 

Każdy produkt podlega opinii ekspertów i uzyskuje ocenę od -15 do 40.

W teorii rolą Nutri-Score jest nakierowanie konsumenta na produkty, które warto włączyć do diety. 

Gdzie znajdziemy Nutri-Score? 

System znakowania Nutri-Score to duża baza produktów żywnościowych na rynku europejskim. Obejmuje wiele produktów spożywczych, potraw i napojów.  

Są to m.in.:  

  • produkty skrobiowe (makaron, ryż),  
  • produkty mleczne (jogurty, sery, mleko),  
  • napoje (soki owocowe, napoje gazowane),  
  • tłuszcze roślinne i zwierzęce,  
  • wędliny,  
  • ryby,  
  • słodycze i słone przekąski, 
  • wyroby garmażeryjne, w tym głęboko mrożone (np. pizza),  
  • płatki śniadaniowe, 
  • produkty dla dzieci.  

Oznakowanie Nutri-Score nie dotyczy żywności ekologicznej i regionalnej.  

Jak czytać Nutri-Score? 

Z przodu opakowania produktu spożywczego umieszczony jest specjalny znaczek. Powinien znajdować się on w możliwie najbardziej widocznym miejscu, aby konsument mógł szybko ocenić wartość odżywczą danego produktu. 

A – produkty o wysokiej wartości odżywczej, 

B – produkty bardzo ważne w diecie, 

C – produkty, które warto spożywać,  

D – produkty, które powinniśmy ograniczać, 

E – produkty, które należy spożywać rzadko.

Pięciostopniowa kolorystyka ułatwia interpretację tego, czy ogólny skład produktu jest korzystny pod względem odżywczym. W ten sposób możemy porównać wartość odżywczą podobnych artykułów spożywczych, np. proponowanych przez różnych producentów czy produktów z tej samej kategorii (np. płatki owsiane i czekoladowe, sok owocowy i nektar).  

Nutri-Score odnosi się do wartości odżywczej konkretnych produktów, dlatego zdarza się, że podobnie ocenione są produkty różniące się zawartością mikroskładników czy indeksem glikemicznym. W podobny sposób mogą być ocenione np. różne rodzaje soków mające inną zawartość witamin

Czy Nutri-Score ma sens w praktyce?  

Założenia Nutri-Score są w dużej mierze zgodne z ogólnymi zasadami zdrowego żywienia opracowanymi przez Światową Organizację Zdrowia (WHO). Z drugiej strony ich niewłaściwa interpretacja może doprowadzić do spożywania żywności ultraprzetworzonej. Etykietowanie żywności przy pomocy Nutri-Score ma swoje zalety, ale i wady.  

Wady Nutri-Score: 

  • System nie bierze pod uwagę stopnia przetworzenia produktu, dodatku konserwantów i sztucznych barwników, zawartości składników mineralnych i witamin. 
  • Wiele produktów wysokoprzetworzonych oznaczone jest kolorem zielonym. 
  • Oznaczone jako polecane (A) są produkty wysokoprzetworzone (np. mrożona pizza), słodzone płatki śniadaniowe itp., podczas gdy np. zdrowa oliwa z oliwek ma niższą ocenę.
  • Oceniana jest niewielka ilość produktu (100 ml/g), co często kwalifikuje te niezalecane jako wskazane w diecie. 
  • Nutri-Score nie uwzględnia produktów ekologicznych i regionalnych. 

Wybierając produkty spożywcze, nie kieruj się wyłącznie indeksem Nutri-Score.


Zdrowa żywność
Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Przeczytaj również:
Przygotuj się na jesień! Co suplementować, aby nie dać się przeziębieniu?


Źródła
Zwiń
Rozwiń
  • Włodarek D., Dobrowolski H., Fantastic Foods and Where to Find Them – Advantages and Disadvantages of Nutri-Score in the Search for Healthier Food, Nutrients, 2022. 
  • Włodarek D., Dobrowolski H., Znakowanie Produktów z Wykorzystaniem Systemu Nutri-Score, 2022. 
  • https://nutriscore-fakty.pl/wp-content/uploads/2022/08/Raport-Znakowanie-produktow-z-wykorzystaniem-systemu-Nutri-Score.pdf 
  • https://danone.pl/nutri-score/
Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę