Nutri-Score. Dlaczego ta skala się nie sprawdza?
Nutri-Score to system, który z założenia miał nam pomagać w dokonywaniu wyborów żywieniowych. Jednak okazuje się, że może wprowadzać nas w błąd. Dlaczego? Przeczytaj w artykule!
Nutri-Score – co to jest?
Nutri-Score to system oceny produktów spożywczych w postaci kodu: A, B, C, D, E. Dodatkowo litery oznaczone są kolorami od zielonego do czerwonego. Wskaźnik ten opiera się przede wszystkim na wartości energetycznej (kcal) produktu oraz zawartości białka, tłuszczów nasyconych, cukrów prostych, błonnika pokarmowego i sodu. Ocenia pozytywnie lub negatywnie poszczególne składniki produktu w 100 gramach / mililitrach.
Każdy produkt podlega opinii ekspertów i uzyskuje ocenę od -15 do 40.
W teorii rolą Nutri-Score jest nakierowanie konsumenta na produkty, które warto włączyć do diety.
Gdzie znajdziemy Nutri-Score?
System znakowania Nutri-Score to duża baza produktów żywnościowych na rynku europejskim. Obejmuje wiele produktów spożywczych, potraw i napojów.
Są to m.in.:
- produkty skrobiowe (makaron, ryż),
- produkty mleczne (jogurty, sery, mleko),
- napoje (soki owocowe, napoje gazowane),
- tłuszcze roślinne i zwierzęce,
- wędliny,
- ryby,
- słodycze i słone przekąski,
- wyroby garmażeryjne, w tym głęboko mrożone (np. pizza),
- płatki śniadaniowe,
- produkty dla dzieci.
Oznakowanie Nutri-Score nie dotyczy żywności ekologicznej i regionalnej.
Jak czytać Nutri-Score?
Z przodu opakowania produktu spożywczego umieszczony jest specjalny znaczek. Powinien znajdować się on w możliwie najbardziej widocznym miejscu, aby konsument mógł szybko ocenić wartość odżywczą danego produktu.
A – produkty o wysokiej wartości odżywczej,
B – produkty bardzo ważne w diecie,
C – produkty, które warto spożywać,
D – produkty, które powinniśmy ograniczać,
E – produkty, które należy spożywać rzadko.
Pięciostopniowa kolorystyka ułatwia interpretację tego, czy ogólny skład produktu jest korzystny pod względem odżywczym. W ten sposób możemy porównać wartość odżywczą podobnych artykułów spożywczych, np. proponowanych przez różnych producentów czy produktów z tej samej kategorii (np. płatki owsiane i czekoladowe, sok owocowy i nektar).
Nutri-Score odnosi się do wartości odżywczej konkretnych produktów, dlatego zdarza się, że podobnie ocenione są produkty różniące się zawartością mikroskładników czy indeksem glikemicznym. W podobny sposób mogą być ocenione np. różne rodzaje soków mające inną zawartość witamin.
Czy Nutri-Score ma sens w praktyce?
Założenia Nutri-Score są w dużej mierze zgodne z ogólnymi zasadami zdrowego żywienia opracowanymi przez Światową Organizację Zdrowia (WHO). Z drugiej strony ich niewłaściwa interpretacja może doprowadzić do spożywania żywności ultraprzetworzonej. Etykietowanie żywności przy pomocy Nutri-Score ma swoje zalety, ale i wady.
Wady Nutri-Score:
- System nie bierze pod uwagę stopnia przetworzenia produktu, dodatku konserwantów i sztucznych barwników, zawartości składników mineralnych i witamin.
- Wiele produktów wysokoprzetworzonych oznaczone jest kolorem zielonym.
- Oznaczone jako polecane (A) są produkty wysokoprzetworzone (np. mrożona pizza), słodzone płatki śniadaniowe itp., podczas gdy np. zdrowa oliwa z oliwek ma niższą ocenę.
- Oceniana jest niewielka ilość produktu (100 ml/g), co często kwalifikuje te niezalecane jako wskazane w diecie.
- Nutri-Score nie uwzględnia produktów ekologicznych i regionalnych.
Wybierając produkty spożywcze, nie kieruj się wyłącznie indeksem Nutri-Score.
Przeczytaj również:
Przygotuj się na jesień! Co suplementować, aby nie dać się przeziębieniu?
- Włodarek D., Dobrowolski H., Fantastic Foods and Where to Find Them – Advantages and Disadvantages of Nutri-Score in the Search for Healthier Food, Nutrients, 2022.
- Włodarek D., Dobrowolski H., Znakowanie Produktów z Wykorzystaniem Systemu Nutri-Score, 2022.
- https://nutriscore-fakty.pl/wp-content/uploads/2022/08/Raport-Znakowanie-produktow-z-wykorzystaniem-systemu-Nutri-Score.pdf
- https://danone.pl/nutri-score/