Artykuły

Kategorie
Gemini.pl
X - Kalendarz adwentowy
X - prezenty świąteczne
X - Nutricia Bebilon + Czuczu
X - Haleon Rutinoscorbin
X - Anwen
X - Yango
X - Baby Week 08.12-21.12
X - Darmowa Dostawa 08.12-09-12
2

Żelazo sukrosomalne. Inne niż wszystkie

Słuchaj artykułu

Dla wielu osób suplementacja żelaza kojarzy się z dyskomfortem – bólem brzucha, zaparciami czy metalicznym posmakiem. Na rynku suplementów jest jednak dostępne rozwiązanie, które wyróżnia się wyjątkową tolerancją – żelazo sukrosomalne (Sucrosomial® Iron). Z tego artykułu dowiesz się, dlaczego warto zwrócić uwagę na żelazo sukrosomalne.

Żelazo sukrosomalne. Inne niż wszystkie

Dlaczego żelazo jest ważne dla organizmu?

Żelazo to jeden z istotnych mikroelementów w organizmie człowieka. Uczestniczy w procesach związanych z transportem tlenu, produkcją hemoglobiny i czerwonych krwinek. Dba o utrzymanie prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.

W niektórych sytuacjach zapotrzebowanie na żelazo może być zwiększone.
Dotyczy to m. in.:

  • kobiet w wieku rozrodczym,
  • osób aktywnych fizycznie,
  • seniorów,
  • osób na dietach wykluczających lub ograniczających produkty będące naturalnym źródłem tego pierwiastka (mięso, ryby).

Styl życia, intensywny wysiłek fizyczny, specyficzne preferencje żywieniowe lub okresy wzmożonego zapotrzebowania organizmu mogą sprawić, że dostarczenie odpowiedniej ilości żelaza wraz z codzienną dietą staje się trudniejsze.

Dlaczego klasyczne preparaty z żelazem powodują dyskomfort?

Tradycyjne formy żelaza, takie jak siarczan żelaza, wchłaniają się w jelicie cienkim poprzez mechanizm zależny od hepcydyny, czyli białka regulującego gospodarkę żelazem. Niestety wiele czynników może zaburzyć ten proces – obecność wapnia, fitynianów, tanin, błonnika, a także niektóre leki.
Dodatkowo, nadmiar niewchłoniętego żelaza w jelitach może powodować dyskomfort odczuwany w okolicach brzucha czy metaliczny posmak w ustach. Pacjenci często rezygnują z suplementacji właśnie z powodu tych objawów.

Technologia żelaza sukrosomalnego (Sucrosomial® Iron) pozwala na ograniczenie przykrych dolegliwości związanych z suplementacją żelaza.


Darmowa dostawa Gemini

Żelazo sukrosomalne – innowacyjna technologia cząsteczki

Żelazo sukrosomalne to forma żelaza, która dzięki swojej opatentowanej budowie wchłania się alternatywnymi drogami, niezależnie od hepcydyny. Cząsteczka pirofosforanu żelaza (III) jest zamknięta w otoczce sukrosomalnej – mikrosferze, zbudowanej z fosfolipidów otoczonych macierzą z estrów sacharozy i kwasów tłuszczowych. Otoczka sukrosomalna jest odporna na warunki panujące w przewodzie pokarmowym i nie ulega zniszczeniu pod wpływem kwasu żołądkowego, żółci czy enzymów trzustkowych. Pozwala to na bezpieczny transport żelaza bez kontaktu z błoną śluzową żołądka i jelit.

Trzy ścieżki wchłaniania niezależne od hepcydyny

Unikalna budowa żelaza sukrosomalnego powoduje, że nie musi przechodzić złożonego szlaku metabolicznego podczas wchłaniania w enetrocytach (komórkach jelita cienkiego). Organizm traktuje cząsteczkę żelaza sukrosomalnego jak cząsteczkę tłuszczu. Dzięki temu przechodzi ona przez nabłonek jelita na drodze biernej endocytozy, a dodatkowo może być wchłaniana międzykomórkowo oraz przez komórki M. Daje to aż trzy alternatywne ścieżki wchłaniania, mniej zależne od poziomu hepcydyny.

Żelazo sukrosomalne może wchłaniać się na całej długości jelita cienkiego, podczas gdy żelazo klasyczne ma szansę wchłonąć się jedynie w dwunastnicy i początkowym odcinku jelita czczego.

Doskonała tolerancja, czyli komfort dla pacjenta

Brak kontaktu żelaza sukrosomalnego z błoną śluzową przewodu pokarmowego oraz bardzo dobre wchłanianie sprawia, że suplementacja jest dobrze akceptowana. Nie towarzyszą jej typowe dolegliwości, które mogą występować przy stosowaniu tradycyjnych soli żelaza. Dodatkowym atutem jest fakt, że żelazo sukrosomalne nie powinno wpływać na zmianę koloru stolca oraz barwę zębów, co czyni jego stosowanie jeszcze bardziej komfortowym.

Wchłanianie żelaza a dieta

Na wchłanianie żelaza z diety może wpływać obecność wielu składników pokarmowych.
W przypadku tradycyjnych soli żelaza skuteczność przyswajania może być obniżona przez obecność w posiłkach substancji, które wiążą jony żelaza i utrudniają ich wchłanianie.
Żelazo sukrosomalne, dzięki swojej unikalnej strukturze, jest chronione przez otoczkę sukrosomalną, która zabezpiecza jon żelaza przed działaniem czynników ograniczających jego biodostępność.

Te czynniki to:

  • fityniany obecne w pełnych zbożach i nasionach,
  • taniny i polifenole zawarte w kawie, herbacie i czerwonym winie,
  • wapń i fosforany pochodzące z nabiału,
  • błonnik obecny w warzywach i owocach.

Dzięki temu żelazo sukrosomalne nie jest hamowane przy jednoczesnym spożywaniu nabiału, picia kawy czy herbaty (niegorących). Przyswajanie nie wymaga zakwaszania treści żołądkowej ani przyjmowania preparatu na czczo. To sprawia, że suplementacja tej formy żelaza jest wygodna i łatwa do włączenia w codzienną dietę.

Matematyka żelaza sukrosomalnego

Dzięki wysokiej biodostępności żelazo sukrosomalne wyróżnia się wyjątkową skutecznością
w dostarczaniu organizmowi przyswajalnego żelaza.
Z kapsułki zawierającej 30 mg żelaza sukrosomalnego organizm może wykorzystać niemal całą przyjętą porcję. Dla porównania, z tradycyjnych soli żelaza w porcji 100 mg wchłania się średnio jedynie około 10–20 mg, czyli zaledwie 10–20% zawartości.

Żelazo sukrosomalne – żelazo inne niż wszystkie

Żelazo sukrosomalne (Sucrosomial® Iron) to nowoczesna forma suplementacji, która łączy wysoką biodostępność z doskonałą tolerancją. Dzięki unikalnej budowie cząsteczki, żelazo jest skutecznie chronione przed czynnikami ograniczającymi jego wchłanianie, a jednocześnie łagodnie przyswajane w przewodzie pokarmowym. Żelazo sukrosomalne pozwala na przyjmowanie mniejszych ilości żelaza przy zachowaniu wysokiej efektywności. To praktyczne rozwiązanie dla osób, które chcą w prosty i komfortowy sposób wspierać prawidłowy poziom tego ważnego pierwiastka w codziennej diecie.

Formy żelaza sukrosomalnego

Od kilku lat na polskim rynku żelazo sukrosomalne (Sucrosomial® Iron) dostępne jest w suplementach diety marki SiderAL®.

Występuje w 3 formach:

  • Żelazo sukrosomalne SiderAL® Forte w formie kapsułek zawierających 30 mg żelaza sukrosomalnego i witaminę C (1 kapsułka) lub Żelazo sukrosomalne SiderAL® w formie kapsułek, zawierających 14 mg żelaza sukrosomalnego (1 kapsułka).
  • Żelazo sukrosomalne SiderAL® Folic w formie saszetek o owocowym smaku. Saszetka zawiera 21 mg żelaza sukrosomalnego. W skład preparatu wchodzą także: witaminy C, B6, B12 i D oraz kwas foliowy. Proszek przeznaczony jest do bezpośredniego rozpuszczania na języku.
  • Żelazo sukrosomalne SiderAL® Gocce w formie kropli o smaku toffi. Zawiera 7 mg żelaza sukrosomalnego w 10 kroplach.

Producent: Pharmanutra S.p.A.


Źródła
Zwiń
Rozwiń
  • Briguglio M. i in., The central role of iron in human nutrition: From folk to contemporary medicine. Nutrients, 2020.
  • Piskin E. i in., Iron Absorption Factors, Limitations and Improvement Methods. ACS Omega, 2022.
  • Gómez-Ramírez S. i in., Sucrosomial Iron: A New Generation Iron for Improving Oral Supplementation. Pharmaceuticals (Basel), 2018.
  • Żelazo sukrosomalne (Sucrosomial® Iron) jest patentem nr WO2014/009806 należącym do Pharmanutra S.p.A.
  • Fabiano A. i in., Ex vivo and in vivo study of Sucrosomial® iron intestinal absorption and bioavailability, 2018.
  • Brilli E., Sucrosomial Technology Is Able to Promote Ferric Iron Absorption: Pre-Clinical and Clinical Evidences, 2016.

Masz pytanie, szukasz porady?

Zapytaj farmaceutę
Zapytaj farmaceutę

Rezerwuj w aplikacji, odbieraj w aptekach!

Sprawdź
Recepta Gemini
Daj nam znać, co myślisz o tym artykule

Wpisz swój komentarz...
Imię

Informacje na temat przetwarzania danych osobowych znajdziesz w Polityce prywatności.

Masz pytanie, szukasz porady?

Zapytaj farmaceutę
Zapytaj farmaceutę

Rezerwuj w aplikacji, odbieraj w aptekach!

Sprawdź
Recepta Gemini