Czy można pić kawę w ciąży i w trakcie karmienia piersią?
Kawa w ciąży jest tematem budzącym zainteresowanie przyszłych mam. Powoduje również liczne spory w środowisku medycznym. Wiele kobiet postanawia zrezygnować w tym czasie ze wszystkich substancji, które mogą zaszkodzić dziecku. Czy do tych substancji powinna zaliczać się zawarta w kawie kofeina? A może wystarczy jedynie ograniczyć jej spożycie? Sprawdź, czy można pić kawę w ciąży i w czasie karmienia piersią.
Czym właściwie jest kofeina?
Z chemicznego punktu widzenia, kofeina jest alkaloidem występującym naturalnie w roślinach lub otrzymywanym syntetycznie. Ma działanie aktywizujące i stymulujące, przez co zmniejsza objawy zmęczenia i przyspiesza przemianę materii. Po spożyciu jest rozkładana w organizmie do prostszych związków, jednak dużo wolniej proces ten zachodzi u ciężarnych. Ponadto, może przechodzić przez łożysko do krwiobiegu płodu, a w okresie karmienia przenikać do produkowanego pokarmu. Z tego właśnie powodu, tak często dyskutuje się na temat, czy można pić kawę w ciąży i w okresie karmienia piersią.
Kawa w ciąży – wytyczne
Dopuszczalna dzienna dawka kofeiny, która nie powoduje żadnych niekorzystnych skutków ubocznych u zdrowego człowieka nie powinna przekraczać 600 mg. Jej zawartość w filiżance kawy wynosi zazwyczaj 80-100 mg, jednak ilość ta może różnić się w zależności od gatunku i rodzaju kawy oraz sposobu jej przygotowania. Ilość kofeiny, którą mogą przyjmować kobiety ciężarne jest jednak znacznie mniejsza.
Kawa w ciąży jest dopuszczalna, jednak ilość kofeiny nie powinna przekraczać 200 mg na dobę.
Aktualne dane wskazują, że nie ma konieczności całkowitej eliminacji kofeiny w diecie, jeśli przyszła mama regularnie spożywała ją jeszcze przed zajściem w ciążę, a co więcej, bardzo często uważa się, że jest to nawet niewskazane. Można zatem wypić filiżankę słabej kawy dziennie, ewentualnie dwie, najlepiej z mlekiem. Pamiętaj, aby uwzględnić zawartość kofeiny w innych produktach, które spożywasz w ciągu dnia. Gorzka czekolada, kakao, napoje kolorowe czy czarna herbata również zawierają kofeinę. Uważaj, aby nie przekroczyć dozwolonej dawki. Szacuje się, że metabolizm kofeiny u kobiety ciężarnej przebiega nawet 4-5 razy wolniej niż u kobiety, która nie jest w ciąży.
Kawa w ciąży – negatywne skutki
Zbyt duża ilość kofeiny spożywana w trakcie ciąży może spowodować:
- hipotrofię płodu, a w konsekwencji niską masę urodzeniową dziecka;
- zwiększenie ryzyka przedwczesnego porodu;
- zmniejszenie wchłaniania z pożywienia istotnych pierwiastków (magnez, żelazo);
- rozdrażnienie,
- wzrost ciśnienia tętniczego,
- uporczywą zgagę.
Jeśli rezygnacja z kawy w ciąży nie jest dla Ciebie problemem, wybierz jej zdrowszy odpowiednik, np. kawę zbożową lub bezkofeinową. Jest to również dobre rozwiązanie, jeśli Twoje samopoczucie pogarsza się po wypiciu napoju z kofeiną.
Kawa w okresie karmienia piersią
Jeśli karmisz piersią, zrezygnuj z picia kawy lub zmniejsz jej ilość do 1 filiżanki dziennie. W tym przypadku korzyści z wprowadzenia zbożowego odpowiednika są znacznie większe. Kawa zbożowa może wpływać na zwiększenie laktacji u kobiet karmiących. Bardzo wiele preparatów wspomagających laktację opiera się na niektórych składnikach kawy zbożowej.
Kofeina z kawy przenika do pokarmu w niewielkich ilościach, ale układ trawienny malucha nie jest jeszcze przystosowany do jej efektywnego usuwania. Przekroczenia tolerowanej ilości kofeiny w trakcie laktacji może powodować u dziecka:
- niepokój,
- drażliwość,
- skłonność do występowania kolek,
- problemy ze snem.
Przeczytaj również:
Czego nie można jeść, będąc w ciąży?