Potas. Kto powinien go suplementować?
Potas to jeden z najważniejszych pierwiastków dla naszego organizmu. Zarówno zbyt mała ilość tego pierwiastka, jak i przedawkowanie mogą powodować poważne skutki. Jaki jest wynik niedoboru i przyjęcia zbyt dużej dawki potasu? Jakie są jego podstawowe źródła i jaką rolę pełni w organizmie?
Charakterystyka i rola potasu w organizmie
Potas należy do grupy metali. Czysty potas jest bardzo miękki i można go kroić nożem. Jest też bardzo reaktywny. W naszym organizmie ma wiele istotnych zastosowań i jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania.
Jego najważniejsze zadania to:
- utrzymanie równowagi wodno-elektrolitowej i kwasowo-zasadowej; jest częścią pompy sodowo-potasowej, która reguluje ilość jonów i wody w komórkach,
- wpływ na regulowanie ciśnienia krwi,
- udział w przewodzeniu impulsów przez neurony – bierze udział m.in. w regulacji pracy serca i innych mięśni,
- zwiększanie napięcia mięśni i przepuszczalności błon – jest antagonistą wapnia,
- udział w metabolizmie białek i węglowodanów, wzmaga sekrecję (wydzielanie) insuliny,
- aktywowanie ponad czterdziestu reakcji enzymatycznych,
- wpływ na perystaltykę jelit,
- jest niezbędny organizmowi do wzrostu.
Skutki nadmiaru i niedoboru potasu
Potas pełni w organizmie szereg bardzo istotnych funkcji. Skutki złej ilości tego pierwiastka mogą być więc dość poważne, choć zdarzają się stosunkowo rzadko.
W przypadku niedoboru potasu mogą wystąpić:
- skurcze mięśni,
- osłabienie, podenerwowanie,
- nieregularna praca serca,
- pojawienie się opuchlizny na nogach,
- nadciśnienie,
- nietolerancja glukozy,
- senność,
- zatrzymanie wody w organizmie,
- zawroty głowy,
- wymioty,
- trudności z koncentracją.
Na niedobory potasu szczególnie narażone są osoby stosujące niektóre leki na nadciśnienie z grupy diuretyków (np. furosemid). To samo dotyczy osób odchudzających się lub cierpiących na przewlekłe biegunki czy wymioty.
Także u osób pracujących fizycznie, pijących dużo kawy lub chorych na cukrzycę, mogą pojawić się czasowe niedobory tego pierwiastka. Jeśli poziom potasu w naszym organizmie jest zbyt wysoki, mówimy o hiperkaliemii. Stan taki może powstać, gdy nerki nie nadążają z usuwaniem potasu lub gdy ich funkcjonowanie jest zaburzone. Łagodna hiperkaliemia zwykle bywa niezauważona. Problem pojawia się w cięższych postaciach.
Mogą pojawić się wtedy groźne objawy:
- spowolnienie pracy serca, nawet z jego zatrzymaniem,
- osłabienie mięśni, czasem nawet częściowy paraliż,
- apatia,
- mrowienie,
- duszność.
Podobnie hipo-, jak i hiperkaliemia zdarza się dość rzadko. Może wystąpić na skutek uszkodzenia funkcji nerek czy odwodnienia.
Suplementacja potasu i jego naturalne źródła w pokarmie
Zapotrzebowanie na potas wzrasta wraz z wiekiem. Przykładowo, dziecko od narodzin do 6. miesiąca życia potrzebuje zaledwie 400 mg potasu dziennie, sześciolatek około 3000 mg dziennie, a osoba dorosła już 4700 mg. Liczba ta wzrasta do 5100 mg potasu dziennie, u kobiet w trakcie karmienia piersią. Potas, podobnie jak sód, znajduje się w wielu produktach spożywczych. Największą zawartość potasu mają:
- warzywa: owoc i liście pomidora, kalarepa, pasternak, brukselka, jarmuż, natka pietruszki, szpinak, fasola gotowana, koperek,
- grzyby: boczniaki i kurki,
- owoce: suszone morele, suszone figi, suszone śliwki, świeże banany, melony, awokado, czereśnie, śliwki,
- nabiał: chude mleko, jogurt naturalny,
- mięso: drób, wołowina, cielęcina, wieprzowina.
Oprócz produktów spożywczych, w przypadku niedoboru warto wspomóc się lekami lub suplementami diety z potasem, które dostępne są w aptece. Często występują one w połączeniu z magnezem i witaminą B6 jako preparaty stosowane w profilaktyce i leczeniu skurczów mięśni.
Można też jednak znaleźć produkty, które w składzie mają sam potas. Suplementacja, zwłaszcza w przypadku osób starszych i przyjmujących wiele leków, powinna być skonsultowana z lekarzem lub farmaceutą.
A ja chciałabym się DOWIEDZIEĆ,czego nie mam jeść!