Cytrynian sodu (E331) – czy jest szkodliwy dla zdrowia?
Sole sodowe, naturalnie występujące w organizmie człowieka, pełnią szereg istotnych funkcji w procesach metabolicznych. Na skalę przemysłową produkowane są z melasy za pomocą pleśni. Producenci żywności, leków oraz kosmetyków często sięgają po cytrynian sodu. Czym jest cytrynian sodu i jakie ma właściwości? Do jakich produktów jest dodawany i czy jest szkodliwy? Na wszystkie pytania znajdziemy odpowiedź w poniższym artykule.
Czym jest cytrynian sodu?
Cytrynian sodu (E331) o wzorze chemicznym C3H4(OH)(COONa)3 jest organicznym związkiem z grupy cytrynianów, tzw. solą sodową kwasu cytrynowego. Sól ta pełni rolę konserwantu i emulgatora żywności i oznacza się ją symbolem E331. Nazwa cytrynian sodu jest niejednoznaczna, przeważnie odnosi się do cytrynianu trisodowego, jednak może również dotyczyć cytrynianu disodowego oraz monosodowego.
Cytrynian sodu – właściwości i zastosowanie
Cytrynian sodu ma postać białego, bezzapachowego proszku lub bezbarwnych kryształków o lekko kwaśnym smaku. Występuje jako hydrat połączony z wodą. Jest higroskopijny, dzięki czemu łatwo pochłania oraz łączy się z wodą, dlatego należy chronić go przed zawilgoceniem. Jego pH przyjmuje wartości między 7,5 a 9. Dzięki właściwościom E331 wykorzystuje się go w wielu gałęziach przemysłu.
W medycynie stosowany jest jako:
- antykoagulant (środek zapobiegający zlepianiu krwinek),
- lek przeczyszczający,
- lek łagodzący dolegliwości związane z układem moczowym,
- środek zmniejszający krzepliwość krwi.
- w przemyśle kosmetycznym – do regulacji kwasowości.
W przemyśle kosmetycznym – do regulacji kwasowości
W przemyśle spożywczym jako:
- dodatek smakowy,
- konserwant,
- tzw. sekwestrant, czyli substancja tworząca związki chemiczne z jonami metali.
Cytrynian sodu w żywności
Dodatek E331 wpływa na walory smakowe oraz wizualne produktów. Zapobiega brunatnieniu owoców i warzyw czy jełczeniu tłuszczów. Wpływa na aktywność przeciwutleniaczy i utrzymuje odpowiednie pH produktów. Dzięki właściwościom emulgującym nadaje jednolitą konsystencję roztworom niemieszających się cieczy. Dodany do marmolad sprawia, że mają bardziej żelową konsystencję, natomiast w kwaskowatych napojach gazowanych chroni produkt przed zmianą barwy, smaku i konsystencji.
W jakich produktach spożywczych znajdziemy cytrynian sodu?
Cytrynian sodu możemy znaleźć w szerokiej gamie produktów spożywczych. Dodawany jest między innymi do:
- dżemów i marmolad,
- majonezów, musztard, sosów sałatkowych,
- napojów bezalkoholowych oraz spirytusowych,
- mleka koziego UHT i zagęszczonego,
- fermentowanych napojów mlecznych,
- różnego rodzaju koncentratów,
- ciast i deserów,
- dań obiadowych
- dodatków do potraw,
- chipsów,
- sera mozzarella,
- mięsa,
- przetworów rybnych,
- wyrobów garmażeryjnych,
- konserw,
- lodów,
- margaryn,
- kompotów,
- pakowanych i nieprzetworzonych owoców i warzyw, również mrożonych.
E331 występuje naturalnie w niektórych owocach cytrusowych, truskawkach czy kiwi.
Szkodliwość cytrynianu sodu
Cytrynian sodu uznany jest za bezpieczną substancję w dawkach stosowanych w przemyśle spożywczym. Nie wchłania się w układzie pokarmowym i jest wydalany z moczem, dzięki czemu nie zalega w naszym organizmie. Sól ta dodawana jest również do produktów przeznaczonych dla niemowląt, co świadczy o jej bezpieczeństwie.
Nadmiar cytrynianu sodu może osłabić lub wzmocnić działanie niektórych leków, wywołać biegunki i wymioty. Leki zawierające cytrynian sodu należy przyjmować po posiłku, popijając je szklanką wody. Osoby uczulone na kwas cytrynowy również powinny unikać produktów z dodatkiem E331. Jednak alergie na cytrynian sodu występują bardzo rzadko, a w przypadku uczulenia pojawić się może wysypka, swędzenie okolic twarzy i oczu oraz zawroty głowy.
Cytrynian sodu, oznaczany symbolem E331, powszechnie stosowany jest w przemyśle medycznym, spożywczym oraz kosmetycznym. Ze względu na jego obecność w wielu produktach spożywczych, trudno go uniknąć. Naturalnie występuje w owocach cytrusowych, truskawkach, jak również w ludzkim organizmie, pełniąc szereg istotnych funkcji. Cytrynian sodu uznany jest za substancję bezpieczną, jednak spożywany w nadmiernych ilościach może osłabić lub wzmocnić działanie niektórych leków. Nie wyznaczono dopuszczalnej dziennej dawki spożycia tej substancji, ale szczególnie powinny na nią uważać osoby z nietolerancją kwasu cytrynowego.
Źródło:
Rozporządzenie Komisji (UE) nr 1129/2011 z dnia 11 listopada 2011 r.
świetny, pozdrawiam autora