Dlaczego warto jeść arbuzy?
Arbuzy to idealna przekąska na ciepłe dni ze względu na dużą zawartość wody, która zaspokaja nasze pragnienie. Ale to nie jedyna ich zaleta. Sprawdź, dlaczego jeszcze warto je jeść!
Arbuz zwyczajny (Citrullus lanatus) to roślina, którą zaliczamy do rodziny dyniowatych (Cucurbitaceae). Pochodzi z Afryki, a aktualnie jest uprawiany na całym świecie. Arbuzy występują w ponad 1200 odmianach. Są roślinami płożącymi. Ich łodygi osiągają do 5 metrów długości. Mają duże zielone liście i wytwarzają pojedyncze, rurkowate kwiaty w kolorze żółtym lub żółtozielonym.
Jadalną i zarazem największą częścią rośliny jest owoc. Składa się on z ciemnozielonej skórki z jaśniejszymi plamami (egzokarp) i miąższu (mezokarp). Miąższ może przyjmować barwę od ciemnoczerwonej, różowej czy pomarańczowej aż do żółtej. Owoce mogą osiągać wielkość nawet do 60 cm długości i ważyć do 5 kg (w zależności od odmiany). W miąższu znajdują się nasiona, które również przyjmują różne barwy – od białej po ciemnobrązową.
Składniki odżywcze arbuza
Arbuz – witaminy
Jadalny miąższ arbuza zawiera około 92% wody i 6% cukru. Pozostałą część stanowią inne składniki odżywcze: białko, błonnik, witaminy i minerały.
Arbuzy są bogate w:
- witaminę A,
- witaminę E,
- witaminy z grupy B.
W miąższu znajduje się potas, miedź, żelazo, mangan, magnez, cynk i niewielka ilość sodu.
Arbuzy charakteryzują się wysoką zawartością karotenoidów, likopenu, luteiny, zeaksantyny i kryptoksantyny. Czerwone zabarwienie miąższu i większość właściwości prozdrowotnych zawdzięczają wysokiej zawartości likopenu.
Arbuz – kalorie
100 g arbuza ma ok. 40 kcal.
Arbuz – właściwości
Aktywność przeciwzapalna i przeciwutleniająca
Dzięki zawartości likopenu arbuzy wykazują działanie przeciwzapalne. Charakteryzują się także właściwościami przeciwutleniającymi działającymi na różne komórki w organizmie. Likopen chroni komórki przed uszkodzeniem i neutralizuje wolne rodniki.
Pozytywne działanie na serce
Za tę właściwość również odpowiada likopen. Badania dowodzą, że spożywanie arbuza wspomaga obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, ogranicza powstawanie płytki miażdżycowej i ogranicza sztywność tętnic, zwłaszcza u kobiet po menopauzie. Arbuz wpływa także na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi, zwłaszcza u osób otyłych.
Aktywność przeciwnowotworowa
Dzięki właściwościom usuwającym wolne rodniki oraz ochronnym na komórki w organizmie likopen chroni je przed uszkodzeniem i zapoczątkowaniem procesów nowotworzenia. Badania wskazują na aktywność w przypadku nowotworów prostaty i szyjki macicy.
Pomaga utrzymać odpowiednie nawodnienie organizmu
Arbuz składa się w około 93% z wody, dlatego jego spożywanie nawadnia organizm. Dzięki tej właściwości spożywanie arbuza pozytywnie wpływa na funkcjonowanie nerek. Wysoka zawartość potasu i niska sodu również wpływają na gospodarkę elektrolitową. Arbuz spożywany w trakcie upałów pomaga zapobiec udarowi cieplnemu, redukuje pragnienie i łagodzi drażliwość.
Regeneracja mięśni
Dzięki odpowiedniemu nawodnieniu oraz zawartości fitoskładników arbuz wspomaga regenerację mięśni po wzmożonym wysiłku fizycznym. Cyrtulina (aminokwas występujący w miąższu z arbuza) zmniejsza zmęczenie mięśni i wspomaga usuwanie kwasu mlekowego powstałego w mięśniach w trakcie treningu.
Ochrona przed astmą
Badania wykazują, że likopen zawarty w arbuzie obniża symptomy astmy u dzieci, a także wspomaga reakcję organizmu na infekcje przebiegające z kaszlem.
Pozytywny wpływ na kondycję skóry i włosów
Dzięki dużej zawartości witaminy C arbuz wspomaga syntezę kolagenu w organizmie, zwiększając tym samym elastyczność skóry i włosów. Duża zawartość witaminy C pomaga utrzymać prawidłowe funkcje błon śluzowych.
Utrzymanie prawidłowej masy ciała
Dzięki dużej zawartości błonnika arbuz przyspiesza metabolizm i wspomaga usuwanie produktów przemiany materii z przewodu pokarmowego.
Arbuz na potencję
Dzięki polepszeniu przepływu krwi w naczyniach spożywanie arbuza może wspomagać erekcję.
Czy można jeść pestki arbuza?
Z pestek arbuza pozyskuje się olej. Można również stosować je jako dodatek do żywności, zagęszczacz, przyprawa czy forma dekoracji potraw. Pestki są zaliczane są do superfoods.
Zawierają one w swoim składzie:
- białko,
- nienasycone kwasy tłuszczowe,
- witaminy z grupy B,
- magnez,
- fosfor,
- mangan,
- cynk,
- wapń,
- potas.
Pestki z arbuza polecane są dla osób uprawiających sport. Wspomagają regenerację mięśni dzięki polepszeniu ich poziomu dotlenienia. Wpływają także na zwiększenie produkcji hormonu wzrostu, który wspomaga budowanie tkanki mięśniowej.
Dodatkowo wykazują działanie:
- przeciwdrobnoustrojowe,
- przeciwutleniające,
- przeciwcukrzycowe,
- obniżające ciśnienie krwi,
- przeciwzapalne,
- przeciwbólowe,
- odżywcze.
Arbuz – przeciwwskazania
Arbuz a cukrzyca
Mimo że arbuz zawiera niewiele kalorii, osoby chorujące na cukrzycę powinny unikać tej przekąski. Miąższ z arbuza charakteryzuje się wysokim indeksem glikemicznym. Po zjedzeniu nawet niewielkiej ilości poziom glukozy we krwi może się gwałtownie zwiększyć.
- Medicinal Values on Citrullus lanatus (Watermelon), Pharmacological Reviev, EO. Erhirihie and NE. Ekene 2013, International Journal of Research in Pharmaceutical and Biomedical Sciences,
- In-vitro anti-oxidant activity of Citrullus lanatus seed extract, H. Rahman, Asian Journal of Pharmaceutical and Clinical Research, 2013.
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/266886#risks
Ten artykul rozjasnil wiedze na temat zalet arbuza
Cieszymy się, że artykuł był dla Pana pomocny 🙂
Bardzo ciekawie opisuje właściwości i na co ma wpływ.
Dziękujemy 🙂
Bardzo pouczające wiadomości. DZIEKUJE
Dziękujemy za miły komentarz 🙂
Super. Dziękuję. Rozumiem, że pestki z arbuza można zblendować. Ale czy można je zjadać w całości, Czy oddadzą wówczas swoje właściwości organizmowi?).
Pestki arbuza można spożywać w całości. Zostaną strawione w układzie pokarmowym, dzięki czemu do organizmu dostaną się składniki aktywne.
Napiszcie Pastwo jeszcze o pestkach melona . Z góry dziękuję.
Informację o tym, czy można jeść pestki melona znajdzie Pani tutaj 🙂 https://gemini.pl/poradnik/artykul/melon-rodzaje-wlasciwosci-kalorie/
Super artykuł dużo wiedzy
Dziękujemy za miły komentarz 🧡