Przepisy na świąteczne dania z makiem
Dania z dodatkiem maku są nieodłączną częścią świąt Bożego Narodzenia. Co przygotować na świąteczny stół, by zachwycić gości? Poznaj nasze przepisy na dania z makiem!
Wartości odżywcze maku
Mak to cenne źródło składników odżywczych. Jest bogaty w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które wspierają nasz układ nerwowy i odpornościowy. Mak jest również cennym źródłem wapnia – w 100 g znajdziemy aż 1438 mg tego minerału. Jest to ważna informacja dla osób, które są na diecie bezmlecznej. Poza tym mak może być dobrym źródłem potasu, magnezu oraz żelaza w naszej codziennej diecie. W 100 g maku znajduje się ok. 520 kcal.
Świąteczne dania z makiem w roli głównej
Kutia
Ten słodki deser należy do tradycyjnych dań świątecznych kuchni kresowej. Składa się z maku, pszenicy i bakalii.
Składniki:
- 150 g mielonego maku niebieskiego,
- 500 ml mleka,
- 1 szklanka pszenicy łuskanej,
- 1,5 szklanki dowolnych orzechów (najlepiej pasują orzechy włoskie i migdały),
- ½ szklanki płynnego miodu,
- ½ szklanki rodzynek,
- ½ szklanki kandyzowanej skórki pomarańczy.
Wykonanie:
- Pszenicę zalej wodą i zostaw na noc do napęcznienia. Mak zalej gorącym mlekiem i również pozostaw na noc (pod przykryciem).
- Następnego dnia gotuj pszenicę przez około 30 minut.
- Mak odsącz z mleka.
- Połącz ze sobą składniki ugotowaną i ostudzoną pszenicę, mak, orzechy, miód, rodzinki oraz skórkę pomarańczy. Kutię podawaj schłodzoną.
Kluski z makiem
Bez tego prostego dania ciężko sobie wyobrazić wigilijny stół. Poniżej przedstawiam mój ulubiony przepis na kluski z makiem.
Składniki:
- 2 szklanki makaronu typu łazanki,
- 1 szklanka maku,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczy,
- 1 łyżka rodzynek,
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich.
Wykonanie:
- Makaron ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
- Mak zalej wrzątkiem i przykryj na 10 minut, następnie odsącz z nadmiaru wody.
- Na patelni rozgrzej masło i dodaj mak, miód, kandyzowaną skórkę pomarańczy, rodzynki i posiekane orzechy włoskie. Wymieszaj dokładnie.
- Połącz masę makową z makaronem i podawaj na ciepło lub na zimno.
Makówki
Ten wigilijny deser znany jest przede wszystkim na Śląsku. Jego bazę stanowią pszenne bułki lub sucharki.
Składniki:
- 2 szklanki maku,
- 1 litr mleka,
- ½ szklanki mleka,
- 2 szklanki orzechów,
- ½ szklanki rodzynek,
- 4 bułki kajzerki.
Wykonanie:
- Zagotuj mleko z miodem. Dodaj mak i gotuj do momentu, aż masa zgęstnieje.
- Orzechy drobno posiekaj. Najlepiej komponują się orzechy włoskie oraz laskowe.
- Bułki pokrój na kromki (około 1 cm grubości).
- Przygotuj salaterkę lub inne naczynie, w którym będą serwowane makówki. Układaj naprzemiennie warstwy bułek oraz ciepłej masy makowej. Wierzch makówki posyp posiekanymi orzechami i rodzynkami.
Makowiec
Makowiec to gwiazda wśród wigilijnych deserów. Istnieją różne wariacje na temat tego ciasta. Moja propozycja to tradycyjny makowiec na cieście drożdżowym.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 40 g świeżych drożdży,
- ½ szklanki mleka,
- ½ kostki masła,
- 3 łyżki cukru (100 g),
- 2 żółtka,
- 500 g gotowej masy makowej,
- 4 łyżki cukru pudru,
- sok z połówki cytryny.
Wykonanie:
- Masło, mleko oraz cukier rozpuść w garnku. Gotuj do momentu, aż składniki się ze sobą połączą. Odstaw do ostudzenia.
- Drożdże połącz z żółtkami, lekko rozcierając. Dodaj ciepłe, ale nie gorące mleko z masłem i cukrem oraz przesianą mąkę. Zagnieć ciasto.
- Uformuj kulę i odłóż do wyrośnięcia na minimum 1,5 godziny pod przykryciem. Zwróć uwagę, żeby ciasto nie stało w chłodnym miejscu lub przeciągu.
- Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę oraz rozwałkuj na kształt prostokąta.
- Na ciasto nałóż masę makową i zawiń, zaczynając od krótszego boku.
- Zawinięty makowiec przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 40 minut.
- Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny. Powstałym lukrem posmaruj ostudzony, ale lekko ciepły makowiec.
Podziel się w komentarzu, które z przepisów z makiem zagoszczą na Twoim wigilijnym stole!
Przeczytaj również:
Święta na bezglutenie. Co jeść przy celiakii?
https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/171330/nutrients