Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Black Week
X - Nutricia Bebilon
X - Axobiotic
X - Inhalatory
2

Przepisy na świąteczne dania z makiem

Słuchaj artykułu

Dania z dodatkiem maku są nieodłączną częścią świąt Bożego Narodzenia. Co przygotować na świąteczny stół, by zachwycić gości? Poznaj nasze przepisy na dania z makiem!

Przepisy na świąteczne dania z makiem

Wartości odżywcze maku 

Mak to cenne źródło składników odżywczych. Jest bogaty w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które wspierają nasz układ nerwowy i odpornościowy. Mak jest również cennym źródłem wapnia – w 100 g znajdziemy aż 1438 mg tego minerału. Jest to ważna informacja dla osób, które są na diecie bezmlecznej. Poza tym mak może być dobrym źródłem potasu, magnezu oraz żelaza w naszej codziennej diecie. W 100 g maku znajduje się ok. 520 kcal.

Świąteczne dania z makiem w roli głównej  

Kutia 

Ten słodki deser należy do tradycyjnych dań świątecznych kuchni kresowej. Składa się z maku, pszenicy i bakalii. 

Składniki: 

  • 150 g mielonego maku niebieskiego, 
  • 500 ml mleka, 
  • 1 szklanka pszenicy łuskanej, 
  • 1,5 szklanki dowolnych orzechów (najlepiej pasują orzechy włoskie i migdały), 
  • ½ szklanki płynnego miodu, 
  • ½ szklanki rodzynek, 
  • ½ szklanki kandyzowanej skórki pomarańczy. 

Wykonanie: 

  • Pszenicę zalej wodą i zostaw na noc do napęcznienia. Mak zalej gorącym mlekiem i również pozostaw na noc (pod przykryciem). 
  • Następnego dnia gotuj pszenicę przez około 30 minut. 
  • Mak odsącz z mleka. 
  • Połącz ze sobą składniki ugotowaną i ostudzoną pszenicę, mak, orzechy, miód, rodzinki oraz skórkę pomarańczy. Kutię podawaj schłodzoną. 

Miód
Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Kluski z makiem 

Bez tego prostego dania ciężko sobie wyobrazić wigilijny stół. Poniżej przedstawiam mój ulubiony przepis na kluski z makiem.

Składniki: 

  • 2 szklanki makaronu typu łazanki, 
  • 1 szklanka maku, 
  • 1 łyżka masła, 
  • 1 łyżka miodu, 
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczy, 
  • 1 łyżka rodzynek, 
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich. 

Wykonanie:  

  • Makaron ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. 
  • Mak zalej wrzątkiem i przykryj na 10 minut, następnie odsącz z nadmiaru wody. 
  • Na patelni rozgrzej masło i dodaj mak, miód, kandyzowaną skórkę pomarańczy, rodzynki i posiekane orzechy włoskie. Wymieszaj dokładnie. 
  • Połącz masę makową z makaronem i podawaj na ciepło lub na zimno. 

Makówki 

Ten wigilijny deser znany jest przede wszystkim na Śląsku. Jego bazę stanowią pszenne bułki lub sucharki.  

Składniki: 

  • 2 szklanki maku, 
  • 1 litr mleka, 
  • ½ szklanki mleka, 
  • 2 szklanki orzechów, 
  • ½ szklanki rodzynek, 
  • 4 bułki kajzerki. 

Wykonanie: 

  • Zagotuj mleko z miodem. Dodaj mak i gotuj do momentu, aż masa zgęstnieje. 
  • Orzechy drobno posiekaj. Najlepiej komponują się orzechy włoskie oraz laskowe. 
  • Bułki pokrój na kromki (około 1 cm grubości). 
  • Przygotuj salaterkę lub inne naczynie, w którym będą serwowane makówki. Układaj naprzemiennie warstwy bułek oraz ciepłej masy makowej. Wierzch makówki posyp posiekanymi orzechami i rodzynkami.  

Makowiec 

Makowiec to gwiazda wśród wigilijnych deserów. Istnieją różne wariacje na temat tego ciasta. Moja propozycja to tradycyjny makowiec na cieście drożdżowym. 

Składniki:  

  • 500 g mąki pszennej, 
  • 40 g świeżych drożdży, 
  • ½ szklanki mleka, 
  • ½ kostki masła, 
  • 3 łyżki cukru (100 g), 
  • 2 żółtka,  
  • 500 g gotowej masy makowej, 
  • 4 łyżki cukru pudru, 
  • sok z połówki cytryny. 

Wykonanie:  

  • Masło, mleko oraz cukier rozpuść w garnku. Gotuj do momentu, aż składniki się ze sobą połączą. Odstaw do ostudzenia. 
  • Drożdże połącz z żółtkami, lekko rozcierając. Dodaj ciepłe, ale nie gorące mleko z masłem i cukrem oraz przesianą mąkę. Zagnieć ciasto. 
  • Uformuj kulę i odłóż do wyrośnięcia na minimum 1,5 godziny pod przykryciem. Zwróć uwagę, żeby ciasto nie stało w chłodnym miejscu lub przeciągu.  
  • Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę oraz rozwałkuj na kształt prostokąta.  
  • Na ciasto nałóż masę makową i zawiń, zaczynając od krótszego boku.  
  • Zawinięty makowiec przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 40 minut.  
  • Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny. Powstałym lukrem posmaruj ostudzony, ale lekko ciepły makowiec.    

Podziel się w komentarzu, które z przepisów z makiem zagoszczą na Twoim wigilijnym stole! 

Przeczytaj również:
Święta na bezglutenie. Co jeść przy celiakii?


Źródła
Zwiń
Rozwiń

https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/171330/nutrients

Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę