Ile kalorii mają świąteczne potrawy?
Świąteczne ucztowanie sprzyja dodatkowym kilogramom. Dzieje się tak, ponieważ statystycznie podczas świąt spożywamy nawet do 5000 kcal dziennie! Które potrawy są najbardziej kaloryczne? Z czego lepiej zrezygnować?
Zupy
Do tradycyjnych świątecznych zup należą barszcz i zupa grzybowa.
Kaloryczność czystego barszczu jest bardzo niska. Zawiera on zaledwie 40 kcal w porcji 200 ml.
Więcej kilokalorii zawierają dodatki do barszczu:
- jedno małe uszko ma ok. 20 kcal,
- pasztecik z kapustą i grzybami – ok. 50 kcal (mała sztuka 30 g),
- krokiet – aż 310 kcal!
Jeżeli zdecydujesz się na zabielony śmietaną barszcz z ziemniakami, zwiększysz jego kaloryczność o około 80 kcal. Z kolei zupa grzybowa z dodatkiem ziemniaków i śmietany może mieć około 180 kcal w jednej porcji.
Ryby
Ryby są dobrym źródłem pełnowartościowego białka i kwasów wielonienasyconych, dlatego powinniśmy je jeść minimum 1-2 razy w tygodniu. Nie może ich również zabraknąć na świątecznym stole.
W niektórych formach mogą być jednak bardziej kaloryczne:
- Karp smażony w panierce to ok. 300 kcal (w 100 g), natomiast pieczony – niecałe 150 kcal.
- Smażona ryba po grecku ma ok. 200 kcal (w porcji 100 g z warzywami), w wersji pieczonej to tylko 80 kcal.
- W 100 g świeżych śledzi znajduje się 160 kcal, śledzie w occie mają 170 kcal, natomiast śledzie w oleju lub śmietanie mogą zawierać nawet 300 kcal.
Jak widać, ryby pieczone lub w occie to najlepszy wybór.
Ciasta
Ciasta to jedne z bardziej kalorycznych świątecznych potraw. Upiecz je w małej blaszce, aby porcja była mniejsza.
Jednym z najbardziej kalorycznych świątecznych deserów jest kutia. Jej porcja (100 g, 4 łyżki) może zawierać nawet 500 kcal!
- Średni kawałek (110 g) keksu z bakaliami to 400 kcal.
- Średni kawałek szarlotki (110 g) to ok. 290 kcal.
- Średni kawałek sernika (120 g) to ok. 320 kcal.
- Kawałek piernika z powidłami i czekoladą lub makowca z lukrem to 220 kcal.
Najmniej kalorycznym deserem jest sernik na zimno – ma tylko 170 kcal w 120 g.
Pozostałe dania
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć również:
- pierogów z kapustą i grzybami – jedna ugotowana sztuka (40 g) to ok. 60 kcal, a po podsmażeniu 90 kcal;
- sałatki jarzynowej – standardowa porcja (ok. 200 g) to 140 kcal; jeżeli zastąpisz majonez jogurtem naturalnym, obniżysz kaloryczność sałatki nawet do 90 kcal;
- grochu z kapustą lub kapusty z grzybami – obie te potrawy nie są bardzo kaloryczne i zawierają ok. 90-110 kcal w 100 g (4 łyżki stołowe).
Niektóre napoje również mogą być źródłem kalorii:
- tradycyjny kompot z suszu to aż 200 kcal w jednej szklance,
- lampka czerwonego półwytrawnego wina to 75 kcal,
- kieliszek wódki (50 ml) zawiera 110 kcal.
Chociaż wiele świątecznych potraw jest kalorycznych, możesz przygotować je w lżejszej wersji. Wystarczy zastąpić dany składnik lub zmienić formę przygotowania dania. Zachowaj również umiar w jedzeniu, a po pysznym obiedzie czy kolacji wybierz się na spacer.
Przeczytaj również:
Święta na bezglutenie. Co jeść, gdy cierpisz na celiakię?
www.ilewazy.pl