BCAA – czy warto je stosować?
Aminokwasy egzogenne, powszechnie nazywane również aminokwasami niezbędnymi lub niezastępowalnymi, to grupa ośmiu aminokwasów (dziewięciu w przypadku dzieci), których ludzki organizm nie potrafi samodzielnie wyprodukować. Oznacza to, że muszą one być dostarczane wraz z pożywieniem, ponieważ bardzo szybko wyczerpaniu ulega pula białek ustrojowych, która może być ich źródłem.
Jedynym źródłem pochodzenia aminokwasów niezbędnych w organizmie człowieka jest rozkład białek pokarmowych, który zachodzi w wyniku działania różnorodnych enzymów proteolitycznych, takich jak choćby aminopeptydaza, chymotrypsyna, elastaza, karboksypeptydaza, pepsyna oraz trypsyna.
Które aminokwasy zalicza się do grupy aminokwasów egzogennych?
Do aminokwasów egzogennych zaliczamy:
- izoleucynę,
- leucynę,
- lizynę,
- metioninę,
- fenyloalaninę,
- treoninę,
- tryptofan,
- walinę.
Czym są aminokwasy względnie egzogenne?
Aminokwasy względnie egzogenne, czyli warunkowo niezbędne są syntetyzowane w organizmie człowieka, jednak nie zawsze w optymalnej ilości. Sytuacja, w której dochodzi do niedostatecznego wytwarzania aminokwasów, może mieć miejsce zwłaszcza w okresie intensywnego wzrostu oraz rozwoju dzieci i młodzieży, jak również podczas choroby.
Do aminokwasów względnie egzogennych należą:
- arginina,
- cysteina,
- histydyna,
- seryna,
- tyrozyna.
Czym jest BCAA?
BCAA (z ang. Branched-chain amino acids) to trzy aminokwasy egzogenne, tj. leucyna, izoleucyna i walina, które powszechnie nazywa się aminokwasami rozgałęzionymi. Ich cechą charakterystyczną jest bowiem obecność rozgałęzionego łańcucha węglowego, jak również szerokie spektrum działania biologicznego w organizmie człowieka. Miejscem rozpadu aminokwasów rozgałęzionych są mięśnie szkieletowe, a nie wątroba, jak w wypadku pozostałych aminokwasów. Warto podkreślić, że aminokwasy o rozgałęzionych łańcuchach stanowią blisko połowę aminokwasów egzogennych w żywności i ponad jedną trzecią całkowitej zawartości aminokwasów niezbędnych w białkach mięśniowych.
Zapotrzebowanie na BCAA
Przeciętne dobowe zapotrzebowanie osoby dorosłej na BCAA wynosi:
- leucyna – 40 mg na każdy kilogram całkowitej masy ciała,
- walina – 17-25 mg na każdy kilogram całkowitej masy ciała,
- Izoleucyna – 19 mg na każdy kilogram całkowitej masy ciała.
BCAA – jakie funkcje pełnią w ludzkim organizmie?
- Leucyna, a więc jeden z głównych aminokwasów o rozgałęzionym łańcuchu węglowym w największym stopniu ze wszystkich aminokwasów przyczynia się do nasilania procesu syntezy białek mięśniowych. Oznacza to, że leucyna odgrywa kluczową rolę w procesie kształtowania sylwetki i rozwoju masy mięśniowej. Warto w tym miejscu dodać, że efekt anaboliczny odżywki białkowej (np. koncentratu lub izolatu białek serwatkowych) bądź pożywienia jest zależny od zawartości leucyny, pozostałych aminokwasów niezbędnych, a także od tempa trawienia białka w układzie pokarmowym.
- Aminokwasy rozgałęzione wpływają pośrednio na produkcję serotoniny, dzięki czemu mogą regulować nastrój.
- Odpowiednio dobrana suplementacja BCAA może prowadzić do zmniejszenia opóźnionej powysiłkowej bolesności mięśniowej, redukcji markerów uszkodzenia mięśni szkieletowych oraz poprawy regeneracji potreningowej u sportowców wyczynowych i osób aktywnych fizycznie.
- Istnieją pewne przesłanki, które pozwalają sądzić, że BCAA mogą korzystnie wpływać na pracę układu odpornościowego, szczególnie w okresie bardzo intensywnych treningów.
- W trakcie długotrwałych ćwiczeń o wysokiej intensywności leucyna, izoleucyna i walina są wychwytywane przez pracujące mięśnie szkieletowe oraz w niektórych sytuacjach mogą stanowić źródło energii.
- Aminokwasy o rozgałęzionym łańcuchu bocznym regulują uwalnianie takich hormonów, jak glukagon, insulina, hormon wzrostu oraz neurotransmiterów, zwłaszcza dopaminy i noradrenaliny, a co za tym idzie – mogą oddziaływać na liczne przemiany metaboliczne i energetyczne zachodzące w ludzkim organizmie.
- Odpowiednie stężenie leucyny, izoleucyny i waliny we krwi powoduje ograniczony wychwyt tryptofanu, tyrozyny i fenyloalaniny przez mózg, stąd też dodatkowa suplementacja BCAA bywa czasem rekomendowana w przebiegu takich schorzeń, jak fenyloketonuria, dyskineza późna, zespół wyniszczenia nowotworowego, choroba afektywna dwubiegunowa oraz marskość i encefalopatia wątrobowa. Aktualny stan wiedzy wskazuje, że suplementacja aminokwasów rozgałęzionych we wspomnianych schorzeniach wymaga jednak dalszych dobrze zaprojektowanych badań, aby potwierdzić jej rzeczywistą skuteczność w praktyce klinicznej.
Podsumowanie
- Nie ulega najmniejszej wątpliwości, że suplementy diety zawierające w swoim składzie aminokwasy rozgałęzione (BCAA) cieszą się nadal wyjątkowo dużym zainteresowaniem sportowców zawodowych oraz osób rekreacyjnie uprawiających sport, w szczególności pragnących zwiększyć siłę i masę mięśniową.
- W świetle aktualnych dowodów naukowych uważa się, że aminokwasy o rozgałęzionym łańcuchu bocznym, tj. leucyna, izoleucyna i walina mogą korzystnie wpływać na funkcjonowanie układu odpornościowego oraz poprawę procesu regeneracji powysiłkowej. Sprawdzą się zwłaszcza w łagodzeniu opóźnionej bolesności mięśni, jak również zmniejszeniu stężenia markerów uszkodzenia mięśni szkieletowych.
- Miłośnicy sportów sylwetkowych powinni w szczególności zwrócić uwagę na właściwą podaż wszystkich aminokwasów niezbędnych w diecie, zwłaszcza leucyny, ponieważ jest ona bardzo ważnym aminokwasem egzogennym, który bierze aktywny udział w procesie syntezy białek mięśniowych.
Źródła:
- Drywień M.E., Dźwigała J., Staszewska-Skurczyńska M.: Znaczenie aminokwasów rozgałęzionych w żywieniu człowieka oraz profilaktyce i przebiegu niektórych chorób. Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 2013, 19, 3, 379–384.
- Wolfe R.R.: Branched-chain amino acids and muscle protein synthesis in humans: myth or reality? J Int Soc Sports Nutr. 2017 Aug 22;14:30.
- Fouré A., Bendahan D.: Is Branched-Chain Amino Acids Supplementation an Efficient Nutritional Strategy to Alleviate Skeletal Muscle Damage? A Systematic Review. Nutrients. 2017 Sep 21;9(10):1047.
- Rahimi M.H., Shab-Bidar S., Mollahosseini M., et al.: Branched-chain amino acid supplementation and exercise-induced muscle damage in exercise recovery: A meta-analysis of randomized clinical trials. Nutrition. 2017 Oct;42:30-36.
- Holeček M.: Branched-chain amino acids in health and disease: metabolism, alterations in blood plasma, and as supplements. Nutr Metab (Lond). 2018; 15: 33.
- Fedewa M.V., Spencer S.O., Williams T.D., et al.: Effect of branched-Chain Amino Acid Supplementation on Muscle Soreness following Exercise: A Meta-Analysis. Int J Vitam Nutr Res. 2019 Nov;89(5-6):348-356.