Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Black Week
X - Nutricia Bebilon
X - Axobiotic
X - Inhalatory
6

Jak pobudzić apetyt? Poznaj naturalne sposoby!

Słuchaj artykułu

Wydaje się, że w obecnych czasach kultu ciała, doskonałej sylwetki i wszechobecnego stylu fit preparaty pobudzające apetyt mogłyby w zasadzie zniknąć z rynku farmaceutycznego. Najczęściej kupowane przez pacjentów środki wpływające na nasz apetyt zawierają w składzie zioła, których zadaniem jest redukcja łaknienia. Czy zatem specyfiki pobudzające apetyt mają jeszcze rację bytu? Oczywiście, że tak! 

Jak pobudzić apetyt? Poznaj naturalne sposoby!

Większość z nas nie zdaje sobie sprawy z faktu, jak wiele może być przyczyn obniżonego łaknienia. Do najczęściej wymienianych zalicza się choroby nowotworowe oraz towarzyszące im radio- lub chemioterapie, powodujące takie objawy jak powiększenie śledziony, uczucie ściśnięcia żołądka, wzdęcia, zmęczenie, senność, nudności oraz wymioty. Ponadto obniżone łaknienie może towarzyszyć stanom zapalnym jamy ustnej, będącym przyczyną zwiększonej suchości lub powodującym ból w trakcie przełykania. Do innych przyczyn zalicza się depresję, anoreksję, moczówkę lub inne choroby o ostrym przebiegu.  

Gdzie zatem szukać pomocy, jeśli u siebie lub wśród bliskich zaobserwujemy objawy obniżonego łaknienia? Zanim sięgniemy po typowe substancje lecznicze, warto skorzystać z naturalnych preparatów. Zioła oraz surowce roślinne wymienione poniżej można stosować osobno lub w postaci preparatów złożonych, takich jak mieszanki ziołowe (herbaty), syropy, nalewki, tabletki lub kapsułki. Z reguły zawierają one w składzie składniki dodatkowe takie jak witaminy B2, B6, niacynę i inne. 


Produkty pobudzające apetyt
Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Koper włoski (łac. Foeniculum vulgare)  

Nasiona kopru włoskiego są jednym z najskuteczniejszych środków wspomagających trawienie. Obecne w nich olejki eteryczne wywierają działanie rozkurczające oraz wiatropędne. Oprócz tego poprawiają perystaltykę jelit. Dodatkowo składnikom obecnym w nasionach kopru przypisuje się działanie hamujące nudności, stąd wspomagająco można je stosować podczas rekonwalescencji po grypie żołądkowej oraz zatruciach pokarmowych. Nalewka z nasion lub herbata jest zalecana także pomocniczo w łagodzeniu objawów poważniejszych schorzeń takich jak choroba Crohna, wrzodziejące zapalenie okrężnicy lub grzybica jelit. 

W celu pobudzenia trawienia najlepiej stosować napar z ok. 20 g w połowie szklanki wody, 30 minut przed posiłkiem. Można również przygotować 1 łyżeczkę (4 g) nasion i zalać ją 250 ml (1 szklanka) wrzącej wody. Mimo że nasiona kopru włoskiego są uważane za bezpieczne, należy mieć na uwadze, że niekiedy mogą pojawić się reakcje alergiczne skóry lub dróg oddechowych.  

Kolendra siewna (łac. Corriandrum sativum) 

Kolendra jest uważana za jedną z najstarszych przypraw świata, a jej owoce są częstym składnikiem mieszanek ziołowych stosowanych w leczeniu niestrawności, pobudzaniu apetytu oraz w terapii anoreksji. W odniesieniu do układu pokarmowego przypisuje się jej również działanie przeciwpasożytnicze. Oprócz pozytywnego wpływu na trawienie wykazuje również działanie uspokajające. Mimo że kolendrę podobnie jak koper uznaje się za bezpieczną, należy pamiętać o możliwości wystąpienia objawów alergicznych, takich jak duszności, obrzęk nosa, obrzęk jamy ustnej, które jednak obserwuje się rzadko.  

Warto wiedzieć, że kolendrze przypisuje się również szereg innych działań, między innymi obniżanie poziomu cukru oraz cholesterolu, a także aktywność przeciwutleniającą.  

Biedrzeniec anyż (łac. Pimpilella anisum)  

Biedrzeniec popularnie zwany anyżkiem to roślina należąca do selerowatych. Ma cierpki smak, a jej nasiona są bogate w żelazo oraz mangan. Jest rośliną bezpieczną w stosowaniu, ponieważ często dodawana jest do posiłków lub innych produktów spożywczych. Dzięki obecności olejów eterycznych jest również stosowany w leczeniu zaparć. Na temat działań ubocznych po zastosowaniu dużych dawek brak wystarczających i potwierdzonych informacji.  

Mięta pieprzowa (łac. Mentha piperita)  

Mięta jest jednym z najczęściej spożywanych surowców roślinnych. Pozytywny wpływ na funkcjonowanie przewodu pokarmowego przypisuje się obecnemu w niej mentolowi. Najlepszym sposobem na przygotowanie herbaty miętowej jest użycie 7–10 świeżych liści lub jednej saszetki wysuszonych i zalanie 250 ml wrzącej wody. Oprócz naparu w celach pobudzenia apetytu można stosować olejek miętowy w ilości kilku kropli na szklankę wody, dostępny jest on również w postaci kapsułek. Co ciekawe, udowodniono, że olejek miętowy można z powodzeniem stosować w łagodzeniu objawów zespołu jelita drażliwego.  

Cykoria podróżnik (łac. Cichorium intybus) 

Zgodnie z monografią europejską tradycyjne zastosowanie korzeni cykorii obejmuje łagodzenie objawów związanych z zaburzeniami trawienia, takimi jak uczucie pełności brzucha, wzdęcia, niestrawność oraz przejściową utratą apetytu. Ze względu na działanie drażniące na ścianę żołądka cykorii nie powinny stosować osoby cierpiące na nadkwaśność oraz choroby wrzodowe. Niestety brakuje szczegółowych informacji na temat jej dawkowania.  

Warto wspomnieć równie o innych, rzadziej opisywanych surowcach, które także stosuje się w celu pobudzenia apetytu. Należą do nich arcydzięgiel, mniszek lekarski, owoce grejpfruta, cynamon, pieprz, gałka muszkatołowa oraz imbir


Źródła
Zwiń
Rozwiń

Źródła: 

  1. Chapman KM, Nelson RA. Loss of appetite: managing unwanted weight loss in the older patient. Geriatrics (Basel, Switzerland). 1994 Mar;49(3):54-59. 
  2. Poole K, Froggatt K. Loss of weight and loss of appetite in advanced cancer: a problem for the patient, the carer, or the health professional? Palliative Medicine. 2002;16(6):499-506.  
  3. www.draxe.com/health/loss-of-appetite (dostęp: 01.02.2021) 
  4. www.herbaleducation.net/fennel (dostęp: 01.02.2021) 
  5. Ghoshegir, S. A., Mazaheri, M., Ghannadi, A., Feizi, A., Babaeian, M., Tanhaee, M., Karimi, M., & Adibi, P. (2015). Pimpinella anisum in the treatment of functional dyspepsia: A double-blind, randomized clinical trial. Journal of Research in Medical Sciences, 20(1), 13–21.  
  6. Ghoshegir, S. A., Mazaheri, M., Ghannadi, A., Feizi, A., Babaeian, M., Tanhaee, M., Karimi, M., & Adibi, P. (2015). Pimpinella anisum in the treatment of functional dyspepsia: A double-blind, randomized clinical trial. Journal of Research in Medical Sciences, 20(1), 13–21. 
  7. Street, R. A., Sidana, J., & Prinsloo, G. (2013). Cichorium intybus: Traditional uses, phytochemistry, pharmacology, and toxicology. In Evidence-based Complementary and Alternative Medicine (Vol. 2013, p. 13).  
  8. www.ema.europa.eu/en/documents/herbal-report/final-assessment-report-cichorium-intybus-l-radix_en.pdf (dostęp: 01.02.2021). 
  1. 20 listopada 2021, 06:29
    Krysia

    Bardzo pożyteczny artykuł.

    1. 21 listopada 2021, 12:58
      Poradnik Gemini
      Poradnik Gemini

      Cieszymy się 🙂 Dziękujemy

Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę