Czy słodycze mogą być zdrowe?
Słodycze charakteryzują się wysoką smakowitością, między innymi dzięki dużej zawartości tłuszczów, które są świetnym nośnikiem smaku – nic więc dziwnego, że tak często po nie sięgamy. Czy wszystkie słodycze są niezdrowe?
Za produkty o wysokiej gęstości energetycznej uważa się te, które zawierają od 400 do 900 kcal/100 g. Do tej grupy zalicza się m.in:
- oleje,
- tłuszcze,
- orzechy,
- masło orzechowe,
- chipsy,
- słodycze.
Nie oznacza to jednak, że te wszystkie produkty są złe. Niektóre z nich są cenne dla naszego organizmu i powinny być uwzględnione w codziennej diecie w odpowiednich ilościach, np. oleje roślinne czy nasiona i orzechy. Natomiast słodycze bardzo często charakteryzują się niską wartością odżywczą, a tym samym nie są dobrym źródłem witamin i składników mineralnych. Dbając o swoje zdrowie, warto zastanowić się, czym można je zastąpić? Jakie słodycze są zdrowe?
Czym można zastąpić słodycze?
Zgodnie z aktualnymi zaleceniami Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – PZH rekomenduje się, aby jeść więcej owoców, orzechów i nasion, a także żeby zastępować nimi słodycze. Oprócz tego dobrym wyborem mogą okazać się desery na bazie jogurtów naturalnych, sorbety a nawet lody, które możesz wykonać samodzielnie w domu. Z suszonych owoców i orzechów można przyrządzić zdrowe batony, natomiast z płatków owsianych z różnymi dodatkami pyszne ciasteczka. Możesz również uwzględnić w diecie galaretki (najlepiej wybierać te bez cukru) z owocami, musy owocowe oraz koktajle lub smoothie.
Jeśli chcesz uzyskać słodki smak przekąsek, świetnie sprawdzą się zdrowe zamienniki cukru np. ksylitol, erytrytol czy stewia.
Jakie słodycze są zdrowe?
Do słodyczy wykazujących korzystne działanie na zdrowie zaliczamy gorzką czekoladę (min. 70% kakao), a to za sprawą flawonoidów, które występują w jej składzie. Jak wykazały liczne badania, związki te mają działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Zaobserwowano, że regularne spożywanie małej ilości gorzkiej czekolady może przyczynić się do poprawy wyników badań u osób z chorobami układu sercowo-naczyniowego, a także z cukrzycą typu 2.
W związku z rosnącą świadomością konsumentów na temat zdrowego odżywiania, coraz więcej producentów wychodzi naprzeciw, oferując zdrowe zamienniki słodyczy. Na sklepowych półkach znajdziemy m.in. batony, wafelki, ciasteczka, a nawet różnego rodzaju kremy czy sosy owocowe. Jednakże pomimo zachęcających haseł na opakowaniu, zawsze warto zwrócić uwagę na skład danego produktu, kierując się zasadą „im krótszy skład, tym lepiej”.
Niskokaloryczne słodycze – przepisy
Fit lody mango-banan
Składniki:
- 1 banan
- 0,5 mango
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka soku z pomarańczy
- 2 łyżeczki ksylitolu/erytrytolu
- 1 łyżeczka wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Mango obierz ze skórki, pokrój na większe kawałki i włóż do kielicha blendera. Następnie dodaj zamrożone plasterki banana i resztę składników. Całość zmiksuj na kremowy sorbet. Podawaj od razu.
Panna Cotta
Składniki:
- żelatyna 7 g
- jogurt naturalny 200 ml
- erytrytol 10 g
- maliny mrożone lub świeże 120 g
- kostka czekolady gorzkiej
Przygotowanie:
Żelatynę rozpuść w 100 ml wody. Dodaj jogurt, erytrytol i wymieszaj. Przełóż do miseczek, a następnie włóż do lodówki na noc lub kilka godzin. Przełóż na talerz, polej musem ze zmiksowanych malin i posyp startą czekoladą.
Warto wybierać produkty, których skład opiera się na orzechach, ziarnach czy owocach suszonych. Jeżeli jesteś zwolennikiem gorzkiej czekolady, jak najbardziej w diecie również jest dla niej miejsce. Ogranicz natomiast spożycie słodyczy, w których składzie znajduje się syrop glukozowo-fruktozowy – uznaje się, że częste spożycie takich produktów może prowadzić do rozwoju otyłości.
Pamiętaj również o tym, że „zdrowe” nie zawsze oznacza „niskokaloryczne”. Jeśli jesteś na diecie redukcyjnej, zwróć uwagę na ilość kilokalorii (kcal) danego produktu.
Przeczytaj również:
Czemu żywność wysokoprzetworzona szkodzi?
Źródła:
- Olechnowicz J., Suliburska J. Możliwości zastosowania gorzkiej czekolady i zawartych w niej flawonoidów w profilaktyce i terapii zespołu metabolicznego. Forum Zaburzeń Metabolicznych 2015, tom 6, nr 2 :49-55.
- Sadowska J., Rygielska M. Technologiczne i zdrowotne aspekty stosowania syropu wysokofruktozowego do produkcji żywności. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2014, 3 (94), 14 – 26.
- Zdrojewicz Z., Kocjan O., Idzior A., Substancje intensywnie słodzące – alternatywa dla cukru w czasach otyłości i cukrzycy, Med Rodz 2015; 2(18): 89-93.
- https://www.damianparol.com/gestosc-energetyczna/
- https://dietetycy.org.pl/niskokaloryczne-slodycze/
- https://dietetycy.org.pl/czym-mozesz-zastapic-slodycze/
- https://dietetycy.org.pl/ciemna-czekolada-jako-zrodlo-flawonoidow/
W podanym wyżej przepisie są bardzo słodkie produkty mango, banan, więc nie na należy dodawać ksylitolu ani erytrolu. Powinno się przyzwyczajać do smaku mniej słodkiego.