Odżywki białkowe – czy są zdrowe?
Odżywki białkowe, które kojarzone są głównie ze sportowcami, stają się coraz bardziej popularne i stosowane także przez osoby nieuprawiające intensywnego wysiłku fizycznego. Białko jest składnikiem niezbędnym w naszej codziennej diecie, ale czy warto dostarczać go pod postacią odżywek białkowych? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w poniższym artykule.
Białko w diecie – jakie ma znaczenie?
Białko jest jednym z makroelementów niezbędnych w naszej codziennej diecie. Dobrze przyswajalne białko znajduje się w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak mięso, jaja, ryby, mleko i jego przetwory. Jest ono obecne również w produktach pochodzenia roślinnego – nasionach roślin strączkowych (fasola, soja, groch, ciecierzyca, soczewica) i ich przetworach, a także w orzechach (migdały, pistacje, orzechy nerkowca) i nasionach (pestki dyni, pestki słonecznika, nasiona chia) oraz zbożach (otręby owsiane, makaron pełnoziarnisty, kasza gryczana).
Białko odgrywa wiele różnych funkcji w organizmie. Zapotrzebowanie na ten makroskładnik u zdrowych osób dorosłych wynosi 0,8 g białka/kg, natomiast u sportowców, a także w przebiegu różnych chorób zapotrzebowanie to odpowiednio się zwiększa bądź zmniejsza. Zwiększone zapotrzebowanie na białko występuje m.in. u osób:
- chorujących na nowotwory,
- niedożywionych,
- w czasie choroby,
- po przebytych operacjach,
- w trakcie rekonwalescencji,
- po urazach i rozległych oparzeniach.
Ponadto większą ilość białka w diecie potrzebują także osoby starsze oraz kobiety w ciąży i karmiące.
Z kolei zmniejszenie ilości białka zaleca się np. osobom z przewlekłą niewydolnością nerek.
Czym są odżywki białkowe?
Odżywki białkowe (proteinowe) są preparatami, które uzupełniają podstawową dietę w białko. Na rynku dostępne są różnego rodzaju gotowe produkty (napoje, batony, przekąski, koncentraty w proszku bądź granulaty do samodzielnego przygotowania, a także tabletki, kapsułki, ampułki czy drażetki) przeznaczone dla różnych grup konsumentów. Preparaty te różnią się składem i sposobem podawania. Adresowane są głównie do osób uprawiających intensywną aktywność fizyczną, ale także do osób o zwiększonych potrzebach, np. seniorów lub pacjentów po przebytych chorobach.
Podstawowe rodzaje odżywek białkowych
Do głównych rodzajów odżywek białkowych zalicza się:
- koncentraty białka serwatkowego (WPC) – zawierają do 80% białek oraz pewną ilość tłuszczu, cholesterolu i laktozy,
- izolaty białka serwatkowego (WPI) – zawierają do 90% białka, są pozbawione cholesterolu, tłuszczu i laktozy,
- hydrolizaty białka serwatkowego (WPH) – zawierają największą ilość białka, stanowią najlepsze źródło łatwo przyswajalnych form aminokwasów, pozbawione są cholesterolu, tłuszczu i laktozy.
Korzyści związane ze stosowaniem odżywek białkowych
- Są szybkim sposobem na zastąpienie posiłku, np. w podroży.
- Wspomagają redukcję masy ciała.
- Wspomagają wzrost tkanki mięśniowej.
- Wzmacniają siłę i moc podczas ćwiczeń.
- Są skuteczne w poprawie sprawności fizycznej i zdrowia kardiometabolicznego u osób otyłych.
- U osób starszych chronią przed utratą mięśni (sarkopenia).
- Mogą zmniejszyć opóźnioną bolesność mięśni po treningu.
Zagrożenia związane ze stosowaniem odżywek białkowych
Długotrwałe i nadmierne stosowanie odżywek białkowych może prowadzić do:
- zaburzenia homeostazy kości i wapnia,
- zaburzenia czynności nerek,
- zwiększonego ryzyka tworzenia się kamieni nerkowych,
- zaburzeń pracy wątroby,
- postępu choroby wieńcowej,
- zwiększonej częstości występowania trądziku pospolitego,
- rozwoju otyłości, zwłaszcza jeśli dana osoba prowadzi siedzący tryb życia i spożywa odżywki białkowe w nadmiarze.
Suplementacja odżywkami białkowymi w dużych ilościach nie jest zalecana, ponieważ ogranicza spożycie naturalnej żywności, która oprócz białka dostarcza też innych niezbędnych składników odżywczych do organizmu.
Jak widać, korzystanie z odżywek białkowych może przynosić zarówno sporo korzyści, jak i pewne zagrożenia. Odżywki białkowe nie są niezbędnym elementem diety, za to mogą być jej świetnym uzupełnieniem wówczas, gdy nie jesteśmy w stanie pokryć zapotrzebowania na białko wyłącznie z pożywienia. Zagrożenia wynikające z nadmiaru białka w diecie mogą pojawić się przy nadmiernym i długotrwałym stosowaniu odżywek białkowych. Kluczową kwestią jest dostosowane dawki i rodzaju preparatu do swoich indywidualnych potrzeb.
Przeczytaj również:
Suplementy dla sportowców – czym są WPC, WPI, WPH i czym się od siebie różnią?
Białko w diecie – co nam daje i dlaczego jest takie istotne?
Źródła:
- Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie 2020 pod red. Mirosława Jarosza, Ewy Rychlik, Katarzyny Stoś, Jadwigi Charzewskiej.
- Samal JRK, Samal IR. Protein Supplements: Pros and Cons. J Diet Suppl. 2018 May 4;15(3):365-371.
- Bączkowicz M, Fortuna T, Ogonek J. Jakość odżywek białkowo-węglowodanowych i preferencje konsumenckie osób o zwiększonej aktywności fizycznej. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2007, 6 (55), 268-276.