Czy picie drożdży jest zdrowe?
Drożdże to niezbędny składnik wielu pysznych wypieków. Czy wiesz, że drożdże można także pić? Sprawdź, jakie korzyści z tego płyną.
Drożdże – wartości odżywcze
Drożdże są bogatym źródłem m.in.:
- witamin z grupy B: biotyny (B7), witaminy PP (B3), kwasu pantotenowego (B5), kwasu foliowego (B9), witamin B1, B2, B6;
- pierwiastków: żelaza, fosforu, wapnia, chromu, cynku, selenu.
Drożdże dzięki swojej budowie pobudzają układ odpornościowy organizmu, dzięki czemu zapobiegają rozwojowi infekcji.
Picie drożdży – wpływ na organizm
Pierwsze efekty picia drożdży można zaobserwować już po około 2 tygodniach. Dzięki zawartości witamin z grupy B drożdże korzystnie wpływają na cerę, włosy i paznokcie. Biotyna w swojej strukturze zawiera atomy siarki, które są niezbędne do tworzenia keratyny (głównego budulca włosa). Witamina ta spowalnia również proces starzenia się włosów – zapobiega siwieniu oraz poprawia ich sprężystość.
Witamina B5 poprawia stan skóry, przyspieszając proces gojenia się ran oraz regeneracji. Dodatkowo witaminy z grupy B równoważą poziom tyroksyny w organizmie, co ma znaczenie w leczeniu niedoczynności tarczycy. Cynk występujący w drożdżach reguluje wydzielany łój, co korzystnie wpływa na zmiany trądzikowe. Ponadto substancje aktywne zawarte w drożdżach zapobiegają zaskórnikom.
Picie drożdży – przeciwwskazania
Unikaj picia drożdży w przypadku:
- cukrzycy,
- alergii,
- choroby Leśniowskiego-Crohna,
- wrzodziejącego zapalenia jelit,
- przyjmowania antydepresantów lub leków regulujących ciśnienie.
Które drożdże wybrać?
Na półkach sklepowych znajdziemy kilka rodzajów drożdży: piekarskie, piwne i spożywcze. Wszystkie są organizmami z rodziny Saccharomyces cerevisiae. Popularnością cieszą się także suplementy diety zawierające drożdże. Mają one takie same właściwości jak drożdże świeże.
Picie drożdży – przepis na napój
Niestety napój z drożdży nie należy do najsmaczniejszych. Jeśli chcesz zniwelować jego smak, możesz dodać np. mleko, gorzkie kakao, kawę. Pamiętaj jednak, by nie dodawać składników zawierających cukry proste, tj. miodu, cukru, soku owocowego itp. Osłabiają one działanie drożdży.
Pamiętaj, że spożywanie surowych drożdży jest szkodliwe.
Wywar z drożdży – sposób przygotowania:
- We wrzątku rozpuść 1/4 kostki drożdży.
- Dodaj gorące mleko i opcjonalnie gorzkie kakao lub kawę.
- Przykryj napój talerzykiem i odstaw do wystygnięcia.
Picie drożdży – skutki uboczne
W kuracji drożdżami rób przerwy, aby uniknąć skutków ubocznych. Po pierwszych kilku dniach odstaw je na tydzień. Następnie możesz kontynuować terapię.
Drożdże można pić maksymalnie przez 40 dni bez przerw.
Przy długotrwałym spożywaniu drożdży mogą pojawić się bóle głowy i problemy z trawieniem. Zawsze zalewaj drożdże wrzącą wodą. Zbyt zimna woda nie jest w stanie sparzyć drożdży (i zapobiec fermentacji w żołądku), co może skutkować zakażeniem drożdżakowym.
Przeczytaj również:
Domowe sposoby na włosy – jak poprawić ich kondycję?
- Kayser O., Podstawy biotechnologii farmaceutycznej. Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, Kraków 2006; 70-71.
- Glinka M., Kępka I., Ocena skuteczności preparatów z suchym ekstraktem drożdży w zabiegach poprawiających wygląd skóry z rozstępami. Pol J Cosmetol 2007; 10(3):199-03.
- Zanello G., Meurens F., Berri M., Chevaleyre C., Melo S., Auclair E., Salmon H., Saccharomyces cerevisiae decreases inflammatory responses induced by F4+ enterotoxigenic Escherichia coli in porcine intestinal epithelial cells. Vet. Immunol. Immunopathol. 141, 133-138, 2011.
Co powoduje picie sparzonych drożdży w cukrzycy typu 1
Drożdże mogą obniżać poziom glukozy we krwi, co może prowadzić do hipoglikemii przy łącznym spożywaniu ich z lekami obniżającymi poziom glukozy we krwi.