Ocet jabłkowy na cholesterol i cukier. Czy skutecznie je obniża?
Ocet jabłkowy z roku na rok zyskuje coraz większą popularność i chętnie stosują go osoby prowadzące zdrowy tryb życia. Jak wpływa na poziom cukru i cholesterolu we krwi? Jak samodzielnie przygotować ocet jabłkowy?
Czym jest ocet jabłkowy?
Ocet jabłkowy powstaje na drodze fermentacji octowej alkoholu. Specyficznie pachnie i ma bursztynowy kolor.
Zawiera wiele korzystnych dla zdrowia składników takich jak:
- witaminy,
- składniki mineralne,
- enzymy,
- polifenole,
- aminokwasy,
- pektyny,
- flawonoidy,
- kwasy organiczne,
- związki fenolowe.
Ocet jabłkowy pozytywnie wpływa na zdrowie i sylwetkę.
Działa przeciwutleniająco, chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych, opóźnia procesy starzenia się, ma właściwości bakteriobójcze i przeciwgrzybicze. Bywa przydatny w wielu stanach chorobowych. Warto rozważyć jego stosowanie w przypadku podwyższonego poziomu cholesterolu czy hiperglikemii (podwyższonego stężenia glukozy we krwi).
Jakie są objawy podwyższonego cholesterolu?
Hipercholesterolemia, czyli podwyższony poziom cholesterolu we krwi, przez dłuższy czas nie daje żadnych zauważalnych objawów. Zazwyczaj wykrywamy ją przypadkowo podczas rutynowych badań.
Wskutek podwyższonego poziomu cholesterolu we krwi dochodzi do rozwoju miażdżycy i innych chorób sercowo-naczyniowych, także w młodym wieku.
Hipercholesterolemia może także pojawiać się w przebiegu wielu chorób przewlekłych, takich jak niedoczynność tarczycy, otyłość, cukrzyca i choroby autoimmunologiczne.
Ocet jabłkowy – jak wpływa na poziom cholesterolu?
Według doniesień naukowych ocet jabłkowy może wpływać na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, zwłaszcza złego cholesterolu frakcji LDL. Jedno z badań laboratoryjnych prowadzonych z udziałem szczurów wykazało, że podawanie octu jabłkowego wpływa na poprawę profilu lipidowego u tych zwierząt. Zmniejszył on cholesterol frakcji LDL i trójglicerydy, a zwiększył poziomu cholesterolu frakcji HDL (dobry cholesterol).
Badania prowadzone z udziałem ludzi również potwierdziły te właściwości. Metaanaliza z 2021 r. wykazała, że spożywanie octu jabłkowego wpływa na obniżenie stężenia cholesterolu całkowitego w surowicy krwi u ludzi.
Stosowanie octu jabłkowego sprzyja zatem obniżeniu poziomu cholesterolu.
Wysoki poziom cukru – jakie są jego objawy?
Hiperglikemia, czyli podwyższone stężenie glukozy (cukru) we krwi często daje szereg charakterystycznych objawów. Początkowo odczuwamy zmęczenie, osłabienie i senność, wzrost pragnienia i suchość w jamie ustnej. Pojawia się również wielomocz i spadek masy ciała. Objawy mogą pojawić się też dopiero po jakimś czasie trwania hiperglikemii. U osób z podwyższonym poziomem glukozy we krwi obserwuje się także skłonność do infekcji układu moczowego i płciowego.
Na hiperglikemię bardziej narażone są osoby w podeszłym wieku oraz z nadwagą i otyłością. Czasami podwyższony poziom cukru we krwi rozpoznawany jest przypadkowo podczas rutynowego badania krwi.
Hiperglikemia jest objawem cukrzycy. Jest to stan zagrażający zdrowiu i życiu.
Ocet jabłkowy a cukier – czy ma wpływ na obniżenie jego poziomu?
Publikacje naukowe donoszą o pozytywnym wpływie octu jabłkowego na gospodarkę glukozowo-insulinową organizmu. Wykazano, że podawanie octu jabłkowego może sprzyjać obniżeniu glukozy we krwi na czczo i HbA1C (hemoglobiny glikowanej) – wskaźnika oceny skuteczności leczenia osób chorych na cukrzycę.
Dowiedziono również, że spożycie octu jabłkowego może wiązać się ze zwiększeniem wrażliwości komórek na działanie insuliny. Ma to bezpośredni wpływ na stężenie glukozy we krwi.
Badania przeprowadzone na szczurach wykazały, że podawanie octu jabłkowego u szczurów z cukrzycą skutkowało działaniem przeciwhiperglikemicznym i przeciwutleniającym. Mogło także zapobiegać powikłaniom cukrzycy. Niektóre źródła podają, że ocet jabłkowy stosowany jako dodatek do dań może zmniejszyć indeks glikemiczny posiłku.
Ocet jabłkowy wydaje się zatem cennym składnikiem diety u osób cierpiących na cukrzycę i insulinooporność.
Jak stosować ocet jabłkowy na obniżenie cholesterolu i cukru?
Ocet jabłkowy jest dostępny w niektórych sklepach spożywczych, sklepach ze zdrową żywnością i sklepach zielarskich. Przy wyborze kieruj się jak najprostszym składem – bez dodatku zbędnych substancji czy barwników.
Ocet jabłkowy możesz również wykonać samodzielnie w domu zgodnie z poniższym przepisem.
Domowy ocet jabłkowy
Składniki:
- 0,5 kg jabłek (najlepiej kwaśne odmiany),
- 600 ml wody,
- 3 łyżki miodu.
Przygotowanie:
Dokładnie umyj jabłka i usuń gniazda nasienne. Pokrój jabłka na kawałki i umieść w dużym słoiku. Miód rozpuść w 600 ml wody i zalej nim pokrojone jabłka. Woda musi przykrywać je w całości. Słoik odstaw na 3-4 tygodnie, co jakiś czas mieszając. Możesz przykryć go np. gazą. Gdy ocet jabłkowy będzie gotowy, przelej go przez gazę do butelki i przechowuj w chłodnym, zacienionym miejscu.
Podczas stosowania octu jabłkowego obserwuj, czy na jego powierzchni nie pojawiła się pleśń. Jeśli tak, to ocet jabłkowy nie nadaje się do spożycia.
Nie pij nierozcieńczonego octu jabłkowego. Możesz go stosować jako składnik sosów sałatkowych w połączeniu z olejami roślinnymi albo składnik marynaty do mięs.
Ocet jabłkowy z wodą
Możesz pić ocet jabłkowy. Pamiętaj jednak, by rozcieńczyć go wodą (łyżeczka octu jabłkowego na pół szklanki wody). Taką mieszankę najlepiej wypić kilkanaście minut przed posiłkiem, ponieważ ocet jabłkowy wzmaga wydzielanie soku żołądkowego.
Ocet jabłkowy nie jest zalecany osobom z refluksem żołądkowo-przełykowym i wrzodami żołądka.
Winegret z octem jabłkowym
Ocet jabłkowy można stosować jako składnik sosu sałatkowego. Do sosu można dodać również oliwę z oliwek, czyli źródło zdrowych tłuszczów, które korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy.
Domowy winegret z octem jabłkowym
Składniki:
- 1 łyżeczka octu jabłkowego,
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
- 0,5 łyżeczki miodu,
- 0,5 łyżeczki musztardy,
- sól, pieprz.
Wszystkie składniki wymieszaj w moździerzu, słoiku lub shakerze. Na koniec dodaj sól i pieprz do smaku.
- Hadi A., Pourmasoumi M., Najafgholizadeh A., Clark C.C.T., Esmaillzadeh A., The effect of apple cider vinegar on lipid profiles and glycemic parameters: a systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials, BMC Complement Med Ther 2021 Jun 29;21(1):179.
- Shishehbor F., Mansoori A., Sarkaki A.R., Jalali M.T., Latifi S.M., Apple cider vinegar attenuates lipid profile in normal and diabetic rats., Pak J Biol Sci. 2008 Dec 1;11(23):2634-8.
- Hmad Halima B., Sarra K., Jemaa Houda B., Sonia G., Abdallah A., Antidiabetic and Antioxidant Effects of Apple Cider Vinegar on Normal and Streptozotocin-Induced Diabetic Rats, Int J Vitam Nutr Res. 2018 Dec;88(5-6):223-233.
- Gajewska M., Bartodziejska B., Szosland- Faltyn A., Wykorzystanie procesów fermentacyjnych do opracowania innowacyjnej metody otrzymywania octu jabłkowego o właściwościach prozdrowotnych, ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2020, 27, 3 (124), 77-86.
- Cieślowska B., Cieślowska P., Superfoods, czyli żywność o wysokiej wartości odżywczej, Wydawnictwo SBM, 2016.
- Ming Yeong Lim, O’Neale Roach J., Metabolism and nutrition, Elsevier, 2012.
- Jarosz M., Praktyczny podręcznik dietetyki, Instytut Żywności i Żywienia, 2010.
bardzo przystępny, czytelny artykuł.
Dziękujemy za komentarz🙂
Dobry artykuł. Nie do końca wiadomo, jak długo można stosować ocet w codziennej diecie
Faktycznie źródła nie precyzują dokładnie czasu stosowania octu. W niewielkich ilościach, np. jako dodatek do vinagretu, może być stosowany przez długi czas. Jednak długotrwałe spożywanie dużych ilości octu może prowadzić do wystąpienia działań niepożądanych, np. obniżenia poziomu potasu we krwi czy erozji szkliwa, a w konsekwencji próchnicy.