Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Black Week
X - Nutricia Bebilon
X - Axobiotic
X - Inhalatory
5

Jak zadbać o odpowiednią ilość cynku w diecie?

Słuchaj artykułu

Cynk pełni w organizmie wiele różnych funkcji, m.in. warunkuje prawidłowy wzrost i rozwój organizmu, reguluje prawidłową pracę układu odpornościowego, a także umożliwia odbierania bodźców słuchowych i smakowych. Cynk jest również ważnym czynnikiem modulującym funkcje mózgu – odpowiada m.in. za wspomaganie procesów uczenia się i zapamiętywania. Stężenie cynku w organizmie musi być jednak kontrolowane, ponieważ niedobory są związane z wieloma stanami patologicznymi, natomiast nadmiar cynku może być nawet toksyczny. Jakie jest zapotrzebowanie na cynk? Jakie są jego źródła? 

Jak zadbać o odpowiednią ilość cynku w diecie?

Zapotrzebowanie na cynk u dzieci i dorosłych 

Zapotrzebowanie na cynk różni się u poszczególnych osób i jest zależne m.in. od wieku i stanu fizjologicznego.  

Waha się od 3 do 13 mg/dobę.  

Zwiększone zapotrzebowanie na cynk obserwuje się u nastolatków w wieku 13-18 lat ze względu na ich intensywny wzrost i rozwój oraz u kobiet w ciąży i karmiących piersią. W czasie ciąży wzrasta przyswajanie cynku z pożywienia i dodatkowo zapotrzebowanie na ten składnik jest większe ze względu na konieczność pokrycia potrzeb rozwijającego się płodu. U kobiet karmiących naturalnie również zaleca się wyższe spożycie cynku, ponieważ muszą one uzupełnić straty związane z produkcją mleka.  


Preparaty zawierające cynk
Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Nadmiar i niedobór cynku w diecie 

Ilość cynku, jaka zazwyczaj występuje w żywności, nie prowadzi do jego nadmiernego spożycia. 

Skutki nadmiaru cynku można odczuć przy długotrwałym przyjmowaniu zbyt dużych dawek cynku wraz z suplementami diety.  

Ostre zatrucie cynkiem objawia się bólami żołądka, nudnościami, utratą apetytu, biegunkami i bólami głowy.  

Niedobór cynku może wystąpić  m.in. u osób stosujących restrykcyjne diety, nieurozmaiconą dietę czy borykających się z chorobami układu pokarmowego uniemożliwiającymi odpowiednie  wchłanianie tego pierwiastka. 

Źródła cynku w diecie 

Głównym źródłem cynku w żywności, zapewniającym jego odpowiednie przyswojenie, są produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak mięso, wątroba, sery podpuszczkowe, jaja czy ostrygi. Wśród produktów roślinnych obfitujących w cynk można wymienić chleb żytni razowy, kaszę gryczaną, pestki dyni, migdały, a także białą fasolę. 

ProduktIlość cynku w mg na 100 g produktu
Produkty zwierzęce
Ostrygi 16,6
Wątroba cielęca 8,4
Krewetki 5,2
Ser gouda (tłusty)4,2
Ser cheddar (pełnotłusty)4,1
Wieprzowina (karkówka)3,1
Jajka 1,8
Produkty roślinne
Otręby pszenne8,9
Suszone grzyby shiitake 7,7
Pestki dyni 7,5
Fasola biała (nasiona suche)3,8
Kasza gryczana3,5
Migdały 3,2
Chleb żytni razowy2,5

Przyswajalność cynku z diety 

Cynk, podobnie jak żelazo, lepiej przyswaja się z produktów pochodzenia zwierzęcego niż roślinnego.  

Wyróżnia się czynniki wspomagające i ograniczające przyswajalność cynku. Na wchłanianie cynku korzystnie wpływają niektóre aminokwasy, kwas cytrynowy i witamina A. Wchłanianie tego składnika mineralnego ogranicza natomiast obecność: 

  • fitynianów,  
  • błonnika
  • szczawianów,  
  • niektórych składników mineralnych (np. miedzi, żelaza niehemowego (z produktów roślinnych), wapnia). 

Za zmniejszone wchłanianie cynku jest także odpowiedzialny alkohol i produkty o znacznym stopniu przetworzenia. 

Odpowiednia, zbilansowana dieta jest w stanie całkowicie pokryć zapotrzebowanie na cynk. Można go znaleźć zarówno w produktach pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. Ważne, by w codziennym jadłospisie starać się uwzględniać produkty bogate w cynk i zwracać uwagę na czynniki poprawiające i ograniczające jego wchłanianie. W sytuacjach, gdy suplementacja cynku jest konieczna, należy przeprowadzić ją pod okiem specjalisty, ponieważ nadmiar cynku może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych.    

Przeczytaj również:
Cynk – jaka jest jego rola w budowaniu naszej odporności?


Źródła
Zwiń
Rozwiń

Źródła: 

  1. Gapys B., Raszeja-Specht A., Bielarczyk H., Rola cynku w procesach fizjologicznych i patologicznych organizmu, Diagn Lab, 2014; 50(1): 45-52. 
  2. Szcześniak M., Grimling B., Meler J., Cynk – pierwiastek zdrowia, Farm Pol, 2014, 70(7): 363-366. 
  3. Marger L., Schubert CR., Bertrand D., Zinc: an underappreciated modulatory factor of brain function, Biochem Pharmacol, 2014, 91(4): 426-435. 
  4. Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewskiej J. (red.), Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, 2020. 
  5. Baza produktów i wartości odżywczych – program do układania jadłospisów Kcalmar.pro. 
Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę