Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Ekspert kosmetyczny: przebarwienia
X - Gotowi na malucha 2
X - Nutricia Bebilon
X - Nutricia Danacol
X - Inhalatory
86

Produkty obniżające cholesterol. Sprawdź tabelę!

Słuchaj artykułu

Około 20-40% cholesterolu w organizmie pochodzi z diety. Pozostałe 60-80% powstaje wewnątrz organizmu, głównie w wątrobie i jelicie cienkim. Cholesterol w gruncie rzeczy jest istotny dla zachowania prawidłowych funkcji fizjologicznych. Jego nadmiar nie jest już jednak korzystny. Jakie produkty warto jeść, a jakich unikać?

Produkty obniżające cholesterol. Sprawdź tabelę!

Jak nasza dieta wpływa na poziom cholesterolu?

Nadmiar cholesterolu całkowitego i cholesterolu LDL (tzw. złego cholesterolu) w osoczu zwiększa ryzyko rozwoju chorób układu krążenia. Złe nawyki żywieniowe, w tym nadmiar nasyconych kwasów tłuszczowych oraz kwasów tłuszczowych trans obecnych np. w żywności wysokoprzetworzonej i jedzeniu typu fast-food może wpływać na wzrost jego stężenia. Na Zachodzie dzienne spożycie cholesterolu wynosi nawet 400 mg (zalecane dzienne spożycie to 300 mg/dobę).

Najwięcej cholesterolu zawierają podroby, tłuszcz mleczny i jaja.

Produkty obniżające cholesterol – tabela

Do produktów, które pomogą Ci obniżyć poziom „złego” cholesterolu, zaliczamy:

Produkt/grupa produktówPrzykład
orzechywłoskie, brazylijskie
warzywacebula, czosnek, pomidor, batat
owoceawokado, jabłko, banan, granat, truskawka
rośliny strączkowebób, ciecierzyca, fasola, groch, soczewica, soja
rośliny zbożoweowies, jęczmień, ryż
olejeolej rzepakowy, oliwa z oliwek
rybyśledzie
produkty bogate w sterole i stanole roślinneorzechy, nasiona, produkty zbożowe, rośliny strączkowe i produkty wzbogacane o te związki, np. margaryny
produkty bogate w błonniksiemię lniane, babka płesznik
pozostałemiód, gorzka czekolada, imbir, cynamon

Orzechy

W codziennej diecie uwzględnij orzechy bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe n-6 (PUFA), takie jak orzechy włoskie czy brazylijskie. Ich obecność w diecie ma dobroczynny wpływ na zdrowie. Kwas linolowy (LA) z rodziny wielonienasyconych kwasów tłuszczowych n-6 wpływa na zmniejszenie cholesterolu LDL, a także triacylogliceroli.  

Warzywa

  • Cebula – jest to jedno z najbardziej popularnych warzyw na świecie. Cebula charakteryzuje się właściwościami bakteriobójczymi (m.in. dzięki allicynie), a także korzystnym wpływem na profil lipidowy. 
  • Czosnek – chroni przed podwyższonym stężeniem cholesterolu powodowanym przez nieprawidłową dietę. 
  • Pomidory – są źródłem likopenu i związków z grupy karotenoidów. Likopen znajduje się również w przetworach pomidorowych. Z kolei karotenoidy przyczyniają się do zmniejszenia cholesterolu LDL, a przy tym zwiększają dobry cholesterol. Udowodniono, że beta-karoten dostarczany razem z witaminą C i E zapobiega rozwojowi miażdżycy. 
  • Bataty – są źródłem błonnika nierozpuszczalnego, beta-karotenu, antocyjanów, witamin i składników mineralnych. Obecność błonnika zapobiega m.in. zaparciom oraz wspomaga obniżenie stężenia cholesterolu LDL. Z kolei wspomniany wcześniej beta-karoten również korzystnie wpływa na profil lipidowy, obniżając cholesterol LDL, a zwiększając poziom „dobrego” cholesterolu HDL.

Owoce

  • Awokado – jest dobrym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-9 oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które odgrywają istotną rolę w profilaktyce cholesterolowej. Awokado można spożywać na różne sposoby, np. w formie past czy jako dodatek do sałatek. Bardzo dobrze sprawdzi się również jako zamiennik masła na kanapkach. 
  • Jabłka – jak wykazano w jednym z badań, jedzenie dwóch jabłek dziennie wpływa korzystnie na zdrowie, m.in. obniżając poziom cholesterolu LDL. Takie pozytywne działanie przypisuje się pektynom (składnik błonnika), ale i polifenolom zawartym w tych owocach.  
  • Banany – są dobrym źródłem potasu, a także witamin A, B1, B2, B6 i C. Dzięki zawartości pektyn zwiększają poziom „dobrego” cholesterolu przy równoczesnym obniżeniu frakcji LDL. 
  • Granat – to źródło witamin C, E, B i A, a także cennych składników mineralnych oraz antyoksydantów. Działa profilaktycznie na układ sercowo-naczyniowy, obniżając stężenie „złego” cholesterolu.  Z owoców granatu możemy robić orzeźwiające soki, a także dodawać nasiona do sałatek czy ulubionych potraw.  
  • Truskawki – przeprowadzono badanie, w którym udowodniono pozytywny wpływ spożywania truskawek na profil lipidowy. Badanie polegało na spożywaniu 500 g truskawek dziennie przez miesiąc. Zaobserwowano istotne obniżenie cholesterolu całkowitego, cholesterolu LDL, a także trójglicerydów. 

Rośliny strączkowe

  • Dowiedziono, że izoflawony sojowe zawarte w soi obniżają cholesterol LDL.
  • W jednym z badań wykazano, że dieta bogata w rośliny strączkowe inne niż soja wpływa na obniżenie zarówno cholesterolu całkowitego, jak i frakcji LDL. W celu profilaktyki cholesterolowej zaleca się zastępowanie mięsa roślinami strączkowymi. 

Rośliny zbożowe

  • Owies – jest dobrym źródłem rozpuszczalnego błonnika. Warto zadbać o jego odpowiednią ilość w codziennej diecie. Spożycie owsa może pomóc w walce z nadwagą, nadciśnieniem, a także obniżyć poziom cholesterolu całkowitego i frakcji LDL. 
  • Jęczmień – zawarte w nim betaglukany mają udowodniony wpływ na profil lipidowy. Jęczmień wykazuje działanie zmniejszające stężenie zarówno cholesterolu całkowitego, jak i frakcji LDL. Spożywanie produktów jęczmiennych (i/lub owsianych) jest istotne w kontekście profilaktyki chorób sercowo-naczyniowych. 
  • Ryż – najpopularniejszym rodzajem ryżu jest ryż biały. Coraz więcej osób wybiera jednak ryż brązowy, który charakteryzuje się m.in. niższym indeksem glikemicznym. Najprawdopodobniej spożycie ryżu pełnoziarnistego wpływa na zmniejszenie stężenia cholesterolu LDL.  

Oleje

  • Olej rzepakowy – charakteryzuje się prawidłowym stosunkiem kwasów omega-6 do omega-3, a jego codzienne stosowanie obniża poziom niechcianych lipidów we krwi.  
  • Oliwa z oliwek – jest podstawowym składnikiem diety śródziemnomorskiej. Składa się przede wszystkim z kwasu oleinowego. Ponadto jej prozdrowotne właściwości zawdzięczamy związkom fenolowym. Naturalnie występujące w niej antyoksydanty działają protekcyjnie przed pojawieniem się wolnych rodników. Oliwa z oliwek obniża stężenie cholesterolu całkowitego i frakcji LDL, a jednocześnie zwiększa stężenie „dobrego” cholesterolu HDL. 

Ryby

Śledzie są dobrym źródłem kwasów omega-3, które korzystnie wpływają na poziom cholesterolu, regulując ich poziom. W zaburzeniach lipidowych zaleca się również włączenie do diety innych tłustych ryb morskich. 

Produkty bogate w sterole i stanole roślinne

Dzienne spożycie 2 g fitosteroli pomaga w zmniejszeniu stężenia frakcji LDL cholesterolu. Ich naturalnym źródłem są orzechy, nasiona, a także produkty zbożowe i rośliny strączkowe. Jednakże ich największą ilość znajdziemy w produktach wzbogacanych o te związki (np. w margarynach).

Produkty bogate w błonnik

  • Siemię lniane – dzięki zawartości rozpuszczalnego błonnika, a także kwasu linolenowego korzystnie działa na przewód pokarmowy, a także świetnie sprawdzi się w walce z cholesterolem. Najkorzystniejsze właściwości wykazuje to siemię lniane, które przed spożyciem samodzielnie zmielimy.
  • Babka płesznik – możemy ją traktować jako naturalny błonnik, w związku z czym zapewnia ona uczucie sytości, a także pomaga przy zaparciach. Wpływa też na poziom cholesterolu i glukozy we krwi. 

Gorzka czekolada

Zarówno kakao, jak i dobrej jakości gorzka czekolada (min. 70% kakao) może zmniejszać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Oprócz tego spożywanie gorzkiej czekolady może działać wspomagająco w leczeniu miażdżycy. Udowodniono, że gorzka czekolada o dużej zawartości flawonoidów zmniejsza stężenie frakcji LDL cholesterolu i zwiększa poziom cholesterolu HDL.  

Miód

Jego regularne spożywanie może zmniejszyć stężenie cholesterolu całkowitego, frakcji LDL i triglicerydów, a jednocześnie zwiększyć stężenie „dobrego” cholesterolu HDL. Miód jest także źródłem związków fenolowych, które działają przeciwzakrzepowo, przeciwniedokrwiennie i przeciwutleniająco. W zależności od rodzaju wykazuje on nieco inne działanie, np. miód gryczany wspomaga hamowanie procesów miażdżycowych. Pamiętać, że miód powinien stanowić jedynie dodatek do diety. 


Imbir

Znajdziemy go na sklepowych półkach w formie korzenia lub gotowej przyprawy. Imbir wspomaga walkę z wysokim cholesterolem. Redukując stężenie cholesterolu całkowitego, frakcji LDL i triacylogliceroli oraz zwiększa poziom „dobrego” cholesterolu. Stosuj imbir jako dodatek do diety w ilości do 2 g dziennie. 

Cynamon

Drogocenne właściwości cynamonu pomogą w walce ze „złym” cholesterolem, normalizując jego poziom. Cynamon świetnie sprawdzi się jako dodatek do owsianki, budyniu, naleśników, a nawet gulaszu.

Pamiętaj, że oprócz prawidłowo zbilansowanej diety równie ważna jest aktywność fizyczna. Regularne ćwiczenia powodują tworzenie endorfin w naszym organizmie i dobrze wpływają na samopoczucie, ale co najważniejsze zmniejszają ryzyko zachorowania na wiele chorób, m.in. miażdżycę, nadciśnienie czy udar. Aktywność fizyczna ma także wpływ na profil lipidowy.


Preparaty wspomagające obniżenie cholesterolu
Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Przeczytaj również:
Cholesterol. Jakie są normy wiekowe dla dorosłych i dzieci?


Źródła
Zwiń
Rozwiń
  • Alvarez-Suarez JM, Giampieri F, Tulipani S, Casoli T, Di Stefano G, González-Paramás AM, Santos-Buelga C, Busco F, Quiles JL, Cordero MD, Bompadre S, Mezzetti B, Battino M. One-month strawberry-rich anthocyanin supplementation ameliorates cardiovascular risk, oxidative stress markers and platelet activation in humans. J Nutr Biochem. 2014 Mar;25(3):289-94. 
  • Borzoei A., Rafraf M., Asghari-Jafarabadi M. (2018a). Cynamon poprawia czynniki metaboliczne bez wykrywalnego wpływu na adiponektynę u kobiet z zespołem policystycznych jajników. Azja Pacyfik. J. Clin. Nutr. 27, 556-563. 10.6133/apjcn.062017.13.  
  • Del Gobbo LC., Falk MC., Feldman R., Lewis K., Mozaffarian D. Are phytosterols responsible for the low-density lipoprotein-lowering effects of tree nuts?: A systematic review and meta-analysis. J Am Coll Cardiol. 2015;65(25):2765–2767. 
  • Frontczak M., Olas B. Miód i jego składniki chemiczne-rola w profilaktyce i leczeniu chorób układu krążenia. KOSMOS;70(1):115-119. 
  • Grzymisławski M., Kargulewicz A., Skrzypczak D. Współczesne wyzwania praktycznej terapii żywieniowej w zaburzeniach lipidowych. Wybrane problemy kliniczne.Forum Zaburzeń metabolicznych 2013;4(4):170-177. 
  • Jarosz M. [red.], Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa, 2012. 
  • Kulik K., Waszkiewicz-Robak B. Orzechy jadalne jako źródło składników bioaktywnych. Trendy w żywieniu człowieka: 2015.43-156. 
  • Koutsos A., Riccadonna S., Ulaszewska M.M., Franceschi P., Trošt K., Galvin A., Braune T., Fava F., Perenzoni D., Mattivi F., et al. Two apples a day lower serum cholesterol and improve cardiometabolic biomarkers in mildly hypercholesterolemic adults: A randomized, controlled, crossover trial. Am. J. Clin. Nutr. 2020;111:307–318. doi: 10.1093/ajcn/nqz282.  
  • Kopiasz Ł. Właściwości prozdrowotne i mechanizmy działania beta-glukanów zbożowych.  KOSMOS. 68(2):2019. 
  • Krochmal M.,Sawicka B.Możliwości wykorzystania batata w produkcji żywności  funkcjonalnej.Żywność a składniki bioaktywne.5-14. 
  • Noga A., Nazarewicz S., Papież Ł., Bielawski W., Piecyk C. Studia nad twardością liofilizatów z banana uzyskanych w zróżnicowanych warunkach. Wybrane zagadnienia z zakresu przemysłu spożywczego oraz zarządzania i inżynierii produkcji. 2020.60-68. 
  • Olechnowicz J., Suliburska J. Możliwości zastosowania gorzkiej czekolady i zawartych w niej flawonoidów w profilaktyce i terapii zespołu metabolicznego. Forum Zaburzeń Metabolicznych;6(2):2015. 49-55. 
  • Wala K., Kuczyńska M., Zdrojewicz Z. Cebula-niedocenione źródło korzyści terapeutycznych.Med Rodz 2019;22(1): 41-46. 
  • Zdrojewicz Z., Jagodziński A.,Kowalik M. Ryż to zdrowie-prawda czy mit?. Med Rodz 2017;20(1):53-59. 
  • http://www.postepyfitoterapii.pl/wp-content/uploads/2020/12/pf_2020_169-176.pdf. 
  • https://dietetycy.org.pl/blonnik-witalny/.
  • https://ncez.pzh.gov.pl/aktywnosc-fizyczna/wplyw-wysilku-fizycznego-na-profil-lipidowy/. 
  • https://dietetycy.org.pl/siemie-lniane-wlasciwosci/. 
  • https://dietetycy.org.pl/imbir-nie-tylko-przyprawa/. 
  • https://dietetycy.org.pl/owoc-granatu/.
  1. 17 lutego 2022, 14:43
    Janina

    Jestem ciągle zmęczona i mam skaczące ciśnienie. Żadne leki nie pomagają. Mam też podwyższony cholesterol, proszę o poradę, dziękuję.

    1. 21 lutego 2022, 14:38
      mgr farm. Marta Grabowska
      mgr farm. Marta Grabowska

      Dzień dobry, objawy, które Pani opisuje należy skonsultować z lekarzem.

    2. 30 października 2023, 11:51
      Irena

      Witam. Czy może Pani powiedzieć jakie zalecenia ma Pani. Mam to samo.

  2. 17 lipca 2023, 18:28
    Maria

    Treść jasno merytorycznie przedstawiona . Super
    Właśnie wysłałam swój adres licząc na więcej porad.
    Pozdrawiam

    1. 18 lipca 2023, 08:51
      Weronika Zielińska
      Poradnik Gemini

      Bardzo nam miło 🙂

  3. 21 lipca 2023, 21:51
    DOROTA

    Chciałabym obniżyć cholesterol w sposób naturalny, ponieważ nie chcę brać tabletek. Artykuł bardzo pomocny, chętnie spróbuję i wdrożę powyższe w swoją dietę. Zobaczymy.

    1. 24 lipca 2023, 09:02
      Weronika Zielińska
      Poradnik Gemini

      Cieszymy się, że artykuł się Pani spodobał 🙂

  4. 2 sierpnia 2023, 22:36
    Krystyna

    Pouczający, I wskazany do powielania

    1. 3 sierpnia 2023, 07:52
      Weronika Zielińska
      Poradnik Gemini

      Dziękujemy 🙂

  5. 23 października 2023, 12:59
    Krysia

    Opis bardzo przystępny, dużo na tej publikacji zyskałam!

    1. 24 października 2023, 10:19
      Poradnik Gemini
      Poradnik Gemini

      Cieszymy się, że artykuł był dla Pani pomocny 🙂

  6. 29 listopada 2023, 18:41
    Ewa

    Extra artykuł. Bardzo pomocny w utrzymaniu zdrowia:-)

    1. 30 listopada 2023, 08:46
      Weronika Zielińska
      Poradnik Gemini

      Dziękujemy za miły komentarz 🙂

  7. 26 stycznia 2024, 12:51
    Roman

    INFORMACJE Bardzo ważne i potrzebne każdemu !!!

    1. 26 stycznia 2024, 12:56
      Poradnik Gemini
      Poradnik Gemini

      Dziękujemy 🧡

  8. 21 lutego 2024, 08:23
    Magdalena

    Dziękuję
    za rzeczowa prosta poradę zaczynam od zaraz , bo mi łydki juz nie dają spokojnie funkcjonowac
    Pozdrawiam

    1. 21 lutego 2024, 10:46
      Poradnik Gemini
      Poradnik Gemini

      Życzymy powodzenia i dużo zdrowia.

  9. 22 maja 2024, 02:30
    Mirka

    Bardzo dobry artykuł , przejrzyście opisane Więcej takich informacji Pozdrawiam serdecznie autorów

Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę