Acerola. Czy warto ją suplementować? Przegląd aceroli
Acerola, znana również jako wiśnia z Barbados, to mały owoc o niezwykłych właściwościach zdrowotnych. Choć z wyglądu przypomina klasyczną wiśnię, jej wartość odżywcza bije na głowę większość owoców. Poznaj właściwości aceroli.
Acerola – co to jest?
Acerola (malpigia granatolistna) to roślina pochodząca z Wysp Kanaryjskich, której głównym producentem jest Brazylia. Acerola ma wiele właściwości prozdrowotnych, dlatego staje się coraz bardziej popularna. Owoce aceroli wyglądem przypominają wiśnie. Można jeść je na surowo lub poddawać obróbce termicznej, by przygotować np. soki czy dżemy.
Acerola – zawartość witaminy C
Witamina C jest to mieszanina różnych związków aktywnych. W jej skład wchodzi głównie kwas askorbinowy, którego naturalnym źródłem jest właśnie acerola. Stężenie kwasu askorbinowego w świeżych owocach aceroli wynosi 1,18-2,43 g na 100 g. Witamina C działa antyoksydacyjnie, uczestniczy w syntezie kolagenu, hormonów steroidowych, karnityny. Wpływa na wchłanianie żelaza w organizmie.
Acerola – właściwości
Owoce aceroli są cennym źródłem substancji aktywnych, które odpowiadają za jej działania prozdrowotne. W aceroli, prócz kwasu askorbinowego, znajdziemy przede wszystkim kwas jabłkowy, karotenoidy, polifenole, antocyjany.
Acerola wspiera:
- odporność – kwas askorbinowy pobudza układ odpornościowy do pracy; acerola stymuluje produkcję przeciwciał w trakcie infekcji, działa przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie;
- mikrobiom jelit – acerola ma właściwości prebiotyczne, czyli pobudza wzrost korzystnych bakterii w jelicie; wspiera wzrost bakterii z rodzaju Bifidobacterium, Lactobacillus, a ogranicza rozrost bakterii Enterococcus, Clostridium, Eubacterium rectale;
- funkcjonowanie wątroby – związki aktywne z grupy kumaryn, flawonoidów mają właściwości ochronne i regenerujące komórki wątroby; spożywanie ekstraktów z aceroli, zwłaszcza z liści, może przyczynić się do obniżenia markerów wątrobowych, w tym ALT, AspAT; ekstrakt z aceroli działa przeciwzapalnie w komórkach wątroby podobnie jak sylimaryna pozyskiwana z ostropestu;
- komórki układu pokarmowego – polisacharydy z aceroli ochraniają komórki wyściełające układ pokarmowy; spożywanie aceroli przyspiesza regenerację komórek nabłonka żołądka i jelit, które zostały uszkodzone przez stres oksydacyjny;
- detoksykację organizmu – działanie to przypisuje się zawartości kwasu glukuronowego, który łączy się z substancjami toksycznymi, przekształcając je w glukurioniany; takie cząsteczki są usuwane z organizmu przez nerki wraz z moczem;
- produkcję hormonów steroidowych – acerola zawiera beta-sitosterol, który może być wyjściowym związkiem do produkcji steroidowych hormonów płciowych; długotrwała suplementacja aceroli może podnosić poziom testosteronu w organizmie i tym samym przyczynić się do rozbudowy masy mięśniowej;
- odchudzanie – regularne spożywanie aceroli przyspiesza przemianę materii, co może przełożyć się na obniżenie masy ciała;
- leczenie nowotworów – w ekstraktach z liści aceroli znajdują się substancje, które obniżają żywotność komórek nowotworowych piersi i okrężnicy; suplementacja tym ekstraktem jest polecana kobietom z mutacją genów BRCA1 i BRCA2 oraz tym, które wcześniej chorowały na nowotwór piersi.
Acerola – przeciwwskazania
Acerola i suplementy z niej wytwarzane są bezpieczne.
Zachowaj ostrożność w przypadku:
- chorób nerek i wątroby,
- ograniczania witaminy C w diecie,
- kamicy nerkowej,
- uczulenia na lateks (acerola może wywołać krzyżową reakcję alergiczną).
Acerola dla dzieci
W okresie jesienno-zimowym wielu rodziców decyduje się na wprowadzenie dodatkowej suplementacji witaminy C swoim dzieciom na wzmocnienie odporności. Dobrym wyborem jest podawanie aceroli, która jest naturalnym źródłem tej witaminy. Pamiętaj, że dzieci mają niższe zapotrzebowanie dzienne na tę witaminę niż osoby dorosłe. Wybierz taki suplement diety, którego dawka będzie odpowiednia dla Twojego dziecka.
Acerola w ciąży
W ciąży wzrasta zapotrzebowanie na różne składniki odżywcze, w tym witaminę C. Jeśli jesteś w ciąży, powinnaś przyjmować dziennie 80-85 mg tej witaminy (ok. 10 mg więcej niż normalnie). Twoja dieta nie pokrywa tego zapotrzebowania? Możesz włączyć suplementy z acerolą w tym okresie.
Acerola – jaką formę wybrać?
Suplementy z acerolą dostępne są w kilku formach, dostosowanych do różnych potrzeb. Tabletki z acerolą są wygodne do codziennego stosowania i zapewniają precyzyjną dawkę witaminy C. Proszek z aceroli to wszechstronna opcja – można go dodawać do koktajli, jogurtów czy wody, co ułatwia włączenie go do diety. Sok z aceroli natomiast jest naturalnym i smacznym sposobem na szybkie uzupełnienie witaminy C, idealny do picia samodzielnie lub jako dodatek do napojów.
Acerola – tabletki
Herbapol Acerola+
- Skład w 1 tabletce: wyciąg z aceroli 300 mg, w tym witamina C 150 mg.
- Dawkowanie: 1 tabletka dziennie, w razie potrzeby 2 razy dziennie.
Aliness Acerola
- Skład w 1 tabletce: 500 mg wyciągu z owoców aceroli, w tym 125 mg witaminy C.
- Dawkowanie: 1-3 tabletki dziennie.
Grinovita Acerola
- Skład w 1 tabletce: ekstrakt z aceroli 480 mg, w tym witamina C 120 mg.
- Dawkowanie: dzieci 1-3 lata do 2 tabletek dziennie, dzieci 6-12 lat do 4 tabletek dziennie, młodzież i dorośli do 8 tabletek dziennie.
Acerola w proszku
MyVita Acerola Bio
- Skład w dziennej porcji: ekologiczny suszony sok z owoców aceroli 2000 mg, w tym 340 mg witaminy C.
- Dawkowanie: 1 g proszku dwa razy dziennie.
Now Foods Acerola
- Skład w dziennej porcji: wyciąg z owocu aceroli (4:1) 3,2 g, witamina C 160 mg,
- Dawkowanie: 1 płaska łyżeczka dziennie (3,2 g).
Wish Acerola
- Skład w dziennej porcji: ekstrakt z aceroli 500 mg, w tym witamina C 125 mg.
- Dawkowanie: 0,5 g proszku (0,5 miarki).
Acerola – sok
Alter Medica Acerola
- Skład w dziennej porcji 50 ml: puree z owoców aceroli, w tym naturalna witamina C minimum 530 mg.
Herbal Monasterium Acerola
- Skład w dziennej porcji 50 ml: sok z aceroli z miąższem, w tym witamina C minimum 530 mg.
Oleofarm Soki Świata Acerola
- Skład w dziennej porcji 60 ml: sok z aceroli, w tym witamina C 600 mg.
Przeczytaj również:
Ranking suplementów na odporność. Co wybrać?
- Olędzki R., Acerola – zastosowanie w żywieniu, profilaktyce zdrowia oraz w pozyskiwaniu substancji o znaczeniu przemysłowym, Nauki inżynierskie i technologie, 2020.
- Cieślik E., Gębusia A., Charakterystyka właściwości prozdrowotnych owoców roślin egzotycznych, Postępy Fitoterapii, 2012.