Acerola - zawartość witaminy C
Świeże owoce aceroli zawierają od 1,4 do 2,5g witaminy C na każde 100g. To całkiem sporo, nawet jeśli przyjmiemy dolną granicę. Acerola ma również tę przewagę nad innymi, naturalnymi źródłami kwasu askorbinowego, że zawiera wiele innych dobroczynnych substancji, które wspomagają wchłanianie oraz metabolizm witamin. Jest to zatem bardzo dobre źródło witaminy C, która występuje ponadto w postaci łatwo przyswajalnej.
Acerola wykorzystywana do produkcji suplementów diety zwykle trafia do nich w postaci suszu owocowego albo soku. W obu tych forma dostarcza pełnych właściwości witaminy C, ponieważ kluczem do skutecznej suplementacji kwasu askorbinowego nie jest jego wyizolowanie z owoców aceroli, ale dostarczenie do organizmu wraz z innymi dobroczynnymi substancjami zawartymi w wiśniach z Barbados.
Acerola - kiedy rozpocząć suplementację?
W procesie suplementacji witaminy C bardzo ważne jest zrozumienie, że organizm nie ma zdolności do gromadzenia jej zapasów. Oznacza to, że przyjmowanie na przykład aceroli na zapas, nie ma sensu i nie powinno mieć miejsca. Z całą pewnością warto natomiast sięgać po produkty z wysoką zawartością dobrze przyswajalnej witaminy C w okresach szczególnego zapotrzebowania organizmu. Są to momenty spadku odporności oraz czas po przebytej infekcji, czyli kiedy organizm stara się odtworzyć liczbę białych krwinek sprzed choroby. Do ich syntezy w organizmie potrzebna jest witamina C, dlatego nawet po wyleczeniu warto jeszcze przez jakiś czas zażywać produkty zawierające acerolę. Następnie dawkę należy stopniowo zmniejszać i dbać o zrównoważoną dietę, dostarczającą odpowiednie ilości witamin do osłabionego po przebytej infekcji organizmu.