Czy mleko kokosowe jest zdrowe?
W ostatnim czasie coraz popularniejsze staje się mleko roślinne. Niektórzy sięgają po nie ze względu na walory smakowe, inni z uwagi na nietolerancje pokarmowe. Jakie właściwości ma mleko kokosowe? Czy jest dobrą alternatywą dla mleka krowiego? Przeczytaj w artykule!
Mleko kokosowe – jak się je pozyskuje?
Mleko kokosowe to biała, mleczna substancja pozyskiwana z miąższu dojrzałych orzechów kokosowych. Orzechy kokosowe są rozbijane przy pomocy specjalnych narzędzi na mniejsze kawałki i pozbawiane łupin. Następnie kawałki kokosa są blendowane i poddawane procesowi homogenizacji. Taka mieszanina jest później filtrowana i wyciskana, co pozwala wydobyć mleczko kokosowe. Wyekstrahowane mleko kokosowe pasteryzuje się i przechowuje w specjalnych, szczelnie zamkniętych pojemnikach.
Mleko kokosowe – kalorie i wartości odżywcze
Mleko kokosowe jest bogate w antyoksydanty, takie jak witamina E, które spowalniają procesy starzenia.
Mleko kokosowe jest też dobrym źródłem:
- potasu (263 mg w 100 g),
- fosforu (100 mg w 100 g),
- magnezu (37 mg w 100 g),
- żelaza (1,7 mg w 100 g).
Zawiera około 230 kcal w 100 g. Taka porcja mleka kokosowego dostarcza 2,3 g białka, 23,8 g tłuszczów (w tym 21,1 g kwasów nasyconych), 5,5 g węglowodanów i 2,2 g błonnika.
Mleko kokosowe – właściwości
Prócz składników odżywczych i mineralnych mleko kokosowe zawiera również kwas laurynowy o właściwościach przeciwbakteryjnych, przeciwwirusowych i wspomagających układ odpornościowy. Naturalnie występuje on w mleku kobiet karmiących i wpływa pozytywnie na układ nerwowy dziecka. Kwas laurynowy wspomaga leczenie infekcji jelitowych, np. wywołanych przez pasożyty.
Mleko kokosowe, ze względu na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych, działa regenerująco i nawilżająco na skórę.
Ile mleka kokosowego można pić dziennie?
Mleko kokosowe jest dość kaloryczne i zawiera spore ilości tłuszczu. Może być ciężkostrawne, co obciąża układ pokarmowy. Osoba zdrowa, z prawidłową masą ciała, której nie dotyczą choroby układu krążenia, może pozwolić sobie na częstsze włączanie do diety mleka kokosowego niż osoba chorująca np. na miażdżycę. Nie istnieje jednak konkretna rekomendacja, ile mleka kokosowego można pić dziennie. Dobowe spożycie kwasów tłuszczowych, zatem i produktów będących ich źródłem, powinno być jednak możliwie jak najniższe.
Czy mleko kokosowe podnosi cholesterol?
Istnieje związek między nadmiernym spożyciem tłuszczów nasyconych a chorobą wieńcową serca. Składniki kokosa zawierają znaczne ilości średniołańcuchowych trójglicerydów, które mogą przyczyniać się do rozwoju miażdżycy. Warto zachować ostrożność w przypadku chorób układu krążenia lub dyslipidemii. Jeśli poziom cholesterolu LDL („złego” cholesterolu) jest prawidłowy, umiarkowane spożycie mleka kokosowego nie zagraża zdrowiu.
Czy mleko kokosowe jest zdrowsze od krowiego?
Mleko kokosowe może być z powodzeniem stosowane jako zamiennik krowiego ze względu na zawartość minerałów i witamin. Mleko kokosowe zawiera znikomą ilość cholesterolu i laktozy. Mleko krowie jest jednak wciąż bardziej popularne, uważane m.in. za zdrowsze dla kości; zawiera także większą porcję białka. Z kolei mleko kokosowe jest lepiej strawne i mniej alergizujące. Sprawdzi się idealnie jako zamiennik tradycyjnego mleka w przypadku nietolerancji laktozy, alergii na białka mleka krowiego czy na diecie wegańskiej.
Jak zrobić mleko kokosowe?
Mleko kokosowe największą popularnością cieszy się w krajach azjatyckich i afrykańskich. Wykorzystuje się je do dań wytrawnych i na słodko. Przy jego pomocy możesz przygotować curry, zupę tajską, zastąpić nim śmietanę, zagęścić zupę czy sos. Doskonale sprawdzi się też do przygotowania deserów, np. puddingów, ciast i koktajli.
Mleko kokosowe możesz przygotować w domu, wyciskając ręcznie starty miąższ z kokosa lub używając wiórków kokosowych. Miąższ z kokosa wrzuć do blendera z dodatkiem wody, zmiksuj, a powstałą masę przeciśnij przez gazę. Jeśli do produkcji mleczka wykorzystujesz wiórki kokosowe, zalej je wrzątkiem i pozostaw na kilka minut. Gotową masę również przeciśnij przez gazę.
Przeczytaj również:
Mleko roślinne. Zdrowsza alternatywa dla mleka zwierzęcego?
- Tulashie S. i in., Production of coconut milk: A sustainable alternative plant-based milk, Case Studies in Chemical and Environmental Engineering 6 (2022) 100206.
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170172/nutrients
- Belewu M.A., Belewu K.Y., Comparative Physicochemical evaluation of tiger nut, soybean, and coconut milk sources, Int. J. Agric. Biol. 5, 2007.
- Jarosz M. i in., Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, 2020.
- Pehowich D.J., Gomes A.V., Barnes J.A., Fatty acid composition and possible health effects of coconut constituents, West Indian Med J., 2000.
- Haas R. i in., Cow Milk versus Plant-Based Milk Substitutes: A Comparison of Product Image and Motivational Structure of Consumption, Sustainability, 2019.